Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vain harva kuolee väkivaltaisesti – maailman pahimmat tappajat ovat hiljaisia

Vain harva kuolee väkivaltaisesti. Kaatuminenkin tappaa sotiin verrattuna kuusinkertaisesti ihmisiä.

Ulkomaat
 
Charles Platiau Reuters
Maailman suurin yksittäinen tappaja on sepelvaltimotauti. Siihen kuolevien määrä on kasvanut ylipainon yleistymisen myötä.
Maailman suurin yksittäinen tappaja on sepelvaltimotauti. Siihen kuolevien määrä on kasvanut ylipainon yleistymisen myötä. Kuva: Charles Platiau Reuters

Syyrian sota. Gazan sota. Boko Haram ja al-Shabaab. Terroristijärjestö Isisin joukkoteloitukset ja päiden irtileikkaamiset. Ukrainan sota. Ebola. Pariisin terrori-iskut.

Maailma on tuntunut viime aikoina brutaalilta, väkivaltaiselta ja vaaralliselta paikalta elää.

Viime marraskuussa lontoolainen Institute for Economics & Peace (IEP) julkaisi selvityksen, jonka mukaan viime vuonna terrori-iskuissa kuoli yli 60 prosenttia enemmän ihmisiä kuin vuotta aiemmin. Uhrien määräksi laskettiin 17 958.

Iskut keskittyivät yli 80-prosenttisesti viiteen maahan: Irakiin, Afganistaniin, Pakistaniin, Nigeriaan ja Syyriaan.

Tuhoisia terrorijärjestöjä ei lopulta ole kovinkaan monta, sillä kaksi kolmasosa uhreista joutui viiden terrorijärjestön kohteiksi. Tappavimmat järjestöt ovat IEP:n selvitysten mukaan Isis, Boko Haram, al-Qaida ja Taleban.

Sodat ja terrori-iskut tulevat ihmisten tietoisuuteen tiedotusvälineiden kautta.

Suuret otsikot saattavat aiheuttaa pelkoja tai mielikuvavinoumia – ainakin mitä tulee maailman kuolinsyihin.

Totta tietysti on, että väkivaltakuolemat ovat ihmisten tarkoituksellista pahuutta, toisin kuin esimerkiksi ebola tai sydänsairaudet. Siksi jokainen terrorisminkin vuoksi kuollut on liikaa. Mutta jos vertaa kuolinsyitä maailmassa, on terrorismi vain pieni tekijä. Esimerkiksi 2012 maailmassa menehtyi yli kymmenkertaisesti ihmisiä myrkytyksiin kuin terrorismiin.

Ylläolevassa kalmankellossa näkyy reaaliaikaisesti, moniko ihminen on tilastollisesti tarkasteltuna kuollut kyseiseen sairauteen, tapaturmaan tai tapahtumaan. Klikkaa kategoriaa käynnistääksesi laskurin.

Maailman terveysjärjestö WHO on listannut maailman kuolinsyyt vuodelta 2012. Jos sota ja terrorismi aiheuttavat uutisia lukiessa ahdistusta, WHO:n kuolinsyytilastojen lukeminen saattaa piristää mieltä.

Kaikkiaan maailmassa kuoli 2012 lähes 56 miljoonaa ihmistä. Se tarkoittaa, että keskimäärin joka sekunti 1,8 ihmistä poistuu keskuudestamme. Kun heräät aamulla kahdeksan tunnin yöunien jälkeen, on nukkuessasi kuollut 51 102 kansalaista.

WHO:n listauksen mukaan suurin yksittäinen tappaja maailmassa on iskeeminen sydänsairaus eli käytännössä sepelvaltimotauti. Tautiin kuoli 7,4 miljoonaa ihmistä, mikä on enemmän kuin mitä on asukasluku Bulgariassa. Seuraavaksi vaarallisimpia yksittäisiä tappajia ovat aivohalvaus sekä keuhkosairaudet. Aidsiin, ripuliin ja kakkostyypin diabetekseen kuolee kuhunkin noin 1,5 miljoonaa ihmistä. Lähes yhtä moni menettää henkensä liikenteessä.

Näin on siis yksittäisten tautien osalta. Jos tauteja niputtaa laajemmin yhteen, ihmiselle tuhoisimpia ovat sydän- ja verisuonisairaudet, syövät sekä tartuntataudit. Näihin meistä kuolee valtaosa.

Alueelliset erot maailmassa ovat luonnollisesti valtavia. Esimerkiksi aids tappaa kyllä Afrikassa, mutta yhä vähemmän länsimaissa.

Terveysjärjestön tilastoissa väkivallan tappamat on jaoteltu kolmen ryhmään sen mukaan, onko kyse itsemurhasta, ihmisten välisestä väkivallasta vai "kollektiivisesta väkivallasta". Kaikkiaan väkivaltaisesti kuoli reilut 1,4 miljoonaa ihmistä, mikä on 2,6 prosenttia kaikista kuolleista. Eli toisinpäin ajateltuna: 97,4 prosentin todennäköisyydellä ihminen ei kuole väkivaltaisesti.

"Kollektiivisen väkivaltaan" kuten esimerkiksi sotiin kuoli vajaat 120 000 ihmistä. Se on vain noin kuudesosa siitä, paljonko ihmisiä kuoli putoamalla tai kaatumalla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat