Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espanjan monarkia on uhattuna

Suosittu Podemos-puolue haluaa kansanäänestyksen kuningashuoneen tulevaisuudesta

Ulkomaat
 
Andrés Kudacki AFP
Espanjan kuningas Felipe sai kesäkuussa kruunun Juan Carlosilta, kun tämä luopui vallasta skandaalien jälkeen.
Espanjan kuningas Felipe sai kesäkuussa kruunun Juan Carlosilta, kun tämä luopui vallasta skandaalien jälkeen. Kuva: Andrés Kudacki AFP

Espanja elää mahdollisesti suurten mullistusten vuotta. Vallan voi napata vauhdilla noussut vasemmistopuolue Podemos, ja Katalonia saattaa aloittaa neuvottelut itsenäistymisestä.

Vaakalaudalla on jopa kuningashuoneen tulevaisuus.

Viime vuonna perustettu Podemos on noussut kamppailemaan Espanjan suosituimman puolueen asemasta. Voimannäytteenään se keräsi viime lauantaina Madridin keskustaan noin satatuhatta kannattajaansa.

Gérard Julien AFP
Pablo Iglesias johtaa suosittua Podemos-puoluetta.
Pablo Iglesias johtaa suosittua Podemos-puoluetta.

Podemos vastustaa talouskuria ja nykyjohtajien korruptiota, mutta se haluaa myös kansanäänestyksen monarkian jatkamisesta. Samaa toivoi 62 prosenttia espanjalaisista, kun tutkimusyhtiö Sigma Dos teki kyselyn viime kesäkuussa.

Silti 55,7 prosenttia vastaajista kannatti ja vain 35,6 prosenttia vastusti monarkiaa. Tulokseen vaikutti todennäköisesti se, että kysely tehtiin ryvettyneen kuninkaan Juan Carlosin ilmoitettua kruunun luovuttamisesta puhtoiselle pojalleen Felipelle.

Puoli vuotta aiemmin tilanne oli tasaisempi: kannatus oli 49,9 prosenttia ja vastustus 43,3 prosenttia. Tasavaltalaiset saattavat siis olla lähempänä monarkisteja kuin kesän tulos antaa ymmärtää. Tuoreempia lukuja ei ole julkistettu.

Kyselyjen mukaan kuningashuoneen arvosana asteikolla 1–10 on romahtanut 1990-luvun puolivälin 7,5:stä noin 3,7:ään.

Takavuosina kuningas nähtiin yhdistävänä tekijänä fasismista toipuvassa maassa. Skandaalit ovat kuitenkin syöneet kannatusta.

Felipe, 47, on säästynyt henkilökohtaisilta kolhuilta, mutta hänen siskonsa Cristina on jo vuosia liitetty korruptiovyyhtiin. Cristinaa syytetään avunannosta miehensä Iñaki Urdangarinin epäiltyihin veropetoksiin.

Juan Carlos taas joutuu vastaamaan belgialaisen naisen isyysväitteeseen, ja vuonna 2012 hän sai aikaan kohun metsästämällä norsuja Botswanassa kesken kotimaansa syvää talouskriisiä.

Kansa ei olisi ehkä saanut tietää matkasta, ellei Juan Carlos olisi murtanut lonkkaansa ja tarvinnut kotiin päästäkseen yksityistä lääkintälentokonetta.

Monen espanjalaisen silmissä kuninkaalliset ovat yhtä lailla korruption turmelemia kuin perinteiset valtapuolueet, keskustaoikeistolainen PP ja sosialistien PSOE. Sama tyytymättömyys selittää Podemosin nousukiitoa.

Felipe onkin yrittänyt pelastaa monarkian kasvoja puoltamalla kunnon korruptiotutkimuksia ja julkistamalla tiedot kuningashuoneen rahankäytöstä.

Sitä Felipen on mahdotonta muuttaa, että moni espanjalainen ei yksinkertaisesti muista, millainen yhdistävä vaikutus kuninkaalla oli historian vaikeina vuosina.

Enemmistö 47 miljoonasta espanjalaisesta on syntynyt demokratian aikakaudella.

Demokratiasta he saavat silti kiittää Juan Carlosia, joka nousi valtaistuimelle diktaattori Francisco Francon kuoltua vuonna 1975. Franco oletti Juan Carlosin suojelevan fasistivaltaa, mutta tämä lähtikin uudistusten tielle.

Vuonna 1981 Juan Carlos vieläpä esti sotilaiden vallankaappausyrityksen, joka olisi kaatanut tuoreen demokratian.

Espanjan nykyjohtajia, monarkiaa ja yhtenäisyyttä uhkaavat kehityskulut saattavat jossain määrin hillitä toisiaan. Podemosin kasvu voi nimittäin pienentää todennäköisyyttä, että Katalonian itsenäisyysmieliset saisivat enemmistön alueparlamenttivaaleissa.

Katalonialaisten tyytymättömyys nykymenoon saattaa kanavoitua marras- tai joulukuussa pidettäviin Espanjan vaaleihin eikä niinkään syyskuussa järjestettäviin Katalonian vaaleihin. Tähän viittaa muun muassa itsenäisyyden kannatuksen pieni hiipuminen samanaikaisesti Podemosin nousun kanssa.

Katalonian aluehallinnon teettämän kyselyn mukaan Podemos olisi parlamenttivaalien suosituin puolue myös Kataloniassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat