Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Panoksena Euroopan rauha

Saksan, Ranskan ja Venäjän johtajat ratkoivat Moskovassa Ukrainan sotaa

Ulkomaat
 
Maksim Zmejev Reuters
Saksan liittokansleri Angela Merkel, Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Ranskan presidentti François Hollande keskustelivat perjantaina Moskovan Kremlissä.
Saksan liittokansleri Angela Merkel, Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Ranskan presidentti François Hollande keskustelivat perjantaina Moskovan Kremlissä. Kuva: Maksim Zmejev Reuters

Panokset olivat kovat, kun Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Ranskan presidentti François Hollande painostivat perjantai-iltana Venäjän presidentti Vladimir Putinia rauhaan Ukrainassa.

"Me ajamme Saksan ja Ranskan mutta myös Euroopan etua. Kyse on Euroopan rauhasta. Ja ihmisten vapaasta itsemääräämisoikeudesta, joka on osa eurooppalaista käsitystä rauhasta", Merkel sanoi ennen lähtöään Moskovaan uutistoimisto Reutersin mukaan.

Viisi tuntia kestäneiden neuvottelujen kerrottiin päättyneen myöhään illalla Suomen aikaa. Uutistoimistojen mukaan Saksa ja Ranska kuvasivat neuvotteluja "rakentaviksi ja painaviksi", Venäjä "rakentaviksi".

Vielä illalla oli epäselvää, mitä nopeasti valmistelluissa neuvotteluissa kenties saavutettiin. Uutistoimisto Reutersin mukaan osapuolet olisivat sopineet siitä, että ne neuvottelisivat jatkossa pysyvän tulitauon puolesta ja Ukrainan kriisin ratkaisemisesta. Kolmikko aikoo Putinin tiedottajan mukaan neuvotella uudestaan puhelimessa sunnuntaina.

Tähän asti eurooppalaiset johtajat ovat tähän asti välttäneet vierailuja Moskovassa.

Taistelujen kiihtyminen Itä-Ukrainassa joudutti tapaamista. Samaan aikaan Yhdysvallat harkitsee aseapua Ukrainalle. Saksan ja Britannian mielestä aseiden jakaminen voi johtaa konfliktin laajenemiseen.

Brookings-instituutin tutkija Lilija Ševtsova arvioi, että neuvotteluissa kyetään ratkomaan lähinnä teknisiä kysymyksiä.

"Näitä ovat tulitaukolinjan määrittely ja rauhanturvaoperaatio. Ne ovat väliaikaisia kysymyksiä, joista Moskova suostuu neuvottelemaan", hän arvioi.

Avoimeksi jää, missä rajalinja on. Onko se syyskuussa Minskissä neuvoteltu linja vai suodaanko kapinallisille näiden viime viikkoina valtaamat alueet?

Merkel kiisti jyrkästi väitteet, että kapinalliset saisivat pitää uudet alueet. Kannan toisti Britannian puolustusministeri Michael Fallon perjantaina.

"Jotkut viestimet ovat levittäneet vastuuttomia väitteitä Merkelin ja Hollanden merkittävistä myönnytyksistä, mutta ukrainalaiset eivät vahvista tietoja", Ševtsova sanoo.

Ukraina vastustaa rauhanturvaoperaatiota, mutta Ševtsova arvioi, että Saksan ja Ranskan johtajat ovat saattaneet suostutella Ukrainan myöntyväiseksi.

Torstaina johtajakaksikko tapasi Ukrainan presidentin Petro Porošenkon Kiovassa. Tuntien neuvotteluista tihkui vain vähän tietoa julkisuuteen, mutta Porošenkon mukaan tapaaminen antaa toivoa tulitauosta.

"Mutta Ukraina ei tule ikinä hyväksymään venäläisten rauhanturvaajien mukanaoloa", Ševtsova korostaa.

Merkelin mukaan on täysin auki, saadaanko neuvotteluissa tulitauko aikaan. Hollande sen sijaan ilmoitti päämääräksi kattavan rauhansopimuksen.

Tutkija ei usko, että Moskovassa saadaan aikaan konfliktin poliittista ratkaisua.

"Kysymykset separatistialueiden asemasta ja siitä, pitäisikö Ukrainasta tehdä liittovaltio, ovat liian monimutkaisia ja vaativat liian laajaa kaupankäyntiä."

Ennakkotietojen mukaan Merkel ja Hollande tarjoavat Putinille päivitettyä versiota Minskissä syyskuussa sovituista rauhanehdoista. Niiden mukaan taistelut piti lopettaa, raskas kalusto vetää pois asutuksen keskeltä ja ulkomaalaisten joukkojen tuli poistua Ukrainasta.

Ukrainan hallituksen joukkojen ja kapinallisten rintamalinjalle luotiin 30 kilometrin turvavyöhyke.

Ehtoja ei ole täytetty eikä tulitauko täysin koskaan toteutunut.

Minskin sopimusta edelsi elokuussa Venäjän tukema hyökkäys, jossa Ukrainan armeijan joukot jäivät pahasti alakynteen.

Parin viikon aikana taistelut ovat jälleen kiihtyneet, kun kapinalliset ovat yrittäneet motittaa Debaltseven kaupunkia.

"Viimeisten puolentoista kuukauden aikana Moskova on osoittanut, että jos sen kanssa ei neuvotella, se nostaa panoksia", sanoo Pavel Salin, joka johtaa Venäjän finanssiyliopiston politiikan tutkimukseen erikoistunutta keskusta. Yliopisto toimii Venäjän hallituksen alla.

Merkkejä kierrosten kasvusta ovat Salinin mukaan kapinallisten eteneminen ja keskustelu Mariupolin kaupungin valtaamisesta. Hän arvioi, että tilanteen jäädyttäminen on todennäköisin vaihtoehto.

"Käytännössä voi olla, että Minskin sopimusta muutetaan, vaikka sitä ei kerrota julkisuuteen. Kiova luopuu sopimukseen kirjatusta oikeudesta valvoa Itä-Ukrainan ja Venäjän välistä rajaa, mitä se ei käytännössä nytkään tee", Salin pohtii.

"Vastineeksi Kiova saa takeet siitä, että kapinalliset eivät jatka hyökkäystään."

YK:n mukaan Ukrainan sodassa on kuollut yli 5 350 ihmistä viime huhtikuusta lähtien.

Anneli Ahonen
Pietari

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat