Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Ihmiset juovat votkaa unohtaakseen" – viimeiset asukkaat pakenevat Debaltsevesta

Siviiliväestöä evakuoidaan busseilla taisteluiden keskellä olevasta ukrainalaiskaupungista

Ulkomaat
 
Debaltseven asukkaat juoksevat suojaan kranaateilta
Debaltseven asukkaat juoksevat suojaan kranaateilta
Lähes täysin piiritetyn Debaltseven asukkaat pyrkivät keinolla millä hyvänsä pois kaupungista, jota Itä-Ukrainan separatistit pommittavat. Toimittaja Pekka Hakala HS kuvaus ja editointi Kalle Koponen HS

Tuntui helpottavalta, kun ainakin tunnin jatkunut hiljaisuus Debaltsevessa päättyi rakettien iskeytyessä keskustan länsipuolelle torstaina hieman ennen puoltapäivää. Hiljaisuus ehti tuntua ahdistavalta: mitä seuraavaksi?

Bussipysäkillä kaupungintalon edessä odotellut väkijoukko pyrähti kaupungintalon portaille, mutta suurin osa jäi seisoskelemaan ulos Venäjän-mielisten separatistien tulituksen päättyessä nopeasti.

Väki odotteli päivän seitsemättä bussia, jonka oli määrä viedä täysi kuorma siviiliväestöä sotaa pakoon läheiseen Artemivskin kaupunkiin.

Ukrainan hallitsema Debaltseve on ollut kuukausia sodan näyttämönä niin sanotusta tulitauosta huolimatta. Runsaat kolme viikkoa sitten separatistit ryhtyivät yrittämään risteyskaupungin piiritystä.

"Tammikuun 12. päivästä lähtien tänne on ammuttu yötä päivää", entinen kaivosmies Vjatšeslav Pampura, 43, kertoi.

Kalle Koponen HS
Ukrainalaiset sotilaat ja pelastustyöntekijät auttoivat torstaina Debaltseven asukkaita evakuointibussiin.
Ukrainalaiset sotilaat ja pelastustyöntekijät auttoivat torstaina Debaltseven asukkaita evakuointibussiin.

"Öisin ei juuri nukuta. Jos nukahtaa, niin vaimo herättää, että nyt on siirryttävä toiseen huoneeseen, ampuvat tällä puolella. Heräät että aha, selvä, vaihdat huonetta, nukahdat. Vähän ajan päästä se herättää taas, että nyt ammutaan tälle puolelle, vaihdetaan takaisin."

"Täällä vallitsee täysi sekasorto", Pampura sanoi ja käytti venäjän sanaa bezpredel, joka tarkoittaa lähinnä mielipuolista anarkiaa.

"Ihmiset juovat votkaa, että he voisivat unohtaa asiat. Pontikkaa keitetään kovasti. Ja sotilaat voivat ampua 'terroristina' kenet tahansa."

Rakettituli jatkui hieman etäämpänä, jostain kuului käsiaseiden laukauksia. Ukrainan joukkojen ja separatistien välinen etulinja kulkee nyt noin kilometrin päässä Debaltseven keskustasta, sen itäpuolella.

Pelkillä etunimillään esiintynyt keski-ikäinen pariskunta Vitja ja Nataša olivat pyrkimässä bussiin. Artemivskissa on tuttavia, joiden luokse oli tarkoitus majoittua.

"Kaikkia on käsketty kaupungintalolle, jotta pääsevät pois. Täällä on lisäksi toinen kaupungin pommisuojista", kertoo Vitja, työtön sähkömies.

"Töitä ei ole ollut kahteen kuukauteen, eikä palkkoja ole maksettu. Koulut ovat olleet kiinni puoli vuotta, sähköä ei ole ollut lainkaan viikkoon, lämmitystä ei ole, kaupat ovat kiinni."

Vitjan mukaan ihmiset sulattivat juomavettä lumesta, mutta nyt sekin lysti on loppu: lämpötila on plussan puolella ja maa paljaana. Keskustan ainoassa auki olevassa kaupassa jaetaan leipää ilmaiseksi. Sairaala on kaupunkilaisten mukaan suljettu ja sen ympäristö taistelutannerta.

"Ei tätä ratkaista enää yhtään mitenkään", Vitja arveli.

"Tämä on kuoleman kaupunki", sanoi Nataša.

Ukrainasta irti pyrkivän Donetskin "kansantasavallan" asevoimat ovat kertoneet jo parin viikon ajan sulkevansa Debaltseven piiritysrenkaan koska hyvänsä. Lisäksi kapinalliset ovat kertoneet piirittäneensä Ukrainan joukkoja neljään eri mottiin Debaltseven länsipuolella.

Ukrainan sotaoperaation tiedottaja Anatoli Stelmah kiisti kapinallisten väitteet torstaina Skypen välityksellä pitämässään tiedotustilaisuudessa.

"Ukrainan sotilaat eivät luovuta metriäkään Ukrainan maaperää", Stelmah sanoi. "Puheet [Debaltseven] saarrosta tai [Ukrainan] vetäytymisestä ovat perättömiä eivätkä vastaa todellista tilannetta."

Kalle Koponen HS
Debaltsevesta pakoon lähtevät asukkaat odottivat evakuointibussia kaupungintalon aulassa. Keskellä ovat 4-vuotias Dania ja 9-vuotias Julia.
Debaltsevesta pakoon lähtevät asukkaat odottivat evakuointibussia kaupungintalon aulassa. Keskellä ovat 4-vuotias Dania ja 9-vuotias Julia.

Raskaimmat taistelut käytiin joka tapauksessa torstaina Debaltseven naapurikaupungissa Vuhlehirskissä, venäläisittäin Uglegorskissa eli hiilikaupungissa. Se sijaitsee Harkova–Rostov-valtatien eteläpuolella. Valtatie puolestaan on Ukrainan huoltoreitti Debaltseveen.

Vuhlehirskin menettäminen olisi Ukrainalle ja Debaltsevelle vaarallinen tappio.

Pari päivää aiemmin kapinalliset yrittivät hyökkäystä Svitlodarskin kaupungin koillispuolella Lugankajoen rannalla. Jos motti sulkeutuisi sieltä, jäisi saarroksiin tuhansia Ukrainan sotilaita.

Ukrainan panssarit olivat torstaina kaivautuneet naamioituneina peltoon valtatien laidalle. Ambulanssit noutivat taisteluissa haavoittuneita, ja tankkiautot toivat joukoille polttoainetta. Debaltsevea lähimmällä tiesululla siviiliasuinen mies oli pidätettynä ruumiintarkastuksessa – Ukrainan sotilaiden mukaan häntä epäiltiin vihollisen tiedustelijaksi.

Valtatieltä on näköyhteys peltoaukeiden taakse Horlovkan aavekaupunkiin, joka on separatistien alueellinen päämaja.

Suurin osa Debaltseven asukkaista on jättänyt jo kotinsa ja paennut kuka minnekin. Kaikki eivät kuitenkaan aio häipyä.

"Isä rakensi hyvän talon neuvostoaikana. Hän oli kaivosmies, ja elimme normaalia elämää", Vjatšeslav Pampura sanoi ja ilmoitti pysyvänsä kotonaan.

"Jos lapsia olisi, niin olisin jo lähtenyt."

"Ja aivan sama, kuka täällä on vallassa. Kunhan vain hoitaa hommansa ja rauha tulee."

Kalle Koponen HS
Sisääntulotie lähes piiritettyyn Debaltseveen oli torstaina autio.
Sisääntulotie lähes piiritettyyn Debaltseveen oli torstaina autio.

Pekka Hakala HS, teksti
Kalle Koponen HS, kuvat
Debaltseve

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat