Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Trygghetspartiet – kuin ruotsidemokraatit

Ulkomaat
 
Johan Paulin SVT
Blå ögon -tv-sarjassa Trygghetspartietin kantavia voimia näyttelevät Filip Berg (vas.), Anna Bjelkerrud, Kjell Wilhelmsson ja Malgorzata Pieczynska.
Blå ögon -tv-sarjassa Trygghetspartietin kantavia voimia näyttelevät Filip Berg (vas.), Anna Bjelkerrud, Kjell Wilhelmsson ja Malgorzata Pieczynska. Kuva: Johan Paulin SVT

Puolueen nimi on Trygghetspartiet. Se on oikeistopopulistinen ja se valmistautuu vaaleihin Ruotsissa. Puolue on fiktiivinen mutta ilmiselvästi lähellä todellista maahanmuuttovastaista puoluetta ruotsidemokraatteja.

Tämä on asetelma draamasarja Blå ögonissa, joka on vuodenvaihteen ympärillä aiheuttanut pienen puhurin Ruotsissa. Tv-sarjasta on haluttu tehdä Ruotsin vastine politiikkafriikkien rakastamalle tanskalaiselle Vallan linnakkeelle, ja onpa siitä toivottu myös samankaltaista kansainvälistä vientituotetta.

Sarjaa esitellään vastikään alkaneilla Berliinin filmifestivaaleilla.

Ruotsissa Blå ögon on ennen muuta herättänyt keskustelun sopivuuden rajoista: miten lähellä todellisuutta poliittinen, julkisen palvelun television tarjoama draama voi olla?

SVT:n esittämä sarja kertoo paitsi kannatustaan kasvattavasta Trygghetspartietista myös äärioikeistolaisesta terrorijärjestöstä Veritasista, joka tekee raakoja iskujaan ja kylvää pelkoa. Yhdistelmä ja koko teema on räjähdysherkkä tämän päivän Ruotsissa.

Heti kun sarja alkoi, tekivät katsojat Ruotsin tv-toimintaa valvovalle viranomaiselle 90 valitusta.

Ruotsidemokraattien kannattajien mielestä tv-sarjan Trygghetspartiet oli SVT:ltä sopimaton kannanotto, joka solvasi puoluetta. Osa muista katsoi puolestaan, että sarja saattoi pikemminkin tukea puoluetta. Blå ögonissa puolueen sympaattinen kunnallispoliitikko Annika Nilsson ( Anna Bjelkerud) saa ensin koirankakkaa postilaatikkoonsa, ja sitten hänet tapetaan pikkukaupungin kadulla.

"Ihmiset, jotka ovat hyvin varmoja siitä, mikä heidän poliittinen kantansa on, hermostuvat siitä, etten ole kirjoittanut jotakin, mikä vahvistaa juuri heidän maailmankuvaansa. –– En kuitenkaan kirjoita poliittisesti aktiiveille vaan tavallisille kansalaisille", sanoo sarjan pääkäsikirjoittaja Alex Haridi arvostelusta.

Haridi toteaa, että hänen tavoitteenaan oli saada tavalliset ruotsalaiset keskustelemaan oikeistopopulismin noususta, ei maalata kuvaa todellisuudesta.

"Yritän aina kirjoittaa niin, että ihmiset saavat ajatella itse."

Blå ögon sai alkunsa jo vuoden 2010 vaalien jälkeen, kun ruotsidemokraatit olivat nousseet ensi kertaa valtiopäiville Ruotsissa. SVT halusi tilata sarjan, joka keskustelisi muukalaisvastaisuudesta.

Pääosa sarjan rakenteesta syntyi noin pari vuotta sitten. Haridi sanoo kokeneensa tuolloin, että sarja näyttäisi kauhukuvan Ruotsista. Nyt – poliittisen tilanteen muuttua – lopputulos oli toinen.

"Olen aika yllättynyt siitä, kuinka todelliselta sarja tuntuu nyt", Haridi sanoo.

Viime syksyn vaaleissa ruotsidemokraatit yli kaksinkertaisti kannatuksensa, ja maahanmuutosta tuli poliittisesti entistäkin latautuneempi teema. Tammikuun alussa, kun televisiossa esitettiin fiktiivisen Veritasin terroristitekoja, Ruotsissa epäiltiin moskeijoiden tuhopolttoja.

Todellisuudessa valtaosa Blå ögonia katsovista ymmärtää toki, että kyse on täysin viihteestä. Monien ruotsalaisten kulttuurikriitikoiden mielestä ei loppujen lopuksi edes kovin realistisesta sellaisesta. Terroristiryhmään liitytään ilman sen pidempää kehittelyä. Ihmisiä katoaa ja kuolee jatkuvalla syötöllä. Eikä Tukholman hallituskortteleissa – sarjan toisella pääareenalla – kukaan perinteisten puolueiden poliitikoista tunnu olevan edes tipan vertaa kiinnostunut muusta kuin vallasta.

Koska sarjan näyttää julkisen palvelun SVT, vahditaan kuvaa politiikasta tarkoin.

Haridi toteaa olevansa vain iloinen, että sarja herättää ajatuksia. Draaman ja viihteen rooli voi olla keskustelun luomisessa.

"En usko, että kulttuuri voi antaa vastauksia. Muuten kyse olisi propagandasta tai mainoksista. Se, mitä toivon on, että sarja voi saada ihmiset ajattelemaan tärkeää teemaa. Että kysymme enemmän kysymyksiä kuin annamme vastauksia."

Suomessa Blå ögon on ollut nähtävissä SVT Worldin kautta. Yle ei ole toistaiseksi hankkinut ohjelman oikeuksia.

Elina Kervinen HS
Kirjoittaja on HS:n
Skandinavian-kirjeenvaihtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat