Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjän tukemat separatistit yrittävät Itä-Ukrainassa saartaa tuhansia ukrainalaissotilaita

HS tapasi Ukrainan separatisteja: "Etenemme metri metriltä ja talo talolta"

Venäjän tukemat separatistit yrittävät Itä-Ukrainassa saartaa tuhansia ukrainalaissotilaita

Ulkomaat
 
Horlovka/Jenakijevo/Donetsk Denis Sinjakov
Denis Sinjakov
Taistelijanimellään Lisa esittäytynyt nuori nainen ja joukko muita separatisteja olivat matkalla taisteluihin Jenakijevon kaupungin lähellä.
Taistelijanimellään Lisa esittäytynyt nuori nainen ja joukko muita separatisteja olivat matkalla taisteluihin Jenakijevon kaupungin lähellä. Kuva: Denis Sinjakov

Keskellä Donetskin separatistialuetta sijaitseva Jenakijevon kaivos- ja teollisuuskaupunki on säästynyt päällisin puolin melko hyvin Itä-Ukrainan sodassa. Kauppoja on auki ja kaduilla näkyy väkeä. Aseiden jylinäkään ei kuulu kaupunkiin jatkuvasti.

Kaupunki on pieni mutta kuuluisa, sillä Ukrainan helmikuussa syrjäytetty presidentti Viktor Janukovytš on täältä kotoisin. Itä-Ukrainan Kiovan-vastaisten mielenosoitusten alkaessa vajaa vuosi sitten täältä kuljetettiin väkeä busseilla Donetskin Lenin-aukiolle.

aleksandr gajuk afp
Donetskin asukkaat arvioivat Ukrainan armeijan ja separatistien taistelujen aiheuttamia tuhoja keskiviikkona.
Donetskin asukkaat arvioivat Ukrainan armeijan ja separatistien taistelujen aiheuttamia tuhoja keskiviikkona.

Jenakijevon pohjoislaidalla on sinistä ja kultaa hohtava ortodoksikirkko. Maantielle hieman kirkosta Horlovkan kaupunkiin päin on pysähtynyt muutaman panssaroidun miehistönkuljetusvaunun saattue. Tien viereen on pysäköity panssarivaunuja.

Jenakijevon pojat ja yksi tyttö siinä ovat matkalla Debaltsevon suuntaan täydentämään separatistijoukkoja, jotka piirittävät muutamaa tuhatta ukrainalaissotilasta. Ennen lähtöä on käyty kirkossa saamassa papin ohjeet ja siunaukset. Muutama mies on ottanut nestemäistä rohkaisua.

"Meidän on puolustettava lastemme tulevaisuutta", sanoo punatukkainen, 23-vuotias nainen, joka esittäytyy vain taistelijanimellään Lisa, kettu.

Lisa on nelivuotiaan pojan äiti ja sairaanhoitaja. Hän kertoo liittyneensä kapinallisiin kesän taisteluiden aikana auttaessaan haavoittuneita Jenakijevossa.

Nyt hänen tavoitteensa on irrottaa Ukrainan itä- ja eteläreuna eli niin kutsuttu Novorossija Ukrainasta ja liittää se Venäjän federaation osaksi. "Koska uuden valtion on oltava vahva, ja Venäjällä on voimaa."

Separatistien panssarivaunut liikkuivat maantiellä Donetskin ulkopuolella.
Separatistien panssarivaunut liikkuivat maantiellä Donetskin ulkopuolella.

Linnuntietä parinkymmenen kilometrin päässä Jenakijevosta sijaitseva Horlovka oli ennen sotaa 300 000 ihmisen kaupunki. Kadut ovat lähes autiot, vaikka iltaseitsemältä alkavaan ulkonaliikkumiskieltoon on vielä aikaa. Raskas ammunta jylisee koillisesta rintaman suunnalta, mutta juuri nyt ukrainalaisten ammukset eivät putoile kaupunkiin.

Meneillään on Donetskin ja Luhanskin "kansantasavaltojen" asevoimien operaatio, jossa yritetään saartaa Debaltsevon alueelle jääneitä Ukrainan joukkoja. Separatistien tietojen mukaan heitä on siellä tuhansia.

Suora tie alueen pääkaupungista Donetskista separatistien komentokeskukseen Horlovkaan on taistelujen ja vaurioiden vuoksi poikki. Peltojen halki kulkevalla itäisellä Jenakijevon kiertotiellä vaeltaa pieniä sotilaskolonnia ja panssarikalustoa. Ne saavat kulkea rauhassa, sillä Ukrainan ilmavoimat ei ole uskaltautunut siivilleen malesialaiskoneen heinäkuisen alas ampumisen jälkeen.

Kuvaaja Denis Sinjakov ja HS:n Moskovan-kirjeenvaihtaja Pekka Hakala raportoivat keskiviikkona Ukrainan kriisistä paikan päältä separatistien hallitsemalta alueelta.
Kuvaaja Denis Sinjakov ja HS:n Moskovan-kirjeenvaihtaja Pekka Hakala raportoivat keskiviikkona Ukrainan kriisistä paikan päältä separatistien hallitsemalta alueelta.

"Novorossija on meidän menestystarinamme", vakuuttaa pelkällä etunimellään esiintyvä kapinallisupseeri Leonid Horlovkan kaupungintalolla lähtiessään rintamaa kohti.

"Etenemme metri metriltä ja talo talolta."

Leonidin mukaan kapinalliset onnistuivat tiistaina avaamaan uuden rintaman Debaltsevon länsipuolella ja olivat piirittämässä Ukrainan joukkoja neljään eri saartorenkaaseen.

Keskiviikon tietojen mukaan saarto ei kuitenkaan vielä ollut sulkeutunut. On arvailujen varassa, eivätkö separatistit pysty tuhoisan motin viimeistelyyn vai eivätkö he syystä tai toisesta halua tehdä sitä.

Horlovkan kaupungintalossa sijaitsevaa esikuntaa isännöi vielä syksyllä Itä-Ukrainan separatistien pahamaineisin komentaja Igor Bezler eli Bez, piru.

Murhista ja sieppauksista epäilty mies katosi julkisuudesta marraskuussa, ja paikalliset sanovat hänen asustavan nykyisin Krimillä.

Kaupungintalon alakerrassa emännöi nykyisin Horlovkan nostoväen pr-päällikkö Tatjana Demtšenko, entinen opettaja ja kaupunginvaltuutettu. Tammikuun 13. päivänä alkanut Itä-Ukrainan sodan uusi kuuma vaihe on Demtšenkon mukaan muuttanut jo monen mielipiteet sotaisempaan suuntaan.

"Ennen sanottiin, ettei sotiminen ole naisten hommaa, mutta ei se niin ole", Demtšenko huomauttaa asetakki tuolin selkänojalla. "Ennen tämän kuun 13. päivää kaupungin taloista oli 80 prosenttia ehjänä, mutta nyt on huonommin. Tulitusta tulee joka päivä, kouluihin ja sairaalaan. Koulut ovat kiinni, ja lääkkeistä on pulaa."

Jos kerran tuotte tänne aseita, niin miksei niitä lääkkeitä tule samalla?

Demtšenkon mukaan semmoinen järjestely siviilipuolen kanssa ei noin vain onnistu.

"Byrokratiaa sota ei lopeta."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat