Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Silvio Berlusconi yrittää yhä vaikuttaa Italian presidenttipeliin

Veropetoksesta tuomittu Berlusconi neuvottelee ehdokkaista, kun Italialle valitaan uusi presidentti

Ulkomaat
 
Alessandro Garofalo Reuters
Forza Italiaa johtava Silvio Berlusconi tervehti kannattajiaan puoluekokouksessa Milanossa viime toukokuussa.
Forza Italiaa johtava Silvio Berlusconi tervehti kannattajiaan puoluekokouksessa Milanossa viime toukokuussa. Kuva: Alessandro Garofalo Reuters

Italian pääministeri Matteo Renzi joutuu uransa ehkä tiukimpaan paikkaan torstaina alkavissa presidentinvaaleissa. Demokraattipuoluetta (PD) johtavalle Renzille olisi paha arvovaltatappio, jos hänen ehdokkaansa ei voittaisi.

Nykyinen presidentti Giorgio Napolitano, 89, ilmoitti odotetusti erostaan viime viikolla. Vielä keskiviikkona tiedossa ei ollut selvää kärkiehdokasta hänen seuraajakseen.

Fakta

Näin valitaan Italian presidentti

 Italian parlamentin ylä- ja alahuoneen yhteensä 951 edustajaa sekä 58 alueellista edustajaa päättävät presidentistä suljetulla lippuäänestyksellä.

 Äänestys uusitaan tarvittaessa niin monta kertaa, että joku ehdokas saa vaadittavan määrän ääniä.

 Kolmella ensimmäisellä äänestyskierroksella vaatimus on kaksi kolmasosaa äänistä. Neljännestä kierroksesta eteenpäin riittää yli puolet.

Presidentin valitsevat parlamentin jäsenet ja alueelliset edustajat. Torstaina alkavat äänestykset eivät välttämättä tuota tulosta ennen viikonloppua.

Italialaisen uutistoimisto Ansan mukaan Renzi kehottaa puoluetovereitaan jättämään tyhjän lapun kolmella ensimmäisellä äänestyskierroksella. Neljännestä äänestyksestä lähtien voittoon vaaditaan enää yli puolet äänistä kahden kolmasosan sijaan.

Tiistaina Renzi sopi tärkeimmän hallituskumppaninsa Uuden keskustaoikeiston (NCD) kanssa, että presidentin tulee olla taustaltaan poliitikko eikä ulkopuolinen asiantuntijahahmo. Ehdot täyttäviä vaihtoehtoja olisivat esimerkiksi entiset pääministerit Giuliano Amato, 76, ja viime vaaleissa epäonnistunut Romano Prodi, 75.

PD:n rivit ovat rakoilleet. Jotkut asiantuntijat ovat ennakoineet jopa puolueen hajoamista.

Tiistaina osa puoluetovereista äänesti Renziä vastaan, kun parlamentin ylähuone hyväksyi uuden vaalilain, kertoi uutistoimisto Reuters.

Renzin ajama laki takaa parlamenttivaalien voittajapuolueelle vahvan valta-aseman lisäpaikkojen turvin. Heikot ja repeilevät koalitiohallitukset ovat riivanneet Italian politiikkaa ja hankaloittaneet päätöksentekoa vuosikymmenten ajan.

Euroopan unioni toivoo vakautta Italiaan, jota se on sättinyt lepsusta rahankäytöstä. Viime helmikuussa pääministeriksi noussut Renzi on uhmannut talouskuria luvatessaan työpaikkoja ja veronkevennyksiä. Hän ei kuitenkaan ole yhtä radikaali kuin naapurissa Kreikassa tällä viikolla aloittanut hallitus.

EU:n näkökulmasta kehitys 60 miljoonan asukkaan Italiassa on paljon tärkeämpää kuin 11 miljoonan asukkaan Kreikassa.

Vaalilakia vastustaneet PD:n edustajat eivät pidä siitä, että vaalivoittajan lisäpaikat täyttyvät puoluejohdon eivätkä äänestäjien toiveiden mukaan.

Laki meni eteenpäin alahuoneen hyväksyttäväksi, koska Silvio Berlusconin johtama keskustaoikeistolainen oppositiopuolue Forza Italia tuki sitä.

Renzin puolueen vasen laita on arvostellut pääministeriä yhteistyöstä Berlusconin kanssa, koska tämä on erotettu Italian parlamentista veropetoksen takia.

Kolminkertainen pääministeri Berlusconi, 78, on selvinnyt monista korruptio-oikeudenkäynneistä ja skandaaleista, mutta viime toukokuussa hän joutui aloittamaan vuoden kestävän yhdyskuntapalvelun vanhainkodissa.

Tuomion takia hän ei voi pyrkiä poliittiseen virkaan kuuteen vuoteen. Silti hän on pysynyt puolueensa johdossa ja käy henkilökohtaisia neuvotteluja Renzin kanssa.

Reutersin mukaan PD:n edustajat ovat ihmetelleet Berlusconin tukea vaalilaille, koska Forza Italia on mielipidemittausten mukaan vasta kolmanneksi tai neljänneksi suosituin puolue. Siten se ei todennäköisesti hyödy uudistuksesta. Arvelujen mukaan Berlusconi tavoitteleekin lehmänkaupalla sananvaltaa presidentinvaalien ehdokasasetteluun.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat