Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

David yrittää tulla toimeen oppimalla uusia taitoja

Ulkomaat
 
Eva-Lotta Jansson
Kongosta saapunut David Kunda ansaitsee rakennustöillä noin seitsemän euroa päivässä.
Kongosta saapunut David Kunda ansaitsee rakennustöillä noin seitsemän euroa päivässä. Kuva: Eva-Lotta Jansson

David Kunda, 39, Kongon demokraattinen tasavalta:

"Kongossa oli pitkään konflikti, mutta en lähtenyt sen vuoksi vaan taloudellisista syistä. Halusin etsiä mahdollisuuksia parempaan elämään.

Eurooppaa en edes ajatellut tosissani. Se tuntui liian vaikealta. Ei minunlaisellani olisi ollut mahdollisuuksia lähteä Afrikan ulkopuolelle. Isoveljeni matkusti hakemaan töitä Etelä-Afrikasta, joten lähdin mukaan.

Tulen ranskankielisestä maasta, joten opiskelin ahkerasti oppiakseni englannin. Työtä oli silti vaikea löytää. Veli elätti minuakin monta vuotta. Mutta sitten päätin, että haluan huolehtia itse itsestäni. Muutin yksin Durbanista Johannesburgiin.

Majoituin keskustassa metodistikirkolla, koska ei ollut muuta paikkaa. Siellä oli satoja muitakin siirtolaisia. Aluksi tein vapaaehtoistyötä. Jaoimme ruokaa kaikkein köyhimmille.

Viime vuonna sain töitä. Kiersin myymässä vaatenaulakoita. Jos onnistuin myymään 500 randin naulakon, sain itselleni sata randia [noin 8 euroa]. Mutta jouluna työ loppui."

"Yritän koko ajan opetella uusia taitoja. Nyt olen saanut päiväkeikkoja rakennuksilla. Ne soittavat aamulla, jos niillä on töitä. Sitten lähden junalla Johannesburgiin.

Tammikuussa töitä on ollut seitsemänä päivänä. Päivästä maksetaan 90 randia [noin 7 euroa], mutta niistä 15 randia menee juniin.

Mielestäni elämäni on silti parempaa kuin Lubumbashissa. Siellä olin riippuvainen muista.

En ole enää soittanut kotiin Kongoon 4–5 vuoteen. Se kävi raskaaksi. He kuvittelevat, että Etelä-Afrikassa kaikilla on rikkauksia ja helppoa. Aina kun soitin, he vaativat rahaa tai apua, eikä minulla ollut antaa.

En ole unohtanut perhettäni. Kun asiani ovat paremmin, otan heihin taas yhteyttä.

Elämässä on aina toivoa. Olen ollut Etelä-Afrikassa jo kymmenen vuotta, mutta pitää vain olla kärsivällinen. Jonain päivänä minunkin elämäni muuttuu."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat