Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Norjan hallitus luopuu aikeesta kieltää kerjääminen

Ulkomaat
 

Norjassa suurta huomiota herättänyt aloite kansallisesta kerjäyskiellosta ja myös kerjäläisten auttamisen kriminalisoinnista vedetään kokonaan takaisin, kertoivat norjalaisviestimet torstaina. Tuuli muuttui nopeasti, kun maan keskustapuolue veti tukensa pois hallituksen aloitteelta.

Vähemmistöhallitus olisi tarvinnut keskustan tuen lain läpäisemiseksi parlamentissa.

"Voin vahvistaa tiedon – – keskeytämme koko prosessin", sano1 Norjan oikeusministeriön vanhempi neuvonantaja Jan Austad HS:lle.

Austadin mukaan suunnitelmissa ei ole minkäänlaista uutta aloitetta kansallisesta kerjäyskiellosta.

Norjan hallituksen vastikään lausuntokierrokselle lähettämä lakiluonnos herätti sekä Norjassa että maailmalla suurta huomiota erityisesti sen laajuuden takia. Lakiluonnoksessa suunniteltiin niin kerjäämisen kuin kerjäläisten avustamisenkin kriminalisointia.

Esimerkiksi asunnon järjestämisestä kerjäläiselle tai matkojen maksamisesta olisi voitu tietyissä tapauksissa saada enimmillään vuoden vankeusrangaistuksen. Rangaistus olisi ollut sama kuin varsinaisesta kerjäämisestä.

Keskustapuolue päätti kaksi vuotta sitten asettua tukemaan kansallista kerjäyskieltoa nykyisten hallituspuolueiden, konservatiivisen høyren ja oikeistopopulistisen edistyspuoleen rinnalla. Hallitus luotti tähän tukeen lakiesitystä laatiessaan.

Nyt keskustapuolue katsoo, että hallituksen aloite on liian pitkälle menevä.

"Kerjäläisten avustamisen kriminalisointi ei ole hyväksyttävää. Ei voi olla rikos antaa ihmisille vaatteita, ruokaa ja katto pään päälle", sanoi keskustapuolueen valtiopäiväryhmän puheenjohtaja Marit Arnstad NRK:lle

Hän myös sanoo, ettei hän usko puolueensa voivan asettua enää tukemaan kansallista kerjäyskieltoa, vaikka hallitus muotoilisi uudelleen aloitteensa.

Keskustan suunnanmuutos tarkoittaa kovaa poliittista jälkipuintia Norjassa. Se miten laajasti kerjääminen kielletään, on sen sijaan vastedes kuntien ratkaistavissa.

Norjassa tuli jo viime vuonna voimaan laki, joka antaa kunnille mahdollisuuden kieltää kerjääminen paikallisesti. Vain hyvin harva kunta on silti tehnyt niin. Austadin mukaan monessa paikassa on haluttu odottaa, mitä kansalliselle kerjäyskiellolle käy.

"Nyt oletan, että monien kuntien täytyy harkita asiaa, mutta en osaa ollenkaan arvioida, mikä on lopputulos", hän sanoo.

Elina Kervinen HS
Tukholma

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat