Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miehet pitävät valtaa EU:ssa – vain Suomen hallituksessa naisenemmistö

Kreikan, Unkarin ja Slovakian hallituksissa ei ole yhtään naista varsinaisena ministerinä. Takapakkia voi tulla muuallakin.

Ulkomaat
 
Louisa Gouliamaki AFP
Kreikan uudessa Alexis Tsiprasin johtamassa varsinaisessa hallituksessa on kymmenen ministeriä, kaikki miehiä. Apulaisministeriön joukkoon mahtuu muutama nainenkin.
Kreikan uudessa Alexis Tsiprasin johtamassa varsinaisessa hallituksessa on kymmenen ministeriä, kaikki miehiä. Apulaisministeriön joukkoon mahtuu muutama nainenkin. Kuva: Louisa Gouliamaki AFP

Kreikan tuore vasemmistolainen pääministeri Alexis Tsipras sai vaalivoiton lupaamalla lisää valtaa Kreikan kansalle.

Kun Tsipras muodosti tällä viikolla Kreikan uuden hallituksen, nähtiin, minne valta meni: miehille. Tsiprasin hallitukseen ei mahtunut yhtään naista.

Artikkeliin liittyvät

"Se oli hyvin ikävä yllätys", kertoo Ateenan varapormestari Maria Stratigaki, joka on virkavapaalla Panteion-yliopiston tasa-arvotutkimuksen professuurista.

Naiset olivat näkyvästi mukana vasemmistopuolue Syrizassa vielä silloin, kun puolue teki vasta tuloaan Kreikan politiikkaan. Syrizan päästyä vallankahvaan tilanne muuttui.

"Nyt miehet taistelevat vallasta keskenään, ja naiset ovat syrjässä", sanoo Stratigaki, joka vastasi tasa-arvoasioista Kreikan sisäministeriössä 2009–2012.

Jos mukaan lasketaan Kreikan lukuisat uudet apulaisministerit ja muut alemman tason vallankäyttäjät, löytyy muutama nainenkin. Ydinjoukkoon he eivät kuitenkaan kuulu.

Sama tilanne EU-maista on myös Unkarissa ja Slovakiassa.

Unkarin pääministerin Viktor Orbánin oikeistopopulistinen hallitus ja Slovakian pääministerin Robert Ficon vasemmistopopulistinen hallitus kulkevat testosteronin voimalla.

Ministerin tehtäviä pidetään useimmissa muissakin EU-maissa miesten hommana.

EU-komission keräämien lukujen mukaan vain kuuden jäsenmaan hallituksessa on naisia 40 prosenttia tai enemmän.

Suomi on ainoa jäsenmaa, jonka hallituksessa on naisia enemmän kuin miehiä.

Ruotsissa vallitsee tasapeli, ja perässä tulevat Ranska, Viro, Italia ja Slovenia.

Stratigakin mukaan vasemmistopuolueet ovat perinteisesti olleet hieman innokkaampia valitsemaan naisia. Tästä ei ole kuitenkaan mitään takeita, kuten Kreikassa ja Slovakiassa nähtiin.

Tuijottaa ei kannata pelkkää naisministerien määrääkään. Olennaista on ministeripestien laatu eli sisältö.

"Naiset saavat yhä miehiä harvemmin raskaita salkkuja kuten valtiovarain-, ulko- tai sisäministerin tehtäviä", sanoo professori Giovanni Razzu Readingin yliopiston taloustieteiden laitokselta.

Razzun mielestä tilanne on parantunut, mutta ei tarpeeksi. Taustalla piilevät monimutkaiset syyt, kuten tasa-arvoasioissa yleensä: vanhat asenteet, naisten valitsema koulutus- ja urapolku ja kulttuuri.

Naisten osallistuminen poliittiseen päätöksentekoon kaikilla tasoilla on kuitenkin tärkeää. Ensimmäinen syy on se, että päätöksenteon ja -tekijöiden pitää heijastaa koko yhteiskuntaa.

"Pelkät valkoiset miehet päättäjinä olisi liian homogeenista", Razzu sanoo.

Toinen syy löytyy taloudesta. Jos naisten osaaminen jää käyttämättä, iso määrä lahjakkuutta menee hukkaan.

Niin Razzu kuin myös Sussexin yliopiston tutkija Tamsin Hinton-Smith uskovat, että jonkinlaisista kiintiöistä voisi olla apua. Silloin poliittisissa nimitysprosesseissa muistettaisiin naisetkin.

"Nyt valta on usein miesverkostoilla ja poikien kerhoilla. Miehet nimittävät toisiaan tärkeisiin tehtäviin", sukupuolitutkimuksen keskuksen apulaisjohtajana toimiva tohtori Hinton-Smith sanoo.

Hän varoittaa, että tasa-arvokehitys ei etene voitosta voittoon. Ajoittain tulee takapakkia, kun konservatiiviset arvot vahvistuvat.

Kreikka sai miesten hallituksen, mutta tavallisten kansalaisten intohimoja se ei ole herättänyt.

"Tasa-arvoasioista on kiinnostunut vain pieni joukko feministejä. Suurin osa kansasta ajattelee vain Kreikan säästötoimia ja neuvotteluja euroalueen kanssa", Stratigaki sanoo.

Ateenan kaupungin johdossa sukupuolet ovat edustettu tasapuolisemmin kuin Kreikan hallituksessa.

Kymmenestä apulaiskaupunginjohtajasta peräti puolet on naisia, Stratigaki kertoo.

Korjaus kello 11.15: Grafiikassa oli perjantaina noin kello 10.2011.15 virheellinen tieto siitä, että Kroatian presidenttinä olisi tällä hetkellä nainen. Hän kuitenkin astuu virkaansa vasta helmikuussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat