Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asiantuntija: Ukrainan aseapu ei ratkaisisi sotaa kapinallisia vastaan

Suomalaisasiantuntijan mukaan Ukrainan ehdotettu aseistaminen ei ratkaisisi sotaa kapinallisia vastaan

Ulkomaat
 
Lucas Jackson Reuters
Yhdysvaltalainen sotilas laukaisi itseohjautuvan Javelin-panssarintorjuntaohjuksen alkuvuoden harjoituksissa Afganistanissa. Javelineja on pidetty varteenotettavana ohjustyyppinä, jos Yhdysvallat alkaa aseistaa Ukrainaa.
Yhdysvaltalainen sotilas laukaisi itseohjautuvan Javelin-panssarintorjuntaohjuksen alkuvuoden harjoituksissa Afganistanissa. Javelineja on pidetty varteenotettavana ohjustyyppinä, jos Yhdysvallat alkaa aseistaa Ukrainaa. Kuva: Lucas Jackson Reuters

Tavoite on voimasuhteiden tasoittaminen ja sopu neuvottelupöydässä. Riskinä on suursota ja uhrien määrän raju kasvu.

Yhdysvallat yrittää välttää Ukrainan taistelujen kiihtymisen. Siksi se on tarkkana, että Ukrainan armeijalle mahdollisesti tarjottavat aseet olisi tarkoitettu alakynteen joutuneen osapuolen puolustautumiseen, ei kapinallisten suoraviivaiseen lyömiseen.

Presidentti Barack Obaman hallinnon keskeisten vaikuttajien on sanottu kallistuvan Ukrainan aseistamisen kannalle. Kongressi antoi jo joulukuussa valtuudet 350 miljoonan dollarin aseapuun.

Yhdysvaltojen puolustusministeriksi todennäköisesti nouseva Ashton Carter sanoi keskiviikkona senaatille olevansa "erittäin taipuvainen" aseistamaan Ukrainaa.

Länsimaiden tiedustelutietojen mukaan Venäjä on viime viikkoina toimittanut kapinallisille paljon raskasta kalustoa: muun muassa taistelupanssarivaunuja, panssaroituja miehistönkuljetusvaunuja ja raketinheitinjärjestelmiä.

Joukko vaikutusvaltaisia turvallisuuspolitiikan asiantuntijoita sanoi maanantaina julkaistussa raportissaan, että Ukraina tarvitsee kapinallisten tykistön havaitsemiseksi ja tuhoamiseksi ainakin panssarintorjuntaohjuksia, panssaroituja ajoneuvoja ja kehittyneempiä tutkia sekä tiedustelulennokkeja.

Ukrainan kalusto on Neuvostoliiton aikaista ja huonosti huollettua, osin käyttökelvotonta.

Artikkeliin liittyvät

Ehdotetulla aseavulla ei ratkaistaisi sotaa vaan pidettäisiin sotatoimet käynnissä aiempaa tasaisempina, arvioi everstiluutnantti Petteri Kajanmaa Maanpuolustuskorkeakoulusta.

Ukraina ei ole aikoihin voinut hyödyntää ilmavoimiaan, koska kapinallisten hallussa on ilmatorjuntaohjusjärjestelmiä, joita Ukraina ei pysty tutkapulansa vuoksi löytämään ja tuhoamaan.

Kajanmaa ei silti usko, että Ukraina saisi ilmaherruuden Yhdysvaltojen tuella. "Olalta laukaistavia ilmatorjuntaohjuksia ei pysty havaitsemaan. Ne olisivat yhä todellinen uhka."

Euroopan Nato-maista ainakin Puolan ja Baltian maiden on arveltu olevan valmiita aseistamaan Ukrainaa.

"Puolalla siihen olisi kykyäkin. Sillä on paljon modernia itä- ja länsikalustoa, joukossa muun muassa Suomesta hankittuja ja Puolassa lisenssillä valmistettuja Patrian panssariajoneuvoja. Baltian maiden tuki olisi määrällisesti marginaalista ja siten lähinnä osoitus solidaarisuudesta", Kajanmaa sanoo.

Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves kannattaa Ukrainan aseistamista. Suomen pääministeri Alexander Stubb vastustaa sitä, koska sotilaallista konfliktia pitää hänen mielestään välttää viimeiseen asti.

Ranska ja Saksa ovat ilmoittaneet, ettei niiltä heru aseita.

Yhdysvaltojen ulkoministeri John Kerry lentää torstaina Kiovaan ja tapaa muiden muassa presidentti Petro Porošenkon. Porošenko on kertonut uskovansa aseistamispäätökseen, mutta Kerryltä ei odoteta vielä lupausta asiasta.

Ukrainan aseistajien virallinen strategia olisi tehdä sotimisesta kapinallisille nykyistä kalliimpaa, kuluttavampaa ja kuolettavampaa. Tämä saisi myös Venäjän haluamaan neuvotteluratkaisua, vaikka se ei myönnäkään olevansa sodan osapuoli.

Suunnitelman arvostelijat uskovat, että Venäjän saisi vain entistä painavamman syyn toimittaa lisää venäläisjoukkoja ja -aseita Itä-Ukrainaan. Kajanmaa huomauttaa, että se voi olla Yhdysvaltojenkin ääneen lausumaton tavoite.

"Poliittisesti saatetaan toivoa esimerkiksi, että Ukrainan aseistaminen saisi Venäjän tukemaan kapinallisia nykyistä enemmän, jolloin kansainvälinen yhteisö pääsisi aukottomammin todentamaan Venäjän osallisuuden."

Kajanmaa sanoo pitävänsä mahdollista aseistamispäätöstä tulenarkana muttei silti oleta, että se saisi Venäjän lisäämään kierroksia.

"Tilanteen eskaloitumiseksi seuraavan askeleen pitäisi tulla Venäjän puolelta. Mutta en usko, että Venäjä lähtisi Ukrainaan tekemään omaa operaatiotaan. Sille riittää, että saa pidettyä Ukrainan epätasapainossa, mikä sujuu nykyisilläkin toimilla. Tälläkin tavalla Venäjä onnistuu hallitsemaan etupiirinään pitämäänsä aluetta ja ohjailemaan Ukrainan päätöksentekoa estämällä sen liukumisen länteen."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat