Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Afrikan tähdestä tuttu saari avautuu maailmalle

Syrjäinen sijainti oli aikoinaan Saint Helenan saaren valtti – siksi Napoleonkin karkotettiin sinne. Nykyisin ainoa yhteys Atlantin valtameressä sijaitsevalle saarelle on viiden päivän matka postilaivalla. Vuoden päästä kaikki kuitenkin muuttuu, kun Saint Helenalla avautuu lentokenttä. Suomalaisia on jo nyt ruuhkaksi asti.

Ulkomaat
 
Afrikan tähdestä tuttu Saint Helenan -saari avautuu – suomalainen kertoo millaista siellä on
Afrikan tähdestä tuttu Saint Helenan -saari avautuu – suomalainen kertoo millaista siellä on
Syrjäinen Saint Helenan saari sijaitsee 2800 kilometrin päässä Afrikan rannikosta. Ainoa säännöllinen yhteys saarelle on harvoin kulkeva postilaiva, mutta ensi vuonna saari avautuu, kun lentokenttä valmistuu. Suomalainen Petri Salonen purjehti Saint Helenalle Etelä-Afrikan Kapkaupungista.

Kapkaupunki. Afrikan tähti -pelissä käynti Saint Helenan -saarella tarkoittaa pitkää merimatkaa. Mahtaako olla vaivan arvoista, moni pelaaja miettii ja jättää käymättä.

Myös tosielämässä Saint Helena on edelleen yksi maailman syrjäisimpiä kolkkia, täplä Atlantin valtameressä yli 2 000 kilometriä Afrikan rannikolta. Ainoa säännöllinen liikenneyhteys saarelle on Britannian kuninkaallisen postilaitoksen postilaiva.

Sillä pääsee saarelle Etelä-Afrikan Kapkaupungista noin kolmen viikon välein. Matka kestää viisi päivää.

Sieltähän RMS Saint Helena tuleekin! Komea valkoinen laiva asettuu laituriin Kapkaupungin sataman rahtipuolelle hohtaen tammikuun auringossa.

Laivalla kulkee lähes kaikki, mitä reilun 4 200 asukkaan saarella tarvitaan. Kuten autoja, joulukalkkunoita, kivennäisvettä, nauloja, tuuliturbiineja.

Laivan saavuttua matkustajia parveilee satamassa valtavien laukkujensa kanssa. Nämä ovat historiallisia hetkiä.

RMS Saint Helenalla ei ole enää paljon aikaa jäljellä. Helmikuussa 2016 saarella avataan kauan odotettu lentokenttä.

Fakta

Noin 4 000 asukkaan saari

 Saint Helenan löytäjästä kiistellään, mutta monissa lähteissä löytäjänä pidetään Portugalin lipun alla purjehtinutta João da Novaa vuonna 1502.

 Saint Helena oli tärkeä pysähdyspaikka Euroopan kauppareitillä Aasiaan. Britannian Itä-Intian kauppakomppania valloitti ja linnoitti saaren 1600-luvun puolivälissä.

 Nykyisin saari kuulu Britannian alaisuuteen statuksella "British Overseas Territory". Valtiopäämies on Britannian kuningatar Elisabet II, mutta Saint Helenalla on oma kuvernööri.

 Britannia vastaa ulkopolitiikasta ja puolustuksesta. Saint Helenan punta on kytköksissä Britannian puntaan.

 Saint Helenalla asuu viimeisimmän laskennan mukaan 4 257 ihmistä.

 Saaren lentokentän on määrä avautua helmikuussa 2016.

"Oi, kaikki tulee muuttumaan", sanoo laivalla saapunut Ian Rummery. "Mutta maailma menee menojaan, emme voi enää olla niin eristyksissä."

Rummeryllä on tapana poistua Saint Helenalta muutaman vuoden välein.

Aikoinaan Saint Helena oli hyödyllinen juuri syrjäisyytensä vuoksi. Britannia karkotti saarelle ranskalaisjohtaja Napoleon Bonaparten pois sotkemasta Euroopan politiikkaa.

Myöhemmin britit lähettivät saarelle tuhansia buurivankeja ja zulukuningas Dinuzulu kaCetshwayon. He olivat pistäneet briteille hanttiin Etelä-Afrikassa.

Napoleonin aikaan saarella asui myös 1 540 orjaa, kertovat silloiset väestönlaskentatiedot.

Nyt valtaosa työväestöstä on töissä Saint Helenan hallinnossa. Tärkein vientituote on kala. Työtilanne on niin hyvä, että Saint Helenan tilastokeskuksen mukaan saarella on vain 56 työtöntä, kaksi prosenttia työvoimasta.

Tosin tilasto on vuodelta 2010. Uusinta ei ehkä ole vielä päivitetty internetiin.

"Meidän yhteytemme on satelliitin kautta. Se on hidas ja kallis", sanoo Rummery. "Minulta menee kymmenesosa kuukausituloistani laajakaistaan."

Nasa
Saint Helenan saari sijaitsee Atlantin valtameressä yli 2 000 kilometriä Afrikan rannikolta. Saaren läpimitta on noin 17 kilometriä ja pinta-ala 122 neliökilometriä.
Saint Helenan saari sijaitsee Atlantin valtameressä yli 2 000 kilometriä Afrikan rannikolta. Saaren läpimitta on noin 17 kilometriä ja pinta-ala 122 neliökilometriä.

Mutta pian kaikki on kuin Afrikan tähdessä, jonka pelilaudalla Saint Helenalle kulkee lentoreittiä tarkoittava punainen viiva.

Lentokentän piti valmistua jo vuosia sitten, mutta tuli rahoitusongelmia. Rakentaminenkin on hidasta, koska mäkiselle saarelle pitää tehdä täyttömaan avulla tasainen kohta.

Vuoden päästä pitäisi olla valmista. Silloin muu maailma alkaa tulla saarelle. Kenttä muuttaa Saint Helenan "bisnesvetoiseksi taloudeksi", joka houkuttelee ulkomaisia investoijia, hallinto julistaa nettisivullaan. Uusia mahdollisuuksia odotetaan etenkin turismissa.

Tulijat saattavat muuttaa myös väestön koostumusta, joka väistämättä on sisäsiittoinen. Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2013 Saint Helenalla solmittiin 11 avioliittoa. Lapsia syntyi 31.

Ilman lentoyhteyttäkin Saint Helenalla riittää jo nyt seikkailijoita. Postilaivalta Kapkaupungin satamaan rantautuu vahvasti ruskettunut mies, jonka ääntämyksessä vivahtaa Tampere.

"Satujen saari! Ei ole kyllä toista samanlaista", sanoo Petri Salonen, joka on asunut Kapkaupungissa 25 vuotta.

Hän meni Saint Helenalle vaikeamman kautta: purjehtimalla. Salonen osallistui eteläafrikkalaisten kavereidensa kanssa Governor's Cup -purjehduskilpailuun ja tuli toiseksi. Matka kesti kaksi viikkoa. Takaisin yhdeksänmetrinen vene tuli RMS Saint Helenan kannelle köytettynä.

Petri Salonen
Saint Helenan ainoa asutuskeskus on Jamestown. Reilun 4 000 asukkaan saarella on kuitenkin muun muassa tislaamo, golfklubi, radioasema sekä neljä koulua.
Saint Helenan ainoa asutuskeskus on Jamestown. Reilun 4 000 asukkaan saarella on kuitenkin muun muassa tislaamo, golfklubi, radioasema sekä neljä koulua.

Saint Helena ei ole helposti lähestyttävä, Salonen kertoo. Rannikko on pystysuoraa kalliota, joten alusten on jäätävä poijuun merelle. Saarelle päästyään Salonen meni satamatoimistoon ja törmäsi toiseen suomalaispurjehtijaan. Hetken aikaa toimistossa oli suomalainen ruuhka.

"Se oli menossa Karibialle."

Juttuseuraa oli Salosen mukaan helppo saada myös paikallisista. "Aina kun joku tuli tiellä vastaan, pysähdyttiin juttelemaan", Salonen sanoo.

"Vähän kuin suomalaisessa pikkukylässä. Paitsi että Saint Helenalla hymyillään."

Afrikan tähdessä pahin tilanne oli, jos meni Saint Helenalle ja kohtasi rosvon. Silloin oli jumissa.

Mahdollisuus on olemassa – tilastokeskuksen mukaan 153 rikostapausta päätyi oikeuteen vuonna 2012. Siviilikiistoja oli hieman vähemmän.

Napoleon aiheutti kiistan Ranskan ja Britannian välille vielä kuolleenakin. Riitelyn jälkeen ruumis palautettiin Ranskaan. Kenraalin entinen asuintalo ja hautakivi Saint Helenalla kuuluvat nykyisin Ranskalle.

"Siellä talolla oli Ranskan lippu puolitangossa. Luulin, että Napoleonin vuoksi", Salonen kertoo. "Mutta se olikin sen Pariisin terrori-iskun [Charlie Hebdon toimitus] takia."

Historiallisella saarella yksi aikakausi päättyy ensi vuonna, kun RMS Saint Helena lähtee rannasta viimeisen kerran.

Britannian kuninkaalliseen postin laivastoon on kuulunut toista sataa laivaa, jotka 1840-luvulta asti kulkivat maailman joka kolkkaan. Nyt postilaivoja (Royal Mail Ship) on jäljellä neljä.

Kansainvälisempi tulevaisuus huolettaa joitain Saint Helenalla. Mutta muualta tulleisiin on jo hieman totuttu, sanoo Rummery. "Meillähän on saarella myös suomalainen. Mikko."

Charlie Shoemaker
"Satujen saari!" kuvaa Saint Helenalle purjehtinut Petri Salonen Kapkaupungissa Etelä-Afrikassa.
"Satujen saari!" kuvaa Saint Helenalle purjehtinut Petri Salonen Kapkaupungissa Etelä-Afrikassa.

Tosiaan. Google-haku sanoilla "Mikko Saint Helena" antaa tiedon, että Kuorevedeltä lähtenyt Mikko Paajanen asuu nyt Saint Helenan saarella ja tekee luonnontieteen tutkimusta.

"Tänne tulo oli pitkä haave", Paajanen kertoo Skype-puhelussa, joka kiertää saarelta satelliitin kautta Etelä-Afrikkaan.

Paajanen on asunut saarella vuodesta 2011 ja osallistunut myös paikalliseen tutkimukseen lentokentän vaikutuksista saaren kasvillisuuteen.

"Saint Helena on 14 miljoonaa vuotta vanha. Täällä on kasveja, joita ei ole missään muualla. Syrjäisen sijainnin vuoksi tosi harvat kasvit ovat päässeet tänne. Lähinnä ne, joilla on lentävät siemenet."

Kun myös ihmiset alkavat lentää saarelle, eristys loppuu.

"Täällä puhutaan että Saint Helena on pieni maailma. Iso kiireinen maailma on erikseen."

Mutta lopulta koko maailma on pieni, sanotaan.

"Niin, asuu täällä toinenkin suomalainen", Paajanen kertoo. "Yksi rouva on naimisissa eteläafrikkalaisen kanssa, joka on töissä lentokenttäprojektissa."

Petri Salonen
Napoleonin alkuperäinen hauta kuuluu Ranskalle. Itse vainaja on viety kotimaahansa.
Napoleonin alkuperäinen hauta kuuluu Ranskalle. Itse vainaja on viety kotimaahansa.

Syrjäinen sijainti on ollut saaren valtti. Siksi Napoleon Bonaparte karkotettiin sinne vuonna 1815.
Syrjäinen sijainti on ollut saaren valtti. Siksi Napoleon Bonaparte karkotettiin sinne vuonna 1815.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat