Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkija: Pitäkää latua auki naisille

Suomessa ministereistä on naisia noin puolet, mutta muutoin politiikassa tasa-arvo toteutuu tätä heikommin

Ulkomaat
 
Miina Sillanpää oli Suomen ensimmäinen nainen ministerinä.
Miina Sillanpää oli Suomen ensimmäinen nainen ministerinä.

Suomen hallituksessa enemmistö on naisia, mikä ei ole enää mitenkään erityistä. Naisten asema politiikassa on ennätyksellisen hyvä.

Pääministeri Alexander Stubbin (kok) hallituksen 17 ministeristä 10 on naisia. Ministereiden enemmistö oli naisia myös esimerkiksi Matti Vanhasen (kesk) kakkoshallituksessa (2007–2010), jossa naiset pesivät miehet luvuin 12–8.

Suomeen on tutkijoiden mukaan vakiintunut niin kutsuttu 60–40-jako. Se tarkoittaa, ettei kumpaakaan sukupuolta ole alle 40 prosenttia tai yli 60 prosenttia ministereistä. Sitä pidetään tasa-arvoisena hallituksena.

"Kumpaakin sukupuolta on niin paljon, ettei vain pari naista joudu panttivankina edustamassa 'naisten ääntä'", sanoo Turun yliopiston erikoistutkija Mari K. Niemi.

Naiset myös saavat niin sanottuja kovia salkkuja toisin kuin vielä 1980-luvulla, jolloin naiset olivat lähinnä opetus- ja sosiaaliministereitä. Painavista salkuista mainitaan usein erityisesti Elisabeth Rehn puolustusministerinä ja viimeisimpänä Jutta Urpilainen valtiovarainministerinä. Ulkoministerinäkin on ollut nainen, Tarja Halonen, joskin vain kerran.

"Vaikka nämä ovat olleet hienoja saavutuksia ja Suomessa on tilanne, että nainen on ainakin kerran käynyt piipahtamassa näissä asemissa, tämä ei vielä kerro siitä, onko naisten asema hallituksen kokoonpanossa vakiintunut", huomauttaa naisministereiden asemaa tutkinut yliopistonlehtori Jaana Kuusipalo.

Kuusipalo muistuttaa, että myös nykyisessä hallituksessa raskaimmat salkut ovat miehillä.

Muualla politiikassa tasa-arvo toteutuu hallitusta huonommin.

Esimerkiksi puolueiden puheenjohtajat ja jopa nuorisojärjestöjen puheenjohtajat ovat pääsääntöisesti miehiä, Mari K. Niemi muistuttaa.

Taustalla voi Niemen mukaan piillä ajatus, että ministeriys on eräänlainen jatke kansanedustajuudelle, kun taas puolueen puheenjohtajuus mielletään erityiseksi johtajatehtäväksi.

"Meidän ajattelussamme johtajuuteen liitetään hyvin miehisiä, jopa stereotyyppisiä ominaisuuksia. Suomalaisessa yhteiskunnassa johtajia ovat perinteisesti olleet insinöörit", Niemi sanoo.

Kun puolueet sitten vaalien jälkeen etsivät eri tehtäviin naisia, heitä ei välttämättä ole valmiina puolueen hierarkiassa, jos pätevöitymisen paikkoja ei ole jaettu tasapuolisesti. Silti lähtökohtana useimmiten on, että tehtäviin halutaan yhtä paljon päteviä naisia ja miehiä.

"Jos puolue haluaa menestyä, ei riitä, että pääsee hallitusvastuuseen. Hallituksessa täytyy myös menestyä, ja siihen tarvitaan todella kovia nimiä – sekä miehiä että naisia – joita on jo keitelty vähän erilaisissa liemissä."

Niemi ei ole varma, ovatko puolueet vieläkään täysin ymmärtäneet tätä. "Minusta tämän pitäisi olla erittäin vahva signaali puolueille, että pitäkää latua auki."

Entä mitä aikoo todennäköisimpänä seuraavana pääministerinä pidetty keskustan johtaja Juha Sipilä? Onko hänen hallituksessaan vähintään puolet ministereistä naisia? "Se on luonnollinen lähtökohta."

Anneli Jäätteenmäki oli Suomen ensimmäinen nainen pääministerinä.
Anneli Jäätteenmäki oli Suomen ensimmäinen nainen pääministerinä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat