Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miehet silpomista vastaan

Valokuvaaja Meeri Koutaniemi tapasi Etiopian Sidamassa miehiä ja poikia, jotka ovat alkaneet vastustaa naisten ympärileikkausta

Ulkomaat
 
Meeri Koutaniemi
Shalamo Shanana, 65, maanviljelijä:"Minulla on kymmenen lasta, joista kolme on tyttöjä. Minulle oli selvää, että tyttäreni pitää leikata. Muuten yhteisömme olisi hyljeksinyt heitä. Myös vaimoni on leikattu. Hän ei ole koskaan ollut innokas harrastamaan seksiä kanssani. Kun Planin hanke tuli kyläämme, vastustin sitä. Tuntui ikävältä, että vieraat ihmiset tulivat väittämään perinteitämme haitallisiksi. Hiljalleen mieleni alkoi muuttua, kun kuulin tositarinoita silpomisen seurauksista. Olen nyt kolmen pienen tytön isoisä, enkä aio hyväksyä heidän silpomistaan."
Shalamo Shanana, 65, maanviljelijä:"Minulla on kymmenen lasta, joista kolme on tyttöjä. Minulle oli selvää, että tyttäreni pitää leikata. Muuten yhteisömme olisi hyljeksinyt heitä. Myös vaimoni on leikattu. Hän ei ole koskaan ollut innokas harrastamaan seksiä kanssani. Kun Planin hanke tuli kyläämme, vastustin sitä. Tuntui ikävältä, että vieraat ihmiset tulivat väittämään perinteitämme haitallisiksi. Hiljalleen mieleni alkoi muuttua, kun kuulin tositarinoita silpomisen seurauksista. Olen nyt kolmen pienen tytön isoisä, enkä aio hyväksyä heidän silpomistaan." Kuva: Meeri Koutaniemi

Miksi miehet tukevat julmaa perinnettä silpoa naisten sukupuolielimet? Entä mikä saa heidät luopumaan siitä?

Valokuvaaja Meeri Koutaniemi kiersi tammikuussa Etelä-Etiopiassa kuvaamassa miehiä, jotka olivat osallistuneet lastenoikeusjärjestö Planin aloittamaan yhteisökeskusteluhankkeeseen ja kääntyneet ympärileikkauksen vastustajaksi. He kertoivat olleensa tietämättömiä tabuna pidetyn silpomisen vaaroista.

"Kun miehet ovat saaneet todistusaineiston käyttöönsä, he ovat muuttaneet mielipiteensä", Koutaniemi kertoo.

Silpominen on Etiopiassa laitonta, mutta vanhojen perinteiden hylkääminen ei käy yön yli. Yksi haastatelluista kertoi vastustaneensa projektia puolitoista vuotta. Koutaniemen mukaan miehet eivät usein ymmärrä, miten raju ympärileikkaus on. Vasta ymmärrys siitä, että silpominen voi johtaa komplikaatioihin synnytyksessä ja jopa äidin ja vauvan kuolemaan, on muuttanut asenteita.

Unicef arvioi, että noin 70 prosenttia etiopialaisnaisista on ympärileikattu. Kylissä, joissa esimerkiksi Plan toimii, silpominen on vähentynyt dramaattisesti.

"Kyse ei ole oikean ja väärän tuputtamisesta, vaan saatuaan tietoa terveysvaaroista kyläläiset ovat itse aktivoituneet vastustamaan perinnettä."

Meeri Koutaniemi
Alemayehu Genale, 14, koululainen:"Kuulun koulumme poikakerhoon, jossa keskustelemme haitallisista perinteistä. Välillä tuntuu kiusalliselta puhua poikana tyttöjen sukupuolielinten silpomisesta. Sellaista ei ennen hyväksytty, aihe oli täysi tabu. Saan rohkeutta ajatuksesta, että jos minä ja muut pojat pysymme hiljaa, siskojamme ja ystäviämme kuolee. Vanhempani ovat alkaneet kuunnella minua ja luvanneet, ettei viidettä siskoani silvota. Haluan naimisiin leikkaamattoman tytön kanssa."
Alemayehu Genale, 14, koululainen:
"Kuulun koulumme poikakerhoon, jossa keskustelemme haitallisista perinteistä. Välillä tuntuu kiusalliselta puhua poikana tyttöjen sukupuolielinten silpomisesta. Sellaista ei ennen hyväksytty, aihe oli täysi tabu. Saan rohkeutta ajatuksesta, että jos minä ja muut pojat pysymme hiljaa, siskojamme ja ystäviämme kuolee. Vanhempani ovat alkaneet kuunnella minua ja luvanneet, ettei viidettä siskoani silvota. Haluan naimisiin leikkaamattoman tytön kanssa."
Meeri Koutaniemi
Birhanu Gosaye, 15, koululainen:"Isosiskoni kuoli synnytyksessä 21-vuotiaana. Lääkäri kertoi meille, että se johtui ympärileikkauksesta. Siskoni oli leikattu teini-ikäisenä ja naitettu 16-vuotiaana. Leikkausarpien takia vauva ei mahtunut syntymään, ja siskolleni tuli pahoja repeämiä ja vuotoa. Vauvakaan ei selvinnyt. Silloin vanhempani päättivät, etteivät he anna silpoa toista siskoani, joka oli tuolloin 12-vuotias. Suren siskoni kuolemaa. En olisi menettänyt häntä, jos kylässämme olisi ollut enemmän tietoa silpomisen haitoista. Olen luvannut itselleni, että suojelen elossa olevaa siskoani silpomiselta ja liian aikaiselta avioliitolta.Aikuisena haluan professoriksi. Naimisiin menen vasta, kun minulla on koulutus. Haluan koulutetun vaimon, joka on ehtinyt täyttää ainakin 20."
Birhanu Gosaye, 15, koululainen:
"Isosiskoni kuoli synnytyksessä 21-vuotiaana. Lääkäri kertoi meille, että se johtui ympärileikkauksesta. Siskoni oli leikattu teini-ikäisenä ja naitettu 16-vuotiaana. Leikkausarpien takia vauva ei mahtunut syntymään, ja siskolleni tuli pahoja repeämiä ja vuotoa. Vauvakaan ei selvinnyt. Silloin vanhempani päättivät, etteivät he anna silpoa toista siskoani, joka oli tuolloin 12-vuotias. Suren siskoni kuolemaa. En olisi menettänyt häntä, jos kylässämme olisi ollut enemmän tietoa silpomisen haitoista. Olen luvannut itselleni, että suojelen elossa olevaa siskoani silpomiselta ja liian aikaiselta avioliitolta.
Aikuisena haluan professoriksi. Naimisiin menen vasta, kun minulla on koulutus. Haluan koulutetun vaimon, joka on ehtinyt täyttää ainakin 20."
Abebe Dona, 45, kylänjohtaja:"Kun Planin hanke alkoi, vastustin sitä. Aloin nopeasti tajuta, etteivät monet perinteistämme, kuten tyttöjen sukupuolielinten silpominen ja lapsiavioliitot, ole hyvästä. Vaimoni on silvottu, samoin kaksi tytärtäni. Kaikkien synnytykset ovat pitkittyneet ja olleet tuskallisia. Vaimollani on silpomisen ja synnytysvaurioiden takia kipuja, ja välillä hänen on vaikea selviytyä kotitöistään. Jos olisin tiennyt, mitä silpomisesta seuraa, en olisi antanut tehdä sitä tyttärilleni."
Abebe Dona, 45, kylänjohtaja:
"Kun Planin hanke alkoi, vastustin sitä. Aloin nopeasti tajuta, etteivät monet perinteistämme, kuten tyttöjen sukupuolielinten silpominen ja lapsiavioliitot, ole hyvästä. Vaimoni on silvottu, samoin kaksi tytärtäni. Kaikkien synnytykset ovat pitkittyneet ja olleet tuskallisia. Vaimollani on silpomisen ja synnytysvaurioiden takia kipuja, ja välillä hänen on vaikea selviytyä kotitöistään. Jos olisin tiennyt, mitä silpomisesta seuraa, en olisi antanut tehdä sitä tyttärilleni."
Meeri Koutaniemi
Matewos Kekebo, 26, maanviljelijä ja opettaja:"Haitalliset perinteet olivat muutama vuosi sitten voimissaan. Ympärileikkaaja saattoi silpoa samalla partakoneenterällä viiden tytön klitoriksen ja häpyhuulet. Emme tienneet, että se lisää hivin riskiä, tai että silpominen on yksi suurimmista syistä vaikeisiin synnytyksiin. Kolme vuotta sitten Plan aloitti yhteisökeskustelut. Nyt yhteisössämme ei ole enää ketään, joka silpoisi tyttöjä. Tytöt uskaltavat sanoa ylpeinä, ettei heitä ole leikattu. Jos saan tyttäriä, en salli heidän silpomistaan."
Matewos Kekebo, 26, maanviljelijä ja opettaja:
"Haitalliset perinteet olivat muutama vuosi sitten voimissaan. Ympärileikkaaja saattoi silpoa samalla partakoneenterällä viiden tytön klitoriksen ja häpyhuulet. Emme tienneet, että se lisää hivin riskiä, tai että silpominen on yksi suurimmista syistä vaikeisiin synnytyksiin. Kolme vuotta sitten Plan aloitti yhteisökeskustelut. Nyt yhteisössämme ei ole enää ketään, joka silpoisi tyttöjä. Tytöt uskaltavat sanoa ylpeinä, ettei heitä ole leikattu. Jos saan tyttäriä, en salli heidän silpomistaan."
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat