Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU-maat päättänevät tänään uusista Venäjä-pakotteista

Kreikka voi yrittää kiristää Venäjä-kortilla

Ulkomaat
 
Aris Messinis / AFP
Kreikan uusi finanssiministeri Gianis Varoufakis
Kreikan uusi finanssiministeri Gianis Varoufakis Kuva: Aris Messinis / AFP

Kreikan uusi hallitus saattaa käyttää Venäjän-vastaisia pakotteita vipuna, kun se yrittää suostutella muita euromaita antamaan sille velkahelpotuksia.

Tunnettu kreikkalainen poliittinen kommentaattori uskoo, että Kreikka saattaa jopa estää uudet pakotteet, jos sille ei anneta liekaa velkaneuvotteluissa.

"Jos Kreikka ei saa velka-asiassa periksi tai helpotusta kulukuriohjelmaan, niin kyllä, he voivat estää pakotteiden kiristämisen", sanoi puhelimitse Ateenasta tavoitettu Stelios Kouloglou.

Kouloglou oli Syrizan ehdokkaana viime keväänä järjestetyissä europarlamenttivaaleissa, mutta ei tullut valituksi.

HS tavoitteli keskiviikkona Kreikan pääministeriä Alexis Tsiprasia, ulkoministeriä Nikolaos Kotziasia, apulaisulkoministereitä ja Syrizan ulkopoliittista tiedottajaa, mutta ei saanut heiltä kommenttia Kreikan linjasta.

Koulogloun mukaan Tsipras ja hänen vasemmistoradikaali Syriza-puolueensa haluavat näyttää, ettei Kreikka enää suostu olemaan pelkkä "hyvä oppilas, joka noudattaa kaikkia käskyjä Berliinistä ja Brysselistä".

"Syriza voitti vaalit juuri sen takia, että se lupasi neuvotella uudelleen Kreikan suhteet Euroopassa. Tähän sisältyy talouden lisäksi ulkopolitiikka."

EU-maiden ulkoministerit kokoontuvat torstaina Brysseliin päättämään uusista Venäjän-vastaisista pakotteista. Kokous päätettiin kutsua koolle viime viikonloppuna Ukrainan Mariupoliin tehdyn hyökkäyksen jälkeen.

Paikalle odotetaan myös Kreikan uutta ulkoministeriä.

Ministerit aikovat tiettävästi sopia henkilöiden lisäämisestä EU:n sanktiolistalle, jolla on jo yli 130 Ukrainan separatistia ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin lähipiiriläistä.

Julkisuuteen vuotaneiden päätöslauselmaluonnosten mukaan ministerit aikovat sopia myös maaliskuussa umpeutuvien sanktioiden jatkosta ainakin puolella vuodella. Lisäksi he pyytänevät komissiota valmistelemaan uusia talouspakotteita.

Talouspakotteiden kiristäminen voisi kansainvälisille medioille puhuneiden EU-lähteiden mukaan tarkoittaa sitä, että EU rajoittaisi entisestään venäläisten pankkien ja yritysten mahdollisuuksia saada rahoitusta Euroopasta. Rajoituksia voisi olla tiedossa myös kaasusektorin tarvitseman teknologian vientiin.

EU:ssa on väläytelty ajatusta myös Venäjän sulkemisesta kansainvälisen Swift-maksujärjestelmän ulkopuolelle. HS:lle puhunut EU-lähde kuitenkin sanoi, ettei tämä keino ole harkinnassa.

Muut EU-maat jännittävät, millaisen kannan Kreikan uusi hallitus ottaa Venäjän-vastaisiin pakotteisiin. Kreikka voi yksin estää pakotteiden kiristämisen, koska tähän tarvitaan jäsenten yksimielinen hyväksyntä.

Syriza ja sen hallituskumppani, oikeistolainen Itsenäiset kreikkalaiset, ovat aikaisemmin vastustaneet pakotteita jyrkästi.

Kreikka osoitti kapinamieltä jo tiistaina älähtämällä EU-maiden johtajien yhteisestä, lisäsanktioita tukevasta ja Venäjän toimet tuomitsevasta lausunnosta. Kreikan hallituksen mukaan heiltä ei ollut kysytty, haluavatko he allekirjoittaa tiistaina annetun lausunnon.

Kouloglou sanoo, ettei älähdystä automaattisesti pidä tulkita sanktioiden vastustamiseksi.

"He halusivat vain sanoa, että me olemme täällä, älkää ottako meitä itsestäänselvyytenä."

Kreikan suhteet Venäjään ovat perinteisesti lämpimät. Viime vuonna tekemällään Moskovan matkalla Tsipras moitti EU:n ampuvan itseään jalkaan Venäjän-sanktioilla. Ensimmäinen ulkomainen lähettiläs, jonka hän tapasi astuttuaan virkaan tällä viikolla, oli Venäjän lähettiläs.

"Hän tekee tällaisia tarkoituksellisia symbolisia eleitä", Kouloglou sanoo.

Virve Kähkönen HS
Bryssel

Louisa Gouliamaki / AFP
Kreikan uusi pääministeri Alexis Tsipras (vas.) ja sisäministeri Nikos Vroutsis hallituksen ensimmäisessä istunnossa Ateenassa keskiviikkona.
Kreikan uusi pääministeri Alexis Tsipras (vas.) ja sisäministeri Nikos Vroutsis hallituksen ensimmäisessä istunnossa Ateenassa keskiviikkona.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat