Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sanomalehtiviikko:

Köyhyys poistetaan käymällä kauppaa pienyrittäjä­naisten kanssa

Kansainvälisen kauppakeskuksen johtaja Arancha González: Kauppa on järeä työkalu köyhyyttä vastaan

Ulkomaat
 
Kari Pullinen
Kansainvälisen kauppakeskuksen johtajan Arancha Gonzálezin mukaan Afrikassa on erinomaisia bisnesmahdollisuuksia.
Kansainvälisen kauppakeskuksen johtajan Arancha Gonzálezin mukaan Afrikassa on erinomaisia bisnesmahdollisuuksia. Kuva: Kari Pullinen

Nyt olisi tarjolla keino maailman köyhyyden radikaaliin vähentämiseen: poistetaan maailmankaupan esteet ja aletaan ostaa tuotteita pienyrityksiltä, joita pyörittävät Afrikan naiset.

Samaan saumaan kannattaa iskeä suomalaisten yritysten, väittää Kansainvälisen kauppakeskuksen ITC:n johtaja Arancha González. Afrikassa on hänen mukaansa erinomaisia bisnesmahdollisuuksia.

Fakta

ITC panostaa kauppaan

 Kansainvälinen kauppakeskuksen ITC:n tehtävänä on parantaa kehitysmaiden pienten yritysten edellytyksiä käydä kauppaa.

 Perustettiin vuonna 1964.

 Espanjalainen Arancha González on johtanut järjestöä vuodesta 2013.

 Kehitysjärjestöjen joukossa ITC on suhteellisen pieni. Kokonaismenot vuonna 2013 olivat noin 72 miljoonaa euroa.

"Katsokaa etelään", kehottaa Helsingissä vieraileva González.

"Saattaa kuulostaa suomalaisesta hieman etäiseltä, mutta Afrikkaan ennustetaan seuraavalle 20 vuodelle suurimpia talouden kasvulukuja, suurinta keskiluokkaistumista, suurinta kaupungistumista. Siellä ovat myös suurimmat vielä hyödyntämättömät maa-alueet."

Ja miksi pitäisi käydä kauppaa juuri naisten kanssa?

"Pienet ja keskisuuret yritykset muodostavat 80–90 prosenttia talouden toimeliaisuudesta missä tahansa maassa, ja puolet pk-yrityksistä on naisten."

"Tiedämme yhden asian varmasti: naiset sijoittavat 90 prosenttia tuloistaan perheisiinsä ja yhteisöihinsä. Miehillä sama luku on 40 prosenttia. Naisten taloudellisen aseman vahvistaminen kannattaa."

Kansainvälinen kauppakeskus ITC on Maailman kauppajärjestö WTO:n ja YK:n alainen kehitysjärjestö, jonka tarkoitus on edistää kauppaa ja tukea siten kehitystä köyhissä maissa.

Käytännön tasolla ITC tekee työtä esimerkiksi Itä-Afrikan maiden kahvinviljelijöiden parissa. Suomi tukee hankkeita.

ITC on Gonzálezin mukaan "outo eläin" kehitysjärjestöjen joukossa, koska se pyrkii edistämään kauppaa ja nimenomaan yksityisellä sektorilla.

Kauppa tai yksityinen sektori eivät kuulu kehitysapupiireissä perinteisiin lempisanoihin.

"Perinteisessä ajattelussa hyvän tekeminen ja bisneksen tekeminen ovat kaksi eri asiaa. Mutta me elämme maailmassa, jossa näiden kahden täytyy pelata yhteen."

Ajattelua kuvataan sanoilla "aid for trade", minkä suomenkielinen termi on hieman kömpelösti "kauppaa tukeva kehitysyhteistyö".

González on luonnehtinut kaupan aikaansaamaa kasvua "maailman kaikkien aikojen menestykkäimmäksi kehitysstrategiaksi". Toisin sanoen: jos köyhien maiden yrittäjät saavat tuotteitaan maailmanmarkkinoille, köyhyys vähenee.

Maailmanhistorian suurin ja nykymaailman pöyristyttävin ongelma on köyhyys. Miljardit ihmiset joutuvat kituuttamaan muutamalla eurolla päivässä.

Onko vastaus vapaakauppa?

"En käytä mielelläni sanaa vapaakauppa", González sanoo. "Puhun mieluummin avoimesta kaupasta. Vapaakauppa tarkoittaa kaikkien kaupan rajoitusten purkamista, ja sitä en halua."

"Mutta on aivan varmaa, että avoin kauppa toimii paremmin kuin suljettu talous. En tiedä yhtäkään maata, joka olisi kehittynyt sulkemalla rajansa."

González painottaa kuitenkin, ettei kauppa yksinään ole mikään autuaaksitekevä voima, joka tekisi muut kehitysavun muodot tarpeettomiksi.

"Kauppa on järeä työkalu, mutta se on väline, ei päämäärä itsessään."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat