Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Precious nauttii arvostusta yliopistolla

Ulkomaat
 
Eva-Lotta Jansson
Zimbabwesta muuttanut Precious Mangwiro opiskelee kasvatustiedettä ja työskentelee katukioskissa. Hänellä on kolme lasta, joista vanhin menee pian kouluun. Sylissä on Arsey-vauva.
Zimbabwesta muuttanut Precious Mangwiro opiskelee kasvatustiedettä ja työskentelee katukioskissa. Hänellä on kolme lasta, joista vanhin menee pian kouluun. Sylissä on Arsey-vauva. Kuva: Eva-Lotta Jansson

Precious Mangwiro, 34, Zimbabwe:

"Haluan kunnon koulutuksen. Se on ainoa mahdollisuuteni tulevaisuudessa. Opiskelen kasvatustieteen kandidaatiksi Etelä-Afrikan yliopistossa.

Mutta minulla on nyt kolme lasta. Lasten isäkin on Zimbabwesta. Asumme tässä yhdessä huoneessa kirkon asuntolassa. Meillä on sähköä, mutta vessat ja suihkut ovat eri rakennuksessa. Piispa antaa meidän elää täällä ilmaiseksi.

Opiskelu on todella kallista, mutta minun pakko yrittää. Yksi opintomoduuli maksaa 1 400 randia [noin 110 euroa]. Minun pitäisi tehdä vähintään kymmenen moduulia vuodessa, mutta rahaa ei ole ollut kuin enintään viiteen vuodessa.

Saan rahaa myymällä makeisia ja perunalastuja kioskissa. Hyvänäkin viikkona siitä saa vain 250 randia [noin 20 euroa]. Sillä pitää ostaa ruokaa ja lapsille vaatteita sekä maksaa koulumaksut."

"Etelä-Afrikassa on ollut paljon hyvääkin. Yliopisto ei välitä siitä, että olen ulkomaalainen: olen kuten muutkin. Minulla on turvapaikkapaperi, joten saan opiskella ja tehdä töitä. Mutta se pitää uusia, tai tulee karkotetuksi.

Vanhin lapseni hyväksyttiin paikalliseen peruskouluun. Se on ilmainen, vaikka hän on syntynyt Zimbabwessa. Riitti, että on henkilötodistus ja rokotuskortti.

Joskus kuulee huutelua ja pilkkaa, mutta en enää välitä. Yleensä huutelijat ovat muita mustia, sellaisia ihmisiä, jotka elävät samassa todellisuudessa kanssamme. Yliopistolla on ihan toista. Siellä kaikkia arvostetaan.

Olen opiskellut jo seitsemän vuotta, ja kursseja on vielä valtavasti. Minun tulevaisuuteni on näissä oppikirjoissa. En pysty ajattelemaan mitään muuta. Jonain päivänä minä valmistun. Sitten voin hankkia työpaikan ja olen valmis menemään mihin tahansa maailmassa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat