Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ranskan armeija perusti salamyhkäiset nettijoukot

Sotilaiden työnä on vaikuttaa musliminuoriin verkossa. Isis on länttä edellä netissä.

Ulkomaat
 
Ranska: Jihadistina kuolet helvetissä
Ranska: Jihadistina kuolet helvetissä
Ranskan hallituksen julkaisemalla kampanjavideolla yritetään valistaa kansalaisia, jotta he eivät nielisi jihadistien propagandaa ja lähtisi ulkomaisiksi taistelijoiksi Syyriaan ja Irakiin. Toimittaja: Petteri Tuohinen HS, editointi: Terhi Liimu HS.

Taistelu ranskalaismuslimien sydämistä kiihtyy. Ranskan armeija on perustanut erityisen vastapropangadasolun vastatakseen jihadistijärjestö Isisin ammattimaiseen verkkopropagandaan.

Le Monde -lehden mukaan vaivihkaa toimivaan soluun kuuluu noin 50 sotilasta. He johtavat vaikuttamistaistelua verkossa, jota jihadistit käyttävät propagandansa levittämiseen.

Artikkeliin liittyvät

"Isisillä on kokonaisvaltainen viestintästrategia, ja me olemme yhä paikallislehtitasolla", arvioi lehden haastattelema sotilaslähde jo viime syksynä lähtökohtaa, josta vaikuttamistaistelua käydään.

Solun kohderyhmä ovat Syyriaan ja Irakiin taistelemaan pyrkivät ranskalaisnuoret ja heidän värvääjänsä.

Ranskasta on lähtenyt jopa 1 200 muslimia Syyriaan tai Irakiin. Se tekee Ranskasta suurimman lähtömaan Euroopassa. Moni lähtijöistä päätyy taistelemaan Isisin riveissä.

Ranska pelkää, että taisteluissa radikalisoitunut saattaa yrittää iskua myös kotimaassa.

Jo viime syksynä Ranska kiristi terrorisminvastaisia lakejaan. Aivan uudelle tasolle kamppailu nousi sen jälkeen, kun kolme jihadistia surmasi 17 ihmistä Pariisissa tammikuussa.

Uuden vaikuttamistaistelun näkyvin ilmentymä on Ranskan hallituksen viime viikolla lanseeraama videokampanja, joka pyrkii vetoamaan pyhästä sodasta haaveileviin nuoriin. Se on osa 60 miljoonan euron kampanjaa, jolla Ranska yrittää estää nuoria radikalisoitumasta.

Saman vaikuttamistaistelun näkymättömämpi ase on asevoimien perustama uusi vastapropagandasolu.

Le Monden mukaan solu toimii vuonna 2012 perustetun Centre interarmées d'actions dans l'environnement (CIAE) -keskuksen suojissa Lyonissa.

Ranskassa on tehty kampanjavideo, jolla yritetään osoittaa jihadistien värväyspropaganda valheelliseksi.
Ranskassa on tehty kampanjavideo, jolla yritetään osoittaa jihadistien värväyspropaganda valheelliseksi.

Philippe Huguen Afp
Roubaix' ssa kaupan ikkunassa oli 16. tammikuuta ilmoitus terrorisminvastaisista toimista. Pariisin iskut saivat maan valmiustilaan.
Roubaix' ssa kaupan ikkunassa oli 16. tammikuuta ilmoitus terrorisminvastaisista toimista. Pariisin iskut saivat maan valmiustilaan.

Mitä uusi solu sitten tekee? Le Monden mukaan kaikkea sitä, mitä perinteinen psykologinen vaikutustaistelukin – nyt vain verkossa.

Sotilaat ennakoivat jihadistien kampanjoita ja reagoivat nopeasti heidän levittämiinsä kuviin ja viesteihin. Apunaan sotilailla on psykologeja. Vastapropagandaa sotilaat voivat levittää esimerkiksi sosiaaliseen mediaan luotavan kuvitteellisen hahmon avulla.

"Todennäköisesti he pyrkivät löytämään tietyt profiilit, jotka ovat joko virallisia Isisin profiileja tai heidän viestejään myötäileviä toimijoita", arvioi kapteeni Antti Paronen Maanpuolustuskorkeakoulun sotataidon laitokselta.

"He pyrkivät vaikuttamaan niihin aktiivisesti, ei välttämättä niinkään faktaperäisillä tiedoilla vaan omaa tarinaa tukevilla väitteillä esimerkiksi siitä, miten Ranska on joutunut hyökkäyksen kohteeksi ja miten 'me olemme oikeassa ja hyökkääjä väärässä'."

Paronen muistuttaa, että globaalin jihadistisen liikehdinnän viestintä on äärimmäisen yksinkertaista. Se maalaa uhkakuvaa lännestä vihollisena, jota vastaan pitää hyökätä. Sellaiseen tehoaa vain yhtä yksinkertainen viesti, joka ei yritäkään tasapainoilla eri näkemysten välillä.

Yksi malli Ranskalle voisi olla Afganistanin-aikainen operaatio, jossa Naton Isaf-joukkojen luoma Twitter-profiili keskusteli aktiivisesti Taleban-kapinallisten Twitter-profiilin kanssa.

"Se oli jatkuvaa vääntöä", Paronen sanoo.

Samaa vaikuttamistaistelua käy Yhdysvaltain ulkoministeriö. Se on perustanut Think Again Turn Away -nimisen Twitter-profiilin (ajattele kahdesti, käänny pois), joka "kertoo totuuksia terrorismista".

Le Monden mukaan tavoitteena voi myös olla oma verkkolehti vastineeksi Isisin viime joulukuussa julkaisemalle ranskankieliselle Dar Al-Islam -verkkolehdelle.

Vaikuttamistyötä toki tehdään muuallakin kuin verkossa. Suomessa esimerkiksi Pasilan poliisiasemalla toimii niin kutsuttu Ankkuri-tiimi, joka keskustelujen ja muun avun kautta pyrkii estämään nuorten radikalisoitumista.

Noin 50 sotilaasta koostuva ranskalaissolu on Parosen mukaan "tuntuvan kokoinen joukko, mutta ei vielä iso".

"Puhutaan jo selkeästi organisoidusta osastosta, joka pystyy aktiiviseen ennakoivaan viestintään pitkin päivää."

Parosen tiedossa ei ole Ranskan lisäksi muita Isisin-vastaiseen taisteluun perustettuja verkkojoukkoja Euroopassa. Arkaluontoisesta "vaikuttamistyöstä" harvemmin puhutaan avoimesti.

Laajemmin verkossa tapahtuvasta vastapropagandasta puhuttaessa esiin nousee väistämättä Israel, joka on valtiollisen verkkopropagandan pioneeri.

"Esimerkiksi viime kesänä Gazan sodan aikana Israelilla väitettiin olevan toistasataa ihmistä tekemässä Israelin valtiollista propagandaa."

Vastapropandan tehoa on vaikea mitata. Siihen ryhtyvillä on sitä paitsi vastassaan Isisin massiivinen propagandaverkosto, jossa sen sanomaa levittävät paitsi järjestön omat ihmiset myös monet Isisin aatemaailmaan samaistuvat muslimit eri puolilla maailmaa.

Herää myös kysymys, miten ylipäätään voi vastata propagandaan, joka pelaa kauhulla ja raakuuksia yksityiskohtaisesti kuvaavilla videoilla.

Parosen mukaan ei ainakaan siten kuin Jordania, joka teloitutti kaksi jihadistia vain tunteja sen jälkeen kun Isis oli julkaissut videon jordanialaislentäjän polttamisesta.

"Teollaan Jordania ikään kuin tunnusti Isisin valtiollisena vastustajana, jota vastaan taistellaan heidän omilla raakalaismaisilla keinoillaan."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat