Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nato varustautuu mutta ei aseista Ukrainaa

Uudistukset mutkistavat Suomen osallistumista Nato-harjoituksiin

Ulkomaat
 
John Thys Afp
Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg puhui sotilasliiton puolustusministerien kokouksessa torstaina Brysselissä.
Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg puhui sotilasliiton puolustusministerien kokouksessa torstaina Brysselissä.

Itäiseen Eurooppaan nousee kuusi uutta Naton komentoyksikköä ja yksi isompi alueellinen komentokeskus. Lisäksi sotilasliitto yli kaksinkertaistaa nopeiden valmiusjoukkojensa vahvuuden nykyisestä.

Naton puolustusministerit löivät torstaina lukkoon aiemmin huippukokouksessa sovittuja vastatoimia Venäjän sotilaallisen voiman käytölle Ukrainan sodassa.

Ministerit ottivat epävirallisissa keskusteluissa kuitenkin selvän aikalisän mahdollisesta aseavusta Ukrainan hallitukselle samalla, kun diplomaattiset ponnistelut Ukrainan sodan tiimoilta kiihtyivät kohti viikonloppua.

Saksan liittokanslerin Angela Merkelin ja Ranskan presidentin François Hollanden oli määrä matkustaa perjantaina neuvottelumatkallaan Ukrainasta Venäjälle. Münchenin vuosittaiseen turvallisuuskonferenssiin odotettiin perjantaiksi länsijohtajien lisäksi Venäjän ulkoministeriä Sergei Lavrovia.

Kokenut Nato-diplomaatti arvioi HS:lle, että diplomatiasta riippumatta Natossa ei ole syntymässä yhteistä päätöstä Ukrainan aseistamisesta.

Asetoimituksilla on kannatusta yksittäisissä Nato-maissa ja sotilastiedustelun edustajien keskuudessa, mutta yksikään puolustusministeri ei torstaina puhunut aseavun puolesta.

Venäjän kanssa käytävät keskustelut Ukrainan sodasta eivät vaikuttaneet millään tavalla Naton käynnistämiin hankkeisiin jäsenmaiden keskinäisen puolustuksen vahvistamiseksi.

Artikkeliin liittyvät

"Tämä on vastaus Venäjän toimiin pitemmältä ajalta, ja tämä on täysin kansainvälisten velvoitteidemme mukaista", sanoi Naton norjalainen pääsihteeri Jens Stoltenberg ministerien kokoontuessa.

Nato on jo aiemmin muun muassa yli nelinkertaistanut valvontalennot Baltian maiden ilmatilassa. Nyt Viroon, Latviaan ja Liettuaan perustetaan uudet komentoyksiköt, joissa kussakin on joitakin kymmeniä Naton upseereita "tukemassa yhteistä puolustussuunnittelua ja auttamassa monikansallisten harjoitusten koordinoinnissa".

Samanlaiset yksiköt perustetaan Romaniaan, Bulgariaan ja Puolaan, jonne tulee myös Naton kaakkoisen alueen komentokeskus.

Suurin tekeillä oleva muutos on päätös luoda jopa 30 000 sotilaan erittäin nopeat valmiusjoukot ja niiden ytimeksi 5 000 sotilaan "keihäänkärki". Parin vuorokauden varoitusajalla liikkeelle lähtevien uusien joukkojen on määrä olla täydessä toimintavalmiudessa vuonna 2017.

Valmiusjoukon perustana on Naton nykyinen NRF-valmiusjoukko, jonka harjoituskiertoon myös Suomi ja Ruotsi osallistuvat Naton kumppanuusmaina.

Korkea-arvoinen Nato-edustaja sanoi nimettömänä HS:lle, ettei kumppanuusmaiden osallistumista uusittuun NRF-kiertoon ole vielä arvioitu.

Uusi joukko on aiempaa paljon selvemmin osa Nato-maiden keskinäistä puolustusvelvoitetta, johon kumppanit eivät voi osallistua. Lähde kuitenkin korosti, että joukolla on yhä myös kriisinhallintavalmius ja sanoi Naton toivovan kumppaneita edelleen mukaan.

Nato-diplomaatti kuitenkin korosti, ettei kumppanuusmailla voi olla päätösvaltaa siitä, miten NRF-harjoituksia järjestetään.

Kari Huhta HS
Bryssel

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat