Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkija: Yhdysvallat sai muslimisiirtolaisten eliitin

Yhdysvaltojen kantaväestön ja siirtolaisten välillä ei ole yhtä suurta kuilua kuin Euroopassa

Ulkomaat
 
Dermot Tatlow
Tutkija ja toimittaja Geneive Abdon mukaan muslimisiirtolaisilla menee Yhdysvalloissa paremmin kuin Euroopassa, koska he ovat kuuluneet kotimaidensa eliittiin. Libanonilaisperheeseen Texasissa syntynyt Abdo on kirjoittanut kirjan muslimeista Yhdysvalloissa vuoden 2001 terrori-iskujen jälkeen. Abdon takana on Washingtonin islamilainen keskus ja moskeija.
Tutkija ja toimittaja Geneive Abdon mukaan muslimisiirtolaisilla menee Yhdysvalloissa paremmin kuin Euroopassa, koska he ovat kuuluneet kotimaidensa eliittiin. Libanonilaisperheeseen Texasissa syntynyt Abdo on kirjoittanut kirjan muslimeista Yhdysvalloissa vuoden 2001 terrori-iskujen jälkeen. Abdon takana on Washingtonin islamilainen keskus ja moskeija. Kuva: Dermot Tatlow

Vuonna 2001 al-Qaidan terroristit tappoivat kolme tuhatta ihmistä New Yorkissa ja Washingtonissa.

Nyt, yli kolmetoista vuotta myöhemmin, muslimien määrä Yhdysvalloissa on moninkertaistunut 2000-luvun alusta.

Pew-tutkimuslaitoksen vuosina 2007 ja 2011 julkaisemien kyselyiden mukaan enemmistö amerikanmuslimeista viihtyy Yhdysvalloissa, uskoo pääsevänsä eteenpäin kovalla työllä, eikä näe ristiriitaa uskonsa ja modernin yhteiskunnan välillä.

Mitä Yhdysvallat tekee paremmin kuin Eurooppa?

Ensin huonot uutiset. Vuoden 2001 terrori-iskujen jälkeen muslimit kokivat joutuneensa silmätikuksi Yhdysvalloissa. He karsastivat Yhdysvaltain hallituksen terrorisminvastaisia lakeja. Liittovaltion poliisi FBI tutki moskeijoita ja muslimikoteja.

"9/11 johti islamofobiaan, joka nousi samaan aikaan Yhdysvalloissa ja Euroopassa", sanoo tiedotuspäällikkö Ibrahim Hooper amerikanislamilaisten etujärjestöstä Cairista Washingtonissa.

Sitten hyvät uutiset. Pahin pelko on ohi. Amerikkalaiset myöntävät, että Irakin sodassa tehtiin pahoja virheitä, jotka ruokkivat Lähi-idässä Yhdysvaltain vastaista mielialaa. Äärijärjestö Isis on onnistunut houkuttelemaan riveihinsä joitain nuoria amerikanmuslimeja, mutta ei yhtä paljon kuin Euroopasta.

Muslimien sopeutumista Yhdysvaltoihin on helpottanut heidän taustansa. Ensimmäinen siirtolaisaalto saapui 1960-luvulla.

"Tulijat olivat kotimaidensa eliittiä, jotka tulivat amerikkalaisiin yliopistoihin tekemään jatkotutkintoja. Moni aikoi palata kotiin, mutta he huomasivat, että Yhdysvallat tarjoaa heille paremmat taloudelliset edellytykset kuin kotimaa", kertoo poliittisen islamin tutkija Geneive Abdo Stimson-tutkimuskeskuksesta.

Hän on kirjoittanut kirjan Mecca and Main Street, joka kertoo amerikanmuslimeista Yhdysvalloissa vuoden 2001 terrori-iskujen jälkeen.

"Myös seuraava sukupolvi amerikanmuslimeja, nykyiset pari-kolmikymppiset, ovat hyvin koulutettuja."

Amerikanmuslimien menestys näkyy myös tilastoista: Pew'n tutkimuksesta käy ilmi, että amerikanmuslimit ovat yhtä koulutettuja ja tienaavat suunnilleen saman verran kuin amerikkalaiset kotitaloudet keskimäärin.

Muslimisiirtolaiset ovat jopa hieman koulutetumpia ja vauraampia kuin Yhdysvalloissa syntyneet muslimit.

Hyvinvoivan vähemmistön lapsilla ei ole syytä lähteä Syyriaan sotimaan.

"Euroopan muslimisiirtolaisia ei kannata verrata amerikanmuslimeihin, vaan pikemminkin Yhdysvaltain latinosiirtolaisiin, joilla on taustansa takia samanlaisia haasteita", sanoo Ibrahim Hooper.

Toinen suuri ero on Yhdysvaltain monikulttuurisuus. Muslimeja on Yhdysvalloissa vain 1–2 prosenttia väestöstä, ja suurkaupungeissa he eivät erotu joukosta. Kantaväestön ja siirtolaisten välillä ei ole yhtä suurta kuilua kuin Euroopassa, koska siirtolaisia on niin paljon. Yhdysvalloissa kaikki muutkin ovat alun perin jostain muualta.

"Yhdysvalloissa muslimit eivät asu omissa getoissaan", Abdo sanoo. "Vaikka osa heistä on hyvin konservatiivisia, heitä ei ole eristetty yhteiskunnasta, kuten Euroopassa."

"Olen kuullut, että Ranskassa ei kutsuta työhaastatteluun, jos hakemuksessa on musliminimi. Täällä ei sellaista ongelmaa ole, koska erilaiset nimet ovat niin yleisiä", Hooper sanoo.

Kolmas tärkeä tekijä on uskonto. Sekä Yhdysvalloissa että Ranskassa kirkko ja valtio on erotettu toisistaan, ja molemmissa sananvapaus on pyhä perusarvo. Amerikkalaiset ovat kuitenkin paljon uskonnollisempia kuin eurooppalaiset. Tämän takia kaikkiin uskontoihin suhtaudutaan hienotunteisemmin kuin maallisuudestaan ylpeässä Euroopassa.

Amerikkalaislehdet muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta eivät julkaisseet Charlie Hebdon pilapiirroksia, koska ne pelkäsivät loukkaavansa yleisöä. Uskonnosta vältetään puhumasta työpaikoilla, koska moniarvoisessa maassa se johtaisi helposti konflikteihin.

"Amerikkalaiset eivät ajattele, että muslimit uhkaavat heidän maallisuuttaan", Abdo sanoo. Ranskassa juuri tämä hiertää kantaväestön ja siirtolaisten välejä.

"Ranskalaiset puhuvat paljon sananvapauslaista. Minusta on kuitenkin naiivia ajatella, että maassa on kymmenkunta prosenttia muslimeja, mutta heidän mielipidettään ei tarvitse ottaa huomioon. Sittenhän heidän ei olisi kannattanut koskaan ottaa muslimeja Ranskaan."

Neljäs ero on historia. Äärijärjestö Isis on käyttänyt Irakin sotaa propagandassaan Yhdysvaltoja vastaan. Yhdysvalloissa ei kuitenkaan ole pitkää ja vaikeaa siirtomaahistoriaa arabimaiden kanssa kuten Ranskalla.

"Joskus minusta tuntuu, että eurooppalaiset ovat liian lähellä. Etäisyys Yhdysvaltain ja muslimimaiden välillä helpottaa, koska kaukaa on aina helpompi olla suvaitsevainen", Abdo sanoo.

Miten Eurooppa voisi sitten ottaa Yhdysvalloista oppia?

Abdon mukaan amerikanmuslimit aktivoituivat poliittisesti vuoden 2001 terrori-iskujen jälkeen, ja heillä on omat etujärjestönsä.

Myös yliopistoissa on muslimiyhdistyksensä, joiden kautta amerikkalaiset ovat oppineet keskivertoislamista.

"Jos joku tunnistetaan mahdolliseksi terroristiksi, on jo liian myöhäistä. Pitää aloittaa uskonoppineista: löytää radikaalit ja poistaa heidät maasta", Abdo sanoo.

Yhdysvalloissa on jo pitkään koulutettu amerikkalaisia imaameja.

"Onko imaami alun perin kotoisin Yhdysvalloista vai vasta tullut Pakistanista? Siinä on suuri ero", Abdo sanoo.

Laura Saarikoski HS
Washington

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat