Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Verkon voimaa myös liioitellaan

Ulkomaat
 
Inka Kovanen
Inka Kovanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on ulkomaantoimittaja.

Verkkoa pidetään keskeisenä tekijänä eurooppalaisten muslimien radikalisoitumisessa. Puhutaan jopa yksin verkossa radikalisoituneista tai "yksinäisistä susista".

Todisteet eivät yksiselitteisesti tue väitettä. Ranskan ja Belgian viimeaikaisiin terrori-iskuihin syyllistyneet eivät radikalisoituneet verkossa vaan vankilassa.

Ranskan täpötäysissä vankiloissa itseoppineiden imaamien vihantäyteinen sanoma uppoaa otolliseen maaperään.

Päätös lähteä taistelijaksi kaukaiseen Irakiin tai Syyriaan syntyy harvoin sekään vain verkossa. Taustalla on asiantuntijoiden mukaan lähes aina henkilökohtainen kontakti.

Viime marraskuussa julkaistun brittitutkimuksen mukaan verkon roolia usein liioitellaan. Verkkovärväämisellä on roolinsa, mutta päätöksensä ihmiset tekevät, koska he tuntevat Syyriassa olevia ihmisiä.

Kapteeni Antti Parosen mukaan myös Suomesta Syyriaan tai Irakiin lähteneitä yhdistää se, että he ovat radikalisoituneet oman pienen sosiaalisen piirinsä ja kontaktiensa kautta.

Sosiaalisen median merkitys voi olla suurempi maissa, joissa ei ole kehittynyttä radikaali-islamistista yhteisöä, arvioi Lähi-idän konsulttiryhmä FMECG:n tutkija Juha Saarinen. Niissä vertaistuki ja kontaktit löytyvät lähinnä verkosta, jolloin radikalisoituminenkin voi tapahtua yksin.

Suomi on tässä poikkeus. Meillä ei ole suurta radikaali-islamistista yhteisöä. Se vain korostaa sitä, että radikalisoitumisen estäminen vaatii paitsi verkkovaikuttamista myös jalkautumista.

Inka Kovanen HS
inka.kovanen@hs.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat