Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huoneenlämpöinen olut on Kiinan korruptiotaiston uusin uhri

Ulkomaat
 
Mikko Paakkanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Pekingin-kirjeenvaihtaja.

Viranomaisten ylenpalttisen törsäämisen ja korruption vastaiselta kampanjalta ei säästy Kiinassa mikään. Ei edes massojen virvoke, kiinalaisittain huoneenlämpöisenä nautittava olut.

Viime vuonna Kiinan oluentuotanto laski ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen, kertoi valtiollinen China Daily -lehti tällä viikolla. Sen mukaan yhtenä syynä pudotukseen oli tiukka korruption vastainen kampanja, jota Kiinaa johtava kommunistinen puolue on käynyt nykyisen pääsihteerinsä Xi Jinpingin johdolla jo kaksi vuotta.

Oluen myynti on vähentynyt, koska monet virkamiehet eivät enää uskalla syödä ulkona tai juhlia karaokessa, kertoi nimettömänä pysytellyt kiinalaisen panimon edustaja China Dailylle.

Olutta pantiin viime vuonna vajaa prosentti vähemmän kuin vuotta aiemmin. Litroissa pudotus oli suuri, sillä Kiina on maailman suurin olutmarkkina-alue. Maassa tehtiin viime vuonna lähes 50 miljardia litraa olutta. Tuotanto väheni, vaikka Kiinan talous jatkaa kasvuaan, tosin aiempaa hitaammin.

Korruptiokampanjassa ei ole kyse ainoastaan virkamiesten lahjusrikosten tutkimisesta ja tuomitsemisesta. Olennainen osa sitä on säästäväisyys.

Puolueherrojen ja virkamiesten on käsketty esimerkiksi karsia työmatkojaan ja keventää edustustilaisuuksia. He eivät saa enää käyttää verorahoja kaikkein kalleimpiin palveluihin, ja myös liikelahjat on karsittu minimiin.

Sääntöä myös valvotaan. Viime vuoden loppuun mennessä oli rangaistu yli 100 000:ta virkamiestä "yksinkertaisten työtapojen" laiminlyönnistä, kertoi valtiollinen uutistoimisto Xinhua tammikuussa. Rangaistut olivat esimerkiksi maksattaneet valtiolla ulkomaanmatkoja ja juhlia sekä antaneet tai ottaneet vastaan lahjoja.

Kampanjan alussa valvonta näkyi aluksi yläluokan suosimilla markkinoilla. Luksustuotteiden kuten arvokellojen, design-käsilaukkujen ja kalliiden alkoholijuomien myynti väheni. Monet viiden tähden hotellit pudottivat tasoluokitustaan neljään tähteen, jotta julkisen sektorin johtoporras voisi yhä käyttää niitä.

Puolueen kurinpalautuksena alkaneen kampanjan vaikutusten leviäminen niinkin arkiseen hyödykkeeseen kuin olueen kuitenkin merkitsee, että kampanja alkaa koskettaa jo suuria kansanjoukkoja.

Kohta kampanja ajankohtaistuu entisestään. Sen vaikutukset tuntuvat myös olohuoneissa.

Helmikuun 19. päivänä vietetään kiinalaista uuttavuotta, eräänlaista kiinalaisten joulua. Monissa perheissä uudenvuoden perinteisiin on tärkeänä osana kuulunut gaalaohjelmien katsominen televisiosta. Tänä vuonna niiden tarjontaa supistetaan säästäväisyyskampanjan nimissä.

Viranomaiset ovat ilmoittaneet, että ministeriöiden ja valtiollisen median maksamista neljästä televisiogaalasta kolme jää pois. Jäljellä on enää suurimman valtiollisen tv-kanavan CCTV:n musiikki- ja sketsispektaakkeli.

Tärkeä uudenvuoden perinne on myös lahjojen antaminen. Tällä kertaa monelta jää saamatta niin sanottu hongbao eli punainen kirjekuori, jossa on rahaa. Perheissä niitä antavat esimerkiksi vanhemmat ja isovanhemmat lapsille.

Perheen ulkopuolella lahjat ovat joskus lahjuksia.

Työelämässä pomon odotetaan yleensä antavan uudenvuoden aikaan työntekijöille hongbaot tai tavaralahjat. Tänä vuonna kuitenkin noin 60 prosenttia yksityisten kiinalaisyritysten toimihenkilöistä olettaa jäävänsä ilman minkäänlaista lahjaa, ilmenee rekrytointisivusto Zhaopin.comin hiljattain julkaisemasta kyselystä. Siihen vastanneista loputkin 40 prosenttia odottivat saavansa vain pienen lahjan.

Kommunistinen puolue pyrkii levittämään säästäväisen ja maltillisen elämäntavan koko kansan hyveeksi, ja kansa näyttää ottavan onkeensa.

Kampanja alkaa jo tuoda mieleen edesmenneen puhemies Mao Tsetungin kampanjat, joissa koko kansa revittiin mukaan milloin minkäkin uudistuksen toteuttamiseen.

Mikko Paakkanen
mikko.paakkanen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n Aasian-kirjeenvaihtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat