Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinan internetistä voi tulla iso intranet

Sensuuri havittelee entistä tiukempaa otetta verkossa olevasta tiedosta

Ulkomaat
 
Jianan Yu Reuters
Nuoret kiinalaiset käyttävät internetiä muun muassa nettikahviloissa. Kuvan kahvila sijaitsee Hefeissä Anhuin maakunnassa.
Nuoret kiinalaiset käyttävät internetiä muun muassa nettikahviloissa. Kuvan kahvila sijaitsee Hefeissä Anhuin maakunnassa. Kuva: Jianan Yu Reuters

Kun Kiina alkoi vuosia sitten rajoittaa kansalaisten tiedonsaantia internetistä, moni piti taistelua tuhoon tuomittuna.

Kiina on kuitenkin osoittamassa, että määrätietoisella työllä saa minimoitua sananvapauden myös nettiaikana.

Uusi esimerkki internetin tiukasta haltuunotosta saatiin toissa viikolla, kun useat suojattuja nettiyhteyksiä myyvät ulkomaiset yhtiöt ilmoittivat, että osa niiden palveluista oli lakannut toimimasta Kiinassa. Maa oli estänyt ne päivittämällä niin sanottua suurta palomuuriaan.

Suuri palomuuri on järjestelmä, jolla Kiina estää pääsyn moniin ulkomaisiin verkkopalveluihin. Se ulottuu kymmeniintuhansiin verkko-osoitteisiin, kertoo internetsensuuria seuraava Greatfire.org-verkkosivusto. Estettyjä sivustoja ovat esimerkiksi Facebook, Twitter, eräät ulkomaiset sanomalehdet ja Google-yhtiön palvelut.

Estojen tarkoituksena on pitää kiinalaisten tiedonsaanti maata hallitsevan kommunistisen puolueen käsissä. Kiina ei halua kansalaisten keskustelevan palstoilla, joiden kirjoituksia se ei voi poistaa, tai lukevan puoluejohtoa arvostelevia uutisia.

Estettyihin palveluihin pääsee kuitenkin ottamalla niin sanotun vpn-yhteyden ulkomaille. Se on eräänlainen virtuaalinen putki, jota pitkin tieto kulkee salattuna tietokoneelta toiselle. Kun tällaisen yhteyden ottaa Kiinasta esimerkiksi yhdysvaltalaiseen palvelimeen, pääsee nettiin aivan kuin olisi Yhdysvalloissa.

Nyt kolme vpn-yhteyksiä tarjoavaa yritystä on kertonut, että niiden palveluja on estetty entistä kehittyneemmällä tekniikalla. Aiemmin Kiina on yrittänyt estää vpn-yhteyksiä loppuvuodesta 2012, mutta palveluntarjoajat onnistuivat palauttamaan yhteydet melko nopeasti.

Poikkeuksellista on sekin, että viime viikolla Kiina käytännössä myönsi uudet estot.

"Internetin nopea kehitys pakottaa teollisuus- ja tietotekniikkaministeriön käyttämään uusia keinoja pitääkseen yllä tietoturvaa ja vakaata toimintaa", kommentoi ministeriön virkamies Wen Ku tiedotustilaisuudessa Kansan päivälehden mukaan.

Vpn-yhteyksiä käytetään maailmalla paljon. Monille yrityksille ne ovat elintärkeitä. Tietoturvansa vakavasti ottavat yritykset eivät esimerkiksi päästä työntekijöitään intranetiinsä eli sisäiseen tietoverkkoonsa talon ulkopuolelta ilman vpn:ää.

Kuka tahansa voi ostaa erilaisia vpn-palveluja niitä tarjoavilta yrityksiltä. Kiinassa niitä käyttää valtaosa maassa asuvista ulkomaalaisista.

Nettiestot puhuttavat Kiinassa myös suomalaisyritysten työntekijöitä, kertoo Suomen liike-elämää edustavan Finnish Business Councilin Shanghain-toiminnanjohtaja Timo Laurila. Hänen mukaansa sekä yritysten edustajat että yksityishenkilöt valittelevat jatkuvasti netin käytön vaikeutta. Myös vpn-henkireiän tulevaisuus huolestuttaa.

"Onkohan tämä nyt uusi standardi, jonka kanssa meidän täytyy elää?" Laurila pohtii.

Voi ollakin. Toistaiseksi Kiina on saanut estetyksi vain pienen osan vpn-palveluista, mutta se näyttää kehittävän estotekniikkaansa aktiivisesti.

Lähinnä ulkomaalaisten ja liike-elämän käyttämän tärkeän palvelun estäminen kertoo, että Kiina on valmis varsin koviin otteisiin saadakseen täyden otteen ihmisten tiedonsaannista.

Tavallisista kiinalaisista melko pieni osa surffailee vapaassa netissä vpn:n turvin. Useimmat pitävät Kiinan rajojen sisällä toimivia, sensuurin muokkaamia nettipalveluja riittävinä. Maan johdolle pienikin osa kansasta näyttää silti olevan liikaa.

Lisäksi Kiina on presidentti Xi Jinpingin valtakaudella kiristänyt nettikirjoittelua koskevia lakeja ja lisännyt kotimaisten kirjoittelijoiden pidätyksiä. Tavoitteena näyttää olevan, että Kiinan internetistä tulee eräänlainen maanlaajuinen intranet, joka on yhä vähemmän kytköksissä muuhun maailmaan.

Mikko Paakkanen HS
Peking

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat