Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Omat ja vastustajat painostavat Obamaa aseistamaan Ukrainaa

Ulkomaat
 

Yhdysvaltain vallalla ja voimalla on rajat, eikä ulkomaisiin kriiseihin ole nopeita tai helppoja ratkaisuja. Yhdysvaltain pitää välttää maajoukkojen lähettämistä kriisipesäkkeisiin, kuten tehtiin presidentti George W. Bushin kaudella.

Akuuttien kriisien lisäksi on muistettava pitkän aikavälin haasteet, kuten ilmastonmuutos tai sairauksien leviäminen.

Tämä on tiivistys presidentti Barack Obaman perjantaina julkaisemasta Yhdysvaltain uudesta turvallisuusstrategiasta. Sen tehtävä on määritellä Yhdysvaltain turvallisuuspolitiikkaa Obaman loppukauden aikana.

Pitkään valmistellun strategian julkaisu osui kiusalliseen aikaan. Pidättyväisempi ja varovaisempi politiikka olisi ollut presidentti Bushin aikana eurooppalaisten ja monien amerikkalaistenkin mieleen. Ukrainan sodan keskellä Obama saa kuitenkin osakseen kritiikkiä sekä omilta että poliittisilta vastustajilta.

Kongressin republikaanit ovat jo pitkään vaatineet Obamalta kovempia otteita sekä Venäjän, Iranin että äärijärjestö Isisin suhteen. Viime aikoina myös osa demokraateista on liittynyt kuoroon.

Joulukuussa kahdeksan demokraattisenaattoria liittyi republikaanien riveihin, kun senaatti hyväksyi Yhdysvaltain aseavun Ukrainalle taistelussa venäläisjoukkoja vastaan. Torstaina yksitoista molempia puolueita edustavaa senaatin asevaliokunnan jäsentä vaati ukrainalaisten aseistamista.

Obama ei toistaiseksi ole halunnut antaa aseita Ukrainan johdon toistuvista pyynnöistä huolimatta, koska hän on pelännyt tilanteen kärjistyvän entisestään. Toisaalta Obaman hallinnosta on viikon aikana vuodettu amerikkalaismediaan tietoja, joiden mukaan presidentin lähipiiri olisi kääntymässä aseavun kannalle.

Sekä Yhdysvaltain Euroopan-joukkojen komentaja kenraali Philip Breedlove että tuleva puolustusministeri Ashton Carter ovat sanoneet tällä viikolla julkisesti kannattavansa aseapua Ukrainalle.

Voi olla, että Valkoisesta talosta vuodetut tiedot Obaman mahdollisesta mielenmuutoksesta ovat myös amerikkalaisten yritys vaikuttaa presidentti Vladimir Putiniin, jotta tämä palaisi neuvottelupöytään.

Saksan liittokansleri Angela Merkel tulee maanantaina Obaman vieraaksi. Jos taistelut Ukrainassa jatkuvat yhä, Merkel ja Obama sopivat todennäköisesti jatkotoimista.

Laura Saarikoski HS
Washington

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat