Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen keskusta jyrää kohti vaalivoittoa – mihin katosi Ruotsin keskusta?

Ulkomaat
 
Elina Kervinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n Skandinavian-kirjeenvaihtaja

Viime syksynä ruotsalaismedioissa alkoi yleistyä uusi sana, "Lööf-effekten" eli Lööfin vaikutus.

Lööfin vaikutuksesta alettiin puhua siitä syystä, että Ruotsin keskustapuolueen puheenjohtaja, 31-vuotias Annie Lööf, otti tilaa vaaliareenoilla.

Lööf oli retorisesti taitava, eikä hän kumarrellut itseään parisenkymmentä vuotta vanhempia herroja. Hän oli näkyvästi esillä sekä sosiaalisessa mediassa että etusivuilla. Lööf kasvatti puolueensa kannatusta, ja se oli keskustalle hienoa.

Vielä edellisvuonna keskusta oli saanut taistella, jotta se pysyi Ruotsin valtiopäiville tarvittavan neljän prosentin äänikynnyksen paremmalla puolella.

Suomalaisin silmin Lööf-ilmiön voima tuntui silti vaisulta. Centerpartietin kannatus kun on nyt noin kuusi prosenttia, ja samaan aikaan Juha Sipilän vaaleihin valmistautuva keskusta huitelee lähes 26 prosentin kannatuslukemissa.

Mitä siis on käynyt maaseudun puolueelle Ruotsissa?

Ero naapuripuolueiden välillä ei ole ollut samanlainen aina.

Parhaimmillaan, 1970-luvulla, myös Ruotsin keskustan kannatus oli 25 prosentin tienoilla, ja se oli porvarileirin johtaja. Ydinvoima oli tuolloin Ruotsissa kuuma kysymys, ja keskustan oli onnistunut hankkia uusia äänestäjiä kaupungeista profiloitumalla voimakkaasti atomivoiman vastustajana.

Alamäki alkoi, kun kepu petti hallituskumppaniensa painostamana: Barsebäckin ydinvoimalan kakkosreaktori käynnistettiin keskustajohtaja Thorbjörn Fälldin istuessa pääministerin paikalla. Keskusta menetti monien silmissä uskottavuutensa.

Sitten seurasi hallituskriisi – ja toinen. Alamäki vain jatkui 1980-luvun alussa, kun Ruotsiin perustettiin ympäristöpuolue. Se vei keskustalta loputkin ympäristötietoiset kannattajat. 1990-luvun alusta alkaen keskustapuolueen tulos valtiopäivävaaleissa on ollut alle 10 prosenttia.

Perusteellisemmin Suomen ja Ruotsin keskustojen kannatuserot ovat toki kauempana historiassa. Juuriltaan ja alkuperäiseltä ideologialtaan puolueet ovat verraten lähellä toisiaan. Ruotsissa maatiloihin ja maatalouteen perustuvat rakenteet kuitenkin murtuivat huomattavasti aiemmin kuin Suomessa, ja keskustan oli haettava kannatuspohjaa muualta.

Suomessa luotiin vielä sodan jälkeen pientiloja sekä rintamamiehille että evakoille, ja suuri rakennemuutos tapahtui verraten myöhään. Maalaisliitto onnistui noihin aikoihin luomaan järjestöverkoston, joka on pohjoismaisiin vastineisiinsa verrattuna poikkeuksellinen, sanoo valtiotieteiden professori Lauri Karvonen Åbo Akademista.

Sen varassa keskusta jaksaa edelleen vahvasti Kehä kolmosen ulkopuolella, vaikka maanviljelijä- ja maaseutuväestö on vähentynyt merkittävästi myös Suomessa.

"Kyllä keskusta on osoittanut olevansa sellainen kissa, joka aina putoaa jaloilleen", Karvonen sanoo.

Sipilän keskusta on ainutlaatuinen myös muihin Pohjoismaihin verrattuna. Norjassa ilmasto-olosuhteet ja öljyyn perustuva elinkeinorakenne eivät oikein koskaan ole suosineet maaseutuun perustavaa puoluetta. Tanskassa taas juuriltaan maaseutuun kytkeytynyt oikeistoliberaali Venstre on melko kehnosti vertailtavissa. Maataloudesta on Tanskassa tullut pitkälti suurteollisuutta, ja puolue on samalla etääntynyt melko kauas juuristaan.

Voisiko Ruotsin keskusta silti vielä löytää paikkansa? Olihan Lööf-ilmiö porvarileirin liki ainoa valopilkku viime syksyn vaaleissa.

"Ongelma on, ettei se oikein tunnu tietävän, mitä sen pitäisi olla", sanoo valtio-opin professori Sören Holmberg Göteborgin yliopistosta.

Yksin maaseutu ei enää pidä puoluetta elossa, eikä profiloituminen ympäristöasioilla tai poliittisella keskustalaisuudella ole tahtonut onnistua.

Pari vuotta sitten Centerpartiet kokeili myös kaupunkiväestön kosiskelua arvoliberaaliudella. Hämminki syntyi myös oman väen keskuudessa, kun puolueen periaateohjelmaluonnoksessa kannatettiin esimerkiksi moniavioisuutta.

Nyt Annie Lööfin idea näyttää olevan korostaa pienyrittäjyyttä ja maaseutua puhtaan ruoan takaajana. Iskulause "närodlad politik", eli "lähellä kasvatettua politiikkaa", on väännös lähiruoasta.

Sillä tuskin vielä villitään massoja.

Elina Kervinen HS
elina.kervinen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n Skandinavian-kirjeenvaihtaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat