Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saksan Dresden on pitkään ollut hedelmällistä maaperää ulkomaalaisvastaisuudelle

Kaupunkilainen arvioi, että Pegida-liikkeen ulkomaalaisvastaisuuden juuret ovat sulkeutuneessa Itä-Saksassa

Ulkomaat
 
Christian T. Jørgensen
Dresdeniläinen kirjakauppias Christian Budde (vas.) ja hänen vakioasiakkaansa Jens Moch pudistelevat päätään Saksassa kannatusta keränneelle maahanmuuttoa ja islaminuskoa vastustavalle Pegida-liikkeelle.
Dresdeniläinen kirjakauppias Christian Budde (vas.) ja hänen vakioasiakkaansa Jens Moch pudistelevat päätään Saksassa kannatusta keränneelle maahanmuuttoa ja islaminuskoa vastustavalle Pegida-liikkeelle. Kuva: Christian T. Jørgensen

Jos ei tietäisi olevansa Saksan liittotasavallan itäisimmässä kulmassa, voisi kuvitella olevansa kirjakaupassa Manhattanilla New Yorkissa. Buddes Bücher -kirjakaupan hyllyiltä löytävät kaikki uusimmat puheenaiheromaanit.

Tosin täällä Dresdenin Laubegastin kylänraitilla ja varsinkaan kirjakaupassa ei ole juuri nyt ketään. Sen sijaan yksi jos toinenkin perhe on kivenheiton päässä Lidlissä tekemässä viikonlopun ruokaostoksiaan.

Kirjakauppias Christian Budde on juuri palannut lomamatkalta. Hän järjestelee kirjoja hyllyihin ja tarjoaa mukillisen yrttiteetä.

Juttutuokion aihetta ei tarvitse arvailla.

Täällä Laubegastissa on vastikään päättynyt naapurusten välinen taistelu. Toiset vastustivat kiivaasti turvapaikanhakijoiden vastaanottokotia paikalliseen hotelliin, toiset toivottivat sen tervetulleeksi.

Hotellin omistaja vetäytyi hankkeesta, joten turvapaikanhakijoita ei ainakaan toistaiseksi tänne tule.

Budde kuuluu joukkoon, joka ei voi ymmärtää Dresdenissä syntynyttä islaminvastaisia mielenosoituksia järjestävää Pegida-liikettä tai laubegastilaisten kampanjaa turvapaikanhakijoita vastaan.

"Se on yksinkertaisesti surullista", hän sanoo. "Aika vauhtia on unohtunut se, kuinka nopeasti täällä haluttiin vuoden 1989 jälkeen D-markka ja töihin länteen."

Kauppaan astuu sisään Budden vakioasiakas Jens Moch. Hän on tullut hakemaan ranskalaiskirjailija Michel Houellebecqin uusinta kirjaa, joka kertoo muslimin johtamasta Ranskasta vuonna 2022. Kirja Soumission julkaistiin sattumalta samana päivänä, kun islamistit iskivät satiirilehti Charlie Hebdon toimitukseen Pariisissa.

Leikkaussalihoitajana työskentelevä Moch haluaa lukea sen tuoreeltaan.

Laubegastin asukkaista monet kertovat tuntevansa sympatiaa Pegida-liikettä kohtaan. Tosin juuri nyt Pegida-liike on kriisissä, sillä sen ydinryhmä on hajonnut riitojen takia.

Pegidan ajamat ajatukset yhteiskunnasta eivät kuitenkaan katoa, vaikka niiden näyttämö sortuisikin.

Mistä dresdeniläisten sympatia Pegida-liikkeelle oikein kumpuaa? Mochin mielestä ulkomaalaisvastaisuudella on aina ollut hedelmällistä maaperää Dresdenissä, sillä Itä-Saksan aikana kaupunki oli ihan oma linnakkeensa.

Ulkomaalaisvastaisuus on vain odottanut sopivaa hetkeä pulpahtaakseen pintaan, Moch sanoo.

"Ihmiset sanovat ymmärtävänsä, että pakolaiset tarvitsevat paikan, minne mennä – kunhan se vain on jossakin muualla kuin täällä."

Mochin mukaan Pegidan keräämässä kannatuksessa on paljon tuttua historiasta. "Suoraan sanottuna ihmiset käyttäytyvät ihan samalla tavalla kuin he käyttäytyivät vuonna 1933, kun natsien kannatus kasvoi."

Moch ihmettelee sitä, miten ihmiset unohtavat sen, että tärkeä osa Saksan hyvinvointia on ulkomaalaisten tekemä työ.

Laubegastissakin moni korostaa pitävänsä oman kylän maahanmuuttajista kuten vietnamilaisesta hedelmäkauppiaasta tai egyptiläisestä döner-yrittäjästä. Mutta ei lähes sadasta turvapaikanhakijasta.

"Ei tähän auta kuin uusien sukupolvien sivistäminen. Jos koulutus on vain ammattitaidon opettelua, ei synny sivistystä. Pitää lukea kirjojakin."

Juuri nyt tunnelmat ovat kireät. Naapureidensa kanssa Moch kertoo puhuvansa Pegidasta vain, jos on todella valmis ärhäkkään sanasotaan.

Tiina Rajamäki HS
Dresden

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat