Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mustien rasismi mustia kohtaan kuohuttaa Etelä-Afrikassa: ”Ne kutsuvat meitä krokotiileiksi”

Mustien rasismi mustia kohtaan kuohuttaa Etelä-Afrikassa, jossa hyökkäykset muualta Afrikasta tulleita siirtolaisia kohtaan ovat levinneet parin viikon aikana

Ulkomaat
 
Rasismia on yhä joka paikassa Etelä-Afrikassa
Rasismia on yhä joka paikassa Etelä-Afrikassa
Piispa Paul Verryn auttaa työkseen siirtolaisia pääsemään elämän alkuun Etelä-Afrikassa. Moni muualta Afrikasta tuleva kohtaa kuitenkin ennakkoluuloja. Vaikka rotuerottelun päättymisestä on yli 20 vuotta, rasismi ei ole kadonnut, Verryn sanoo HS:n Afrikan-kirjeenvaihtajan Sami Sillanpään haastattelussa. toimittaja: Sami Sillanpää / HS kuvaus & editointi: Eva-Lotta Jansson.

Johannesburg. Pahimpia herjauksia on krokotiili. Kun joku kutsuu krokotiiliksi, hän haluaa osoittaa pitävänsä toista laiskana mutta vaarallisena tai vain inhottavana.

Zimbabwelainen Agostino Madzana sanoo kuulevansa sitä solvausta jatkuvasti.

"Huutelu on jokapäiväistä. Ne kutsuvat meitä kaikenlaisiksi eläimiksi. Huutelevat, että lähtekää kotiinne", hän sanoo tunkkaisessa huoneessa Johannesburgin laidalla Etelä-Afrikassa.

Madzanan mukaan huutelu ei yleensä liity ihonväriin vaan asenteisiin muita afrikkalaisia kohtaan. Yleensä huutelijat ovat mustaihoisia eteläafrikkalaisia.

"Se on mustien rasismia mustia kohtaan. Jotkut eteläafrikkalaiset ajattelevat olevansa muita ylempänä."

Eva-Lotta Jansson
Agostino Madzana saapui Etelä-Afrikkaan Robert Mugaben kovaotteisesti hallitsemasta Zimbabwesta, jossa hän kohtasi muun muassa räikeää väkivaltaa.
Agostino Madzana saapui Etelä-Afrikkaan Robert Mugaben kovaotteisesti hallitsemasta Zimbabwesta, jossa hän kohtasi muun muassa räikeää väkivaltaa.

Samassa huoneessa Madzanan kanssa, hikisillä patjoilla, asuu muutama muukin siirtolainen.

Metodistikirkon ylläpitämässä asuntolassa elää miehiä ja naisia eri puolilta Afrikkaa: Kongon demokraattisesta tasavallasta, Ruandasta, Zimbabwesta, Somaliasta.

He ovat tulleet etsimään uutta elämää Etelä-Afrikasta, joka on maanosan kehittynein maa. Kun valkoisen hallinnon harjoittama rotuerottelu päättyi parikymmentä vuotta sitten, uusi Etelä-Afrikka julisti itsensä monikulttuuriseksi "sateenkaarikansakunnaksi".

Parin viime viikon aikana ei kuitenkaan ole puhuttu sateenkaaresta vaan ulkomaalaisvihasta. Afrikkalaisia ja aasialaisia siirtolaisia sekä heidän ylläpitämiään kauppoja vastaan on hyökätty eri puolilla Johannesburgin köyhiä alueita. Levottomuuksissa on kuollut ainakin kuusi ihmistä, ja tuhannet siirtolaiset ovat paenneet asuinnoiltaan.

Samantapaisia mutta laajempia hyökkäyksiä nähtiin vuonna 2008. Etelä-Afrikan ihmisoikeuskomissio on luonnehtinut vihamielisyyttä "afrofobiaksi", koska se kohdistuu muualta tulleisiin afrikkalaisiin eikä esimerkiksi eurooppalaisiin.

Pakolaisuus – joka on vain osa siirtolaisuutta – on ennen kaikkea köyhien maiden ongelma. Yhdeksän pakolaista kymmenestä elää kehitysmaissa, kertovat YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n tilastot.

Vuodesta 2008 eniten turvapaikanhakijoita vastaanottanut valtio maailmassa oli Etelä-Afrikka.

Tuona aikana Etelä-Afrikka kirjasi 778 000 hakemusta – yli puolet siitä, mitä EU:n 28 jäsenmaata yhteenlaskettuna.

Ulkomaalaisten määrää Etelä-Afrikassa ei tiedetä, koska luvattomasti maahan tulleet päätyvät harvoin rekistereihin. Tuoreimman väestönlaskennan mukaan ulkomaalaisia on 1,7 miljoonaa, mutta joidenkin arvioiden mukaan jopa 5 miljoonaa.

Luvut ovat isoja 53 miljoonan asukkaan maalle, jossa suuri osa väestöstä kamppailee yhä perustoimeentulon saamiseksi. Maailmanpankin mukaan puolet Etelä-Afrikan työikäisistä nuorista on vailla työtä.

Etelä-Afrikka vetää muualta Afrikasta monenlaista väkeä: paremman toimeentulon etsijöitä, konfliktien pakolaisia ja poliittisesti vainottuja mutta myös Afrikan eliittiä, hyvin koulutettuja ihmisiä.

He päätyvät esimerkiksi rahoitusalalle.

Kaupunkien arkielämässä siirtolaiset näkyvät etenkin huonopalkkaisissa töissä: pysäköinninvalvojina, rakennusten apumiehinä, vartijoina, kaupan kassoina ja siivoojina.

Monesti samoista töistä kilpailevat eteläafrikkalaiset työttömät, joista suurin osa on mustia.

"Mielikuva työpaikkojen menosta ulkomaalaisille on suuri syy vieraskammoon", sanoo metodistikirkon piispa Paul Verryn, joka on vuosia auttanut siirtolaisia asettumaan Etelä-Afrikkaan.

Eteläafrikkalaisia työnantajia arvostellaan usein siitä, että ne palkkaavat mieluummin ulkomaalaisen, joka suostuu huonompaan palkkaan ja on helpompi potkia pois.

Zimbabwelainen Mazdana päätyi Etelä-Afrikkaan poliittisista syistä. Hän osallistui oppositiopuolueen toimintaan presidentti Robert Mugaben kovaotteisesti hallitsemassa Zimbabwessa.

Viimeisin mukilointi melkein tappoi Mazdanan. "Ei kenellekään ole helppoa jättää perheensä ja tulla tänne. Mutta minulla ei nyt ole vaihtoehtoa."

Taloudellinen epävarmuus ja poliittiset olo ovat ajaneet Etelä-Afrikkaan eri laskelmien mukaan 2–3 miljoonaa zimbabwelaista. He muodostavat valtaosan ulkomaalaisväestöstä.

"Etelä-Afrikan nykyiset johtajat ovat itsekin olleet maanpakolaisia, myös Zimbabwessa", Mazdana muistuttaa. "He tuntuvat unohtaneen sen."

Etelä-Afrikan vapautusliikkeen ANC:n jäsenet pitivät vuosikausia koulutusleirejään ja piilopaikkojaan muissa Afrikan maissa, kun he taistelivat rotusortoa vastaan. Nykyään ANC on Etelä-Afrikan valtapuolue.

Merkittävä piirre Etelä-Afrikan keskustelussa on ollut ulkomaalaisvihan tuomitseminen. Monissa kommenteissa sateenkaariajattelua on puolustettu maan perusarvona.

Hallintoa on arvosteltu asian vähättelystä: ulkomaalaisten omistamien kauppojen ryöstelyssä on viranomaisten mukaan kyse rikollisuudesta eikä vieraskammosta.

"Ihmisoikeudet eivät ole vain eteläafrikkalaisille vaan kaikille ihmisille riippumatta siitä, mistä he tulevat", totesi ammattijärjestö Cosatu lausunnossaan.

Etelä-Afrikka on siirtolaisten kansakunta: tulijoita on ollut Afrikasta, Aasiasta, Euroopasta.

Apartheidin aikana ihmisten eriarvoisuus oli kirjattu lakiin. Etelä-Afrikan uusi perustuslaki taas on maailman vapaamielisimpiä.

Piispa Verrynin mukaan lainsäädäntö tarjoaa periaatteessa hyvän turvan myös siirtolaisille: luvallisilla on oikeus esimerkiksi terveyspalveluihin ja kouluihin. Arkielämässä siirtolaiset ovat kuitenkin viranomaisten, työnantajien ja naapureidensa asenteiden armoilla.

"Apartheidin vallitessa ihmisiä koulutettiin ennakkoluuloihin yli 50 vuotta", Verryn sanoo.

"Rasismia on yhä joka puolella. Tällä maalla on vielä paljon töitä, jotta se pääsee eroon pelottavasta historiastaan." 

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat