Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiina antaa sähköautoilijoille superedun

Latauspaikkojen puute hidastaa sähköautojen yleistymistä

Ulkomaat
 
Mikko Paakkanen HS
Pekingiläinen Su Tianjun, 34, on rakentanut kiinalaisen BAIC E150 EV -sähköautonsa voimanlähteeksi pitkille maantiematkoille perävaunun, jossa on generaattori ja muuntaja.
Pekingiläinen Su Tianjun, 34, on rakentanut kiinalaisen BAIC E150 EV -sähköautonsa voimanlähteeksi pitkille maantiematkoille perävaunun, jossa on generaattori ja muuntaja. Kuva: Mikko Paakkanen HS

Henkilöauto hiipii äänettömästi liikkeelle kauppakeskuksen parkkipaikalta. "Jos haluaa ottaa vastuuta yhteiskunnassa, on ostettava tällainen auto", sanoo ratissa istuva Su Tianjun.

Hän osti viime kesänä sähköauton. Sähköllä kulkevien autojen määrä kasvaa nopeasti Kiinassa, koska valtio tukee niiden hankintaa voimakkaasti.

Näin Kiina yrittää kamppailla ilmansaasteitaan vastaan. Ilmanlaadussa se ei silti näy, sillä sähköautoja on vasta vähän, ja hyvin suuri osa saasteista tulee muualta kuin liikenteestä.

Su, 34, on niitä kiinalaisia, jotka haluavat rajoittaa saastuttamistaan. Sähköauton ostopäätöksessä painoi paljon myös se, että auto oli halpa. Hän maksoi Kiinassa valmistetusta BAIC-merkkisestä autostaan noin 80 000 yuania eli runsaat 11 000 euroa, vaikka sen listahinta on paljon yli 200 000 yuania.

Su sai valtiolta ja Pekingin kaupungilta sähköauton ostoon avustusta yli puolet auton hinnasta, eikä hänen tarvinnut maksaa kymmenen prosentin hankintaveroa. Tukirahaa saa vain tiettyihin automalleihin, jotka on tehty Kiinassa. Verovapaus koskee myös ulkomaisia sähköautoja.

Su sai autonsa rekisteriin saman tien, mikä on Pekingissä perinteisille autoille hyvin vaikeaa. Peking rajoittaa uusien autojen rekisteröintiä, koska kadut ovat jo ennestään autoja täynnä. Saadakseen auton rekisteriin on osallistuttava kerran kuukaudessa pidettäviin rekisterinumeroarpajaisiin, joissa valtaosa hakijoista jää ilman.

Tänä vuonna Peking sallii 150 000 uuden auton rekisteröinnin. Niistä 30 000:n on oltava sähköautoja tai hybridejä eli autoja, joissa on sekä sähkö- että polttomoottori. Tästä kiintiöstä kilpiä haetaan niin vähän, että niitä riittää kaikille halukkaille.

Ensi vuonna sähköllä kulkevien autojen kiintiön on määrä kaksinkertaistua, mutta autojen kokonaiskiintiö pysyy samana.

Sähköautoilussa on kuitenkin käytännön ongelmia. Su pystyy ajamaan autollaan vain noin 150 kilometriä, ennen kuin akku täytyy ladata. Työmatkoihin ja muihin päivittäisiin ajoihin Pekingissä se riittää, mutta hänellä on myös usein asiaa Tianjiniin parinsadan kilometrin päähän.

Sinne ajelua varten Su on ottanut käyttöön luovan ratkaisun. Hän pystyy tekemään autostaan omatekoisen hybridin kiinnittämällä siihen peräkärryn, johon hän on asentanut bensiinikäyttöisen generaattorin ja laturin.

"Pystyn lataamaan autoa samalla kun ajan", hän sanoo hieman naureskellen. "Auto kuluttaa sähköä enemmän kuin generaattori tuottaa, mutta lataamalla ajaessa virta riittää pidempään."

Perävaunua hän käyttää vain pitkillä matkoilla. "95 prosenttia auton lataamisesta hoidan öisin kotipihassa."

Kiinassa sähköautojen yleistymistä hidastaa etenkin latauspisteiden puute. Pekingiin on kuitenkin viime aikoina alkanut ilmestyä yhä enemmän julkisia latauspisteitä. Kaupungilla on tavoite, että viitoskehätien sisäpuolella olisi julkisia latauspisteitä viiden kilometrin välein.

Myös Pekingin ja Shanghain väliselle moottoritielle ollaan perustamassa latauspisteiden verkkoa, jonka turvin yli 1 200 kilometrin matkasta pitäisi selviytyä sähköautolla. Latausta varten on kuitenkin pysähdeltävä. Sun auton lataus vie nopeimmillaan noin 40 minuuttia.

Sähköauton ostajat saavat yleensä kaupan päälle kotiin asennettavan latauspisteen. Paha este sähköautojen lisääntymiselle ainakin Pekingissä on kuitenkin se, että vain harvalla on pysyvä pysäköintipaikka, johon pistokkeen voisi asentaa. Sähköautoilijoiden keskustelupalstoilla netissä myös valitellaan, että osa taloyhtiöistä kieltää pistokkeen asentamisen, vaikka autopaikka olisikin.

Mikko Paakkanen HS
Peking

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat