Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhdysvallat joutunee julkaisemaan häpäisykuvat

Valokuvissa sotilaat nöyryyttävät afganistanilais- ja irakilaisvankejaan

Ulkomaat
 
Afp
Koira hyökkää vangin kimppuun Irakin pahamaineisessa Abu Ghraibin vankilassa. Kuva on oletettavasti otettu vuonna 2004.
Koira hyökkää vangin kimppuun Irakin pahamaineisessa Abu Ghraibin vankilassa. Kuva on oletettavasti otettu vuonna 2004. Kuva: Afp

Jo kymmenen vuotta jatkunut oikeusvääntö saavutti keskiviikkona virstanpylvään, kun amerikkalaistuomari Alvin Hellerstein määräsi New Yorkissa, että Yhdysvaltojen puolustusminiteriön on julkaistava hallussaan olevat noin 2 100 valokuvaa, joissa amerikkalaissotilaat nöyryyttävät irakilais- ja afganistanilaisvankeja, kertoo The Newsweek.

Kuvien uskotaan olevan pahempia kuin Abu Ghraib -vankilan väärinkäytöksistä julkaistut valokuvat

Tuomari Hellersteinin mukaan toinen vaihtoehto on, että puolustusministeriö perustelee yksitellen, miksi kyseistä kuvaa ei julkaista. Tuomari antoi puolustusministeriölle viikon miettimisaikaa.

"Voisin antaa teille lisäaikaa, jotta pystyisitte sopeutumaan päätökseeni. Näkökantani asiaan ei kuitenkaan tule muuttamaan", Hellerstein sanoi oikeussalissa.

Tapaus sai alkunsa jo vuonna 2004. Yhdysvaltojen ihmisoikeuksien liitto (The American Civil Liberties Union, ACLU) vaati oikeudessa kuvien julkaisua vedoten julkisuuslakiin.

Abu Ghraibin vankilan väärinkäytöksistä oli aiemmin samana vuonna vuotanut julkisuuteen kourallinen kuvia, mutta oli ilmeistä, että vastaavanlaisia kuvia oli lisää. Tuomari Hellerstein, joka käsitteli juttua jo tuolloin ja päätti, että hallinnon oli julkaistava kaikki hallussaan olevat vastaavanlaiset kuvat.

Prosessi vei vuosia ja juuri ennen julkaisuajankohtaa vuonna 2009 Irakin tuleva presidentti Nuri al-Malik pyysi Yhdysvaltoja pidättäytymään kuvien julkaisusta, sillä niiden pelättiin aiheuttavan uusia levottomuuksia valmiiksi hauraan valtion ruutitynnyrissä.

Myöhemmin samana vuonna Yhdysvaltojen kongressi antoi puolustusministerille vallan estää amerikkalaisten vaaraan asettavien kuvien julkaisun kolmeksi vuodeksi.

Tuolloinen puolustusministeri Robert Gates päätyi salaamaan kaikki väärinkäytöskuvat. Häntä seurannut Leon Panetta uudisti päätöksen vuonna 2012.

Tapaus palasi oikeuden pöydälle keväällä 2014, kun tuomari Hellerstein päätti, ettei aiemmalle salauskäytännölle ollut enää perusteita. Tuomarin mukaan jokaisen kuvan salaaminen tuli perustella yksitellen.

Yhdysvaltojen puolustusvoimat päätyi kuitenkin omien selvitystensä jälkeen tulokseen, että kuvien julkaisu vaarantaisi edelleen amerikkalaissotilaiden henkiä, ja siksi ne oli edelleen salattava. 

Tuomari Hellersteinin päätti keskiviikkona, ettei sotilasjohdon yksipuolinen ilmoitus riitä, vaan jokaisen kuvan salauspäätös on käsiteltävä yksitellen. Selkeää päätöstä ei kuitenkaan tullut siitä miten, missä ja kenen toimesta kuvien läpikäynti tapahtuu.

Tuomari kertoi ymmärtävänsä, ettei Yhdysvallat ole ikinä aiemmin kohdannut terroristijärjestö Isisin kaltaista vihollista, ja että kuvien julkaisu voisi asettaa amerikkalaisia vaaraan. Hän kuitenkin katsoi, että olosuhteet eivät ole merkittävästi muuttuneet sitten vuoden 2005, jolloin hän alkujaan määräsi kuvat julkisiksi.

On kuitenkin edelleen mahdollista, että puolustusministeriö valittaa oikeuspäätöksestä.

Amerikkalaistuomari Hellersteinin mukaan valitus voisi mahdollisesti siirtää kuvien julkaisua vielä vuosilla.

"Mikäli he [puolustusministeriö] hakee muutoksenhakua päätökseen, yritämme kaataa tämän valituksen", toteaa Yhdysvaltojen ihmisoikeusliiton lakimies Lawrence Lustberg.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat