Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Itä-Ukrainan villeissä kaivoksissa tienaa alle 300 euroa kuussa

Donbassin hiilentuottajat ovat markkinamotissa, mutta kaivosmiehet jatkavat siitä huolimatta työtään. Parhaiten tienaa peltoaukeiden villeillä kaivoksilla.

Pekka Hakala HS
Denis Sinjakov

Korkealaitainen Kamaz-kuorma-auto vaappuu mutaisella peltoaukealla Šahtarskin kaupungin pohjoispuolella Donetskin alueella Itä-Ukrainassa. Laitojen takaa pilkottaa näiden peltojen arvotavara: antrasiitti, kivihiililaaduista paras. Šahtarskin antrasiittia voi lapioida onkapannuun suoraan maasta.

Idässä jymisee separatistien tykistöasema, joka tulittaa Ukrainan joukkojen hallussa olevaa Debaltsevea yli 30 kilometrin etäisyydeltä. Tästä on vain runsaat kymmenen kilometriä paikalle, johon malesialaisen matkustajakoneen suurimmat palat putosivat viime heinäkuussa.

Sittemmin näiden peltojen hallinnasta on käyty kiivaita taisteluita. Elokuun lopulla ne päättyivät Venäjän tukemien "Donetskin kansantasavallan" joukkojen voittoon.

Kamazin jättämät renkaanjäljet johtavat pienelle parakille, jonka pihalla on tunneliaukko. Sen edessä on läjä hiiltä, joka värjää märällä pihalla mustaksi kaiken.

De­nis Sin­ja­kov
Kaivosmies Andrei, 21, ja Ivan (takana), 22, pitävät työn lomassa taukoa kaivoskuilussa.
Kaivosmies Andrei, 21, ja Ivan (takana), 22, pitävät työn lomassa taukoa kaivoskuilussa.

Tunnelin suuaukossakaan ei ole kävelykorkeutta. Luolan toinen pää on sadan metrin päässä maan alla, noin 70 metrin syvyydessä. Siellä tunneli haarautuu kahteen vaakatasoiseen luolaan, joiden päässä kaivosmiehellä on työskentelykorkeutta noin 70 senttimetriä. Alhaalla on kaksi miestä kerrallaan.

Dieselvinssi pärähtää käyntiin, ja muutaman sadan kilon pulkallinen hiiltä aloittaa matkansa maan pinnalle tunnelin lautalattiaa pitkin. Rakennelma on tuettu kymmenen sentin hirsipölkyillä.

Tämä on tyypillinen työmaa, josta paikalliset käyttävät nimitystä kopanka, kaivaus, erotukseksi oikeista kaivoksista.

"Elokuun taisteluiden aikana tämä oli kuukauden kiinni", kertoo esimies Viktor Krivašenko, 42, jonka valvonnassa on kahdeksan tällaista reikää. "Työntekijät olivat missä olivat, sukulaisten tykönä."

De­nis Sin­ja­kov
Työmiehet kapuavat ylös kaivoskuilusta työpäivän päätteeksi Šahtarskin lähellä.
Työmiehet kapuavat ylös kaivoskuilusta työpäivän päätteeksi Šahtarskin lähellä.

Aiemmin näitä työmaita nimitettiin laittomiksi kaivoksiksi, mutta nyt nimitys on hieman suhteellinen: aluetta hallitseva Donetskin "kansantasavalta" ilmoitti joulukuun 19. päivänä laillistavansa kaikki kopankat. Niiden tuotanto menee lähinnä paikallisille energialaitoksille ja yksityiseen kulutukseen.

"Me aloitimme täällä kymmenen vuotta sitten, ja lisenssit ovat olleet kunnossa koko ajan", vakuuttaa peltoaukean suurinta hiilentuottajafirmaa johtava Renat Hašansin. "Tai siis paperilla aloitimme kymmenen vuotta sitten."

Hašansin vakuuttaa, että kaivoksissa on ilmastoinnit ja sähköt.

"Palkkojen lisäksi täytyy maksaa sähköstä, luvista, maanvuokrasta. Eivät tässä mitkään laittomat perhekaivokset elä. Voin sanoa 150 prosentin varmuudella, että kaikki toiminta täällä on luvallista."

Nimettömän miehen kaivos Hašansinin tunneleiden naapurissa on pykälää suurempi. Hiiltä hinaava kelkka tuo tavaraa 230-metrisen tunnelin perukoilta tonnin kerrallaan. Yli sadan metrin syvyydessä tunneli haarautuu kolmeksi, ja maan alla työskentelee viisi miestä kerrallaan.

Nimettömän miehen kaivos tämä on siksi, että isäntä valittaa kaksi tuntia yrittäjän ongelmia ja Kiovan ilkeyttä muttei loppujen lopuksi kerro yhtään kylmää tosiasiaa – edes oikeaa nimeään.

"Mistä minä tiedän, mitä sinä sinne lehteesi kirjoitat?" hän kysyy ja suostuu lopulta paljastamaan, että kaivos tuottaa hiiltä 50 tonnia vuorokaudessa.

Illan pimetessä päivävuoro kulkee kelkkakyydillä ylös ja iltavuoro laskeutuu tilalle nimettömän miehen tunnelissa.

"Kaivos tuottaa hiiltä sata tonnia vuorokaudessa", kertoo mekaanikko Aleksei Skljarov, 37, kiivettyään maan pinnalle kahdeksan tunnin työvuoron jälkeen.

De­nis Sin­ja­kov
Kaivosmiehet Dmitri Semenjak (oik.) ja Aleksei tupakoivat töiden jälkeen kaivoksella Šahtarskin kaupungin lähellä.
Kaivosmiehet Dmitri Semenjak (oik.) ja Aleksei tupakoivat töiden jälkeen kaivoksella Šahtarskin kaupungin lähellä.

Mekaanikko Skljarovin huollettavana on muun muassa neljätoista pumppua, jotka pitävät tunnelit kuivina. Niinpä naapurikaupunki Snežnejestä kotoisin oleva perheenisä oli pumppaamassa vettä myös elokuun pahimpien taisteluiden aikana.

Eväspakkeja ja termospulloja miehillä ei näy. Makkarat tungetaan taskuihin. "Jos kaivosmies ei syö läskiä, ei se tee töitäkään", Skjarov sanoo.

Sodan lisäksi kaivosten miehiä uhkaavat tämän tästä tapahtuvat metaaniräjähdykset, mutta Donbassin kaivosmiehet ovat syntyneet ammattiinsa. Tai kuten nimettömän miehen kaivoksen isäntä ilmaisee asian neuvostoaikoja muistellen: "Ei meillä ollut mitään vaihtoehtoa."

Poliittisista mielipiteistä riippumatta aika harva tunnustaa edes harkitsevansa poran vaihtoa rynnäkkökivääriin. Donbassin kaivosmies on ammatistaan ylpeä: legenda neuvostoaikana ja edelleen.

De­nis Sin­ja­kov
Mekaanikko Aleksei Skljarovin mielestä kaivosmies tarvitsee läskiä.
Mekaanikko Aleksei Skljarovin mielestä kaivosmies tarvitsee läskiä.

Väkeä villeille kaivoksille riittää, sillä suuret kaivokset eivät nykyoloissa pysty palkanmaksuun. Ja vaikka pystyisivätkin, täällä hiilipellolla tienaa paremmin: vähintään 6 000 hryvniaa eli vajaat 300 euroa kuussa ja reippaasti ylikin, kun ansio "oikealla" kaivoksella jää puoleen tästä.

Ukrainan 140 hiilikaivoksesta yli sata sijaitsee Donbassin kapinallisten hallitsemilla alueilla. Suurista Donbassin kaivoksista oli viime vuoden lopulla toiminnassa vain seitsemän. Ukraina ei osta kapinallisten hiiltä eikä Venäjä Ukrainan hiiltä.

De­nis Sin­ja­kov
Andrei, 21, louhii hiiltä noin sadan metrin syvyydessä yksityisessä pikkukaivoksessa Šahtarskin kaupungin pohjoispuolella.
Andrei, 21, louhii hiiltä noin sadan metrin syvyydessä yksityisessä pikkukaivoksessa Šahtarskin kaupungin pohjoispuolella.

Kalininin kaivos on yksi puolesta tusinasta Donbassin suurkaivoksesta, jotka ovat edelleen valtion omistuksessa. Yli tuhannen metrin syvyydessä työskentelee yhä 800 miestä kolmessa vuorossa, vaikka palkkoja ei ole maksettu kuukausiin.

Tulevaisuus on hämärä. Karavatški kaivaa pöytälaatikostaan dokumentin, jonka mukaan kaivos on siirtynyt tammikuun 8. päivänä Donetskin "kansantasavallan" energiaministeriön omistukseen.

Pienessä laaksossa sovhoosipeltojen keskellä Šahtarskin pohjoispuolella on muutama ajan murjoma rakennus. Pihalla on pari ruosteista traktoria. Sisällä entisessä sovhoosin kerhohuoneessa kommunistisen puolueen pääsihteerin valokuvan paikalla on jumalanäidin ikoni.

De­nis Sin­ja­kov
Vladimir Kuptšenko lähettää tyhjennetyn hiilikelkan takaisin tunneliin.
Vladimir Kuptšenko lähettää tyhjennetyn hiilikelkan takaisin tunneliin.

Televisiossa pääministeri Arseni Jatsenjuk puhuu Ukrainan parlamentissa "terrorisminvastaisen operaation" edistymisestä. Seuraavaksi lähetys siirtyy kiovalaisen Ukraina-hotellin mediakeskukseen, jossa kenraali kertoo sotamenestyksestä.

"Saako tuon panna kiinni?" kysyy kaivosfirman valloittamaa kerhohuonetta emännöivä Irina kaataessaan teetä.

"Minä en ymmärrä tätä. Äly ei riitä."

Pekka Hakala HS
Šahtarsk/Donetsk

Denis Sinjakov, kuvat
Pekka Hakala, teksti

De­nis Sin­ja­kov
Aamuvuorolaiset laskeutuvat yli kilometrin syvyyteen Kalininin kaivoksessa Donetskissa.
Aamuvuorolaiset laskeutuvat yli kilometrin syvyyteen Kalininin kaivoksessa Donetskissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat