Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjä kiistää rutiininomaisesti osallisuutensa Itä-Ukrainan sotatoimissa

Todisteet Venäjää vastaan kasaantuvat, mutta ”savuava ase” puuttuu yhä

Ulkomaat
 
Nato
Nato julkaisi viime elokuussa satelliittikuvia, joissa sen mukaan näkyy Venäjän joukkojen liikkeitä Itä-Ukrainassa. Kuvat voivat kuitenkin olla asiantuntija-arvion mukaan joko Venäjän puolelta tai Ukrainasta. Kuvissa olevia joukkoja on myös vaikea tarkasti tunnistaa.
Nato julkaisi viime elokuussa satelliittikuvia, joissa sen mukaan näkyy Venäjän joukkojen liikkeitä Itä-Ukrainassa. Kuvat voivat kuitenkin olla asiantuntija-arvion mukaan joko Venäjän puolelta tai Ukrainasta. Kuvissa olevia joukkoja on myös vaikea tarkasti tunnistaa. Kuva: Nato

Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin toimenkuvaan on vuodesta 2014 alkaen ilmestynyt uusi rutiini: kiistää Venäjän osallisuus Itä-Ukrainan sotatoimissa.

"Uutisissa kerrottiin, että avaruudesta otetut kuvat näyttävät venäläisjoukkojen liikkeitä. Kävi ilmi, että kuvat olivat videopeleistä", Lavrov sanoi 29. elokuuta Moskovassa.

Lavrov viittasi sotilasliitto Naton viime elokuussa julkaistuihin satelliittikuviin.

Sama viesti toistui taas kerran 21. tammikuuta, kun Lavrov puhui toimittajille.

"Sanon joka kerta: jos esitätte näin luottavaisia väitteitä, esittäkää myös faktat. Mutta kukaan ei pysty esittämään faktoja, tai ei halua. Joten ennen kuin vaaditte meitä lopettamaan jonkin asian tekemisen, olkaa hyvät ja esittäkää todisteet siitä, että olemme kyseistä asiaa tehneet."

Todisteita Venäjän osallisuudesta Itä-Ukrainan sotaan on viime keväästä lähtien kertynyt runsaasti.

Lavrov on kuitenkin sikäli vahvoilla kiistämisessään, että melkein kaikissa todisteissa on kyse joko päättelystä tai yksittäisistä havainnoista, joiden perusteella ei voi esittää aukottomia väitteitä kokonaiskuvasta.

"Julkisten lähteiden perusteella sellaista yksittäistä, selkeää, kaikenkattavaa savuavaa asetta ei ole", sanoo Suomen Sotilas -lehden asiantuntija Arto Pulkki, joka on seurannut Ukrainan konfliktia tiiviisti.

Järeimmän todistusaineiston täytyy olla Natolla, koska se voi tukeutua Yhdysvaltain satelliittitiedusteluun. Nato ja sen jäsenmaat – sekä tietysti Ukrainan hallitus – ovat toistuvasti syyttäneet Venäjää Itä-Ukrainan separatistien tukemisesta.

Nato ei kuitenkaan ole viime elokuun jälkeen julkaissut satelliittikuvia tai muuta konkreettista tiedustelutietoa. Naton päämajasta ei kerrottu HS:lle syytä.

"En osaa siihen vastata", sanoo Arto Pulkki.

"Tämä on herättänyt kysymyksiä. Kun materiaalia täytyy olla, niin miksei sitä jossain muodossa julkaista."

Ukrainan sotaa seuraavat länsiasiantuntijat ja Itä-Ukrainassa liikkuneet toimittajat pitävät päivänselvänä, ettei separatistien sotakone toimisi ilman Venäjää.

"Venäjän läsnäolo on kiistaton", sanoo HS:n kirjeenvaihtaja Pekka Hakala, joka on raportoinut usein kapinallisten alueilta.

"Sen voi päätellä jo pelkästään siitä, mikä määrä täällä ammutaan päivässä", Hakala kertoi Donetskista.

"Raskasta tykkitulta, raketinheittimiä, kranaatinheittimiä, panssaritulitusta. Tämä on jatkunut niin pitkään, ettei niin suurta määrää ammuksia voi löytyä tämänkokoiselta alueelta. Jostain ammuksia on tultava, ja vaihtoehtoja on yksi."

Hakala on kohdannut toistuvasti Venäjältä tulleita sotilaita. Moskovan virallisen totuuden mukaan kaikki ovat vapaaehtoisia. Viime vuoden puolella Hakala tarjosi kyydin Luhanskista Venäjän Rostoviin sotilaalle, joka myönsi, että hänelle maksetaan palkkaa Venäjällä.

Viimeksi torstaina Hakala näki Venäjän puolella rajaa tunnuksettoman sotilassaattueen matkalla kohti Ukrainan rajaa.

Venäjän armeijan toiminnasta todistaa myös, että venäläissotilaita on mystisesti kaatunut. Heitä on haudattu salaa.

Kansalaisjärjestö Sotilaiden äidit on julkaissut nimilistoja sadoista oletettavasti Ukrainassa kuolleista sotilaista.

Vahvan todistusaineiston piiriin kuuluu myös osa separatistien käyttämistä aseista ja kalustosta.

"Siellä on näkynyt muutamia uusimpia Gradin K-mallin raketinheittimiä", Pulkki kertoo. "Uusinta K-mallia ei ole käytössä kellään muulla kuin Venäjällä."

"Myös BTR-82A:n kohdalla on ihan kiistämätöntä, että niiden täytyy tulla Venäjältä. Niitä on tehty vasta muutama vuosi."

BTR-82A on panssaroitu miehistönkuljetusajoneuvo, jossa on 30-millisellä automaattitykillä varustettu torni.

Pulkki luettelee lukuisia muita esimerkkejä kuten Dozor-ajoneuvot ja SVD-tarkka-ampujakiväärin uusimmat versiot.

"Niitä käyttävät Venäjän asevoimissa lähinnä erikoistoiminta- ja tiedusteluryhmät."

Myös kapinallisten ilmatorjuntajärjestelmät ovat silmiinpistävän korkeatasoisia – ja venäläisiä. Arvostettu ruotsalaisbloggaaja Wiseman eli majuri Carl Bergqvist kiinnitti asiaan huomiota lauantaina.

Kun yksittäiset havainnot koostaa, Venäjän tuki kapinallisille näyttää ilmeiseltä.

Lisäksi vaa'assa painaa päätelmä: ilman mittavaa ja säännöllistä tukea Itä-Ukrainan kapinallisjoukot eivät olisi pystyneet jatkamaan näin pitkään luhistumatta.

Mutta todistamisen taakka jää edelleen Ukrainan hallitukselle ja sen läntisille tukijoille.

"Käytännössä kaikki argumentit perustuvat siihen, että käytetään kansainvälisten toimistojen tai paikallisten ottamaa kuvamateriaalia", Pulkki sanoo.

"Sotilastiedustelun välineitä ei ole käytetty väittelyissä joko lyömään vastustajan argumentteja tai vahvistamaan omia."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat