Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi ei kaihda yhteistyötä Nato-Viron kanssa

Naapurit hankkivat yhdessä tutkia. Lähiaikoina virolaisia sotilaita tulee Suomeen koulutettaviksi.

Ulkomaat
 
Marko Mumm
Suomen mahdollisesta osallistumisesta Yhdysvaltojen johtamaan lentoharjoitukseen Virossa nousi kohu. Suomi ei Viroon lennä, mutta Yhdysvallat operoi harjoituksessa Ämarin lentotukikohdasta.
Suomen mahdollisesta osallistumisesta Yhdysvaltojen johtamaan lentoharjoitukseen Virossa nousi kohu. Suomi ei Viroon lennä, mutta Yhdysvallat operoi harjoituksessa Ämarin lentotukikohdasta. Kuva: Marko Mumm

Tallinna. Samaan aikaan kun Suomessa on kiistelty osallistumisesta Yhdysvaltojen johtamiin ilmavoimien harjoituksiin Nato-valtio Virossa, Suomen ja Viron veljellinen sotilasyhteistyö jatkuu huomaamattomasti.

Etelä-Virossa Otepään lähellä Tõikamäellä avattiin viime viikolla tutka-asema, jonka Viro osti yhteisellä hankkeella Suomen kanssa.

Tõikamäeltä välittyvät kolmiulotteinen kuva ja välimatkat 30 kilometrin korkeudelta ja 470 kilometrin etäisyydeltä.

Se siis tarkentaa näkymää myös Pihkovan varuskuntaan, Venäjän erikoisjoukkojen koulutuskeskukseen ja harjoitusalueille.

Suomi osti 12 ja Viro kaksi samanlaista Ground Master 403 -tutkaa Nato-maa Ranskalta. Yhteistä hanketta perusteltiin edullisemmalla kappalehinnalla. Yhteistyö jatkuu huollossa ja koulutuksessa.

Kumpi on merkittävämpää yhteistyötä: hävittäjälentoharjoittelut, jotka kestävät joitakin päiviä, vai Venäjän puolelle ulottuva ilmavalvonta, joka jatkuu ainakin pari vuosikymmentä?

Tutkahankinnat ovat vain yksi esimerkki Suomen ja Nato-Viron välisestä yhteistyöstä.

Virolaisia sotilaita tulee lähiaikoina Suomeen koulutettaviksi. Viro on päättänyt ostaa Hollannista CV-90 rynnäkköpanssarivaunuja, joiden käytössä suomalaiset opastavat.

Keväällä virolaisten on määrä liittyä suomalais-irlantilaiseen pataljoonaan Libanonissa. Viron parlamentti päättää lähiaikoina enintään 50 sotilaan osallistumisesta YK:n alaiseen Unifilin operaatioon. Siitä on tulossa virolaisten suurin käynnissä oleva sotilasoperaatio ulkomailla ja suurin kansainvälinen operaatio yhdessä suomalaisten kanssa.

Viro käyttää Suomessa valmistettuja Pasi-panssariajoneuvoja ja Sakon kivääreitä.

Tallinnassa Naton kyberpuolustuskeskuksessa työskentelee kokopäiväisesti yksi suomalainen siviili ja osa-aikaisesti suomalainen sotilas.

Suomessa on uumoiltu, että Yhdysvallat koettaa vetää Suomea mukaan Viron ilmapuolustukseen. Siksi Suomen olisi syytä epäillä osallistumista Yhdysvaltojen johtamiin ilmavoimien harjoituksiin Virossa.

Nato tarvitsee Baltian puolustamisen tueksi Suomen ja Ruotsin alueita.

"Yksi kysymys on jäsenyys Natossa, toisaalta olemme veljeskansoja ja Euroopan unionin jäseniä", Viron entinen puolustusministeri Urmas Reinsalu kommentoi kiisteltyjä ilmaharjoituksia uutisportaali Delfille.

"Sotilaallisen kriisin aikana Viro menee varmasti apuun suomalaisille ja eiköhän Suomi anna meille apua. Tiedämme, että sota yhtä vastaan päätyy toisen pihalle."

Suomi päätti perjantaina, etteivät sen ilmavoimat lennä maaliskuussa harjoittelemaan Viroon. Harjoituksia tehdään sen sijaan Porin edustalla yhdessä Ruotsin ja Yhdysvaltojen kanssa. Yhdysvaltalainen lento-osasto sijoittuu Viron Ämariin.

Viron valtiojohto muistuttaa Naton turvatakuista vielä useammin kuin Suomen valtiojohto väläyttelee puolustusyhteistyön tiivistämistä Ruotsin kanssa.

Tällä viikolla hollantilaiset saapuivat panssarikalustonsa kanssa Pohjois-Viroon Tapan varuskuntaan harjoittelemaan. Yhdysvallat tulee lähiaikoina selvittämään Baltiasta sopivinta varastointipaikkaa raskaalle panssarikalustolle, Yhdysvaltojen puolustusvoimien Stars and Stripes -lehti kirjoitti hiljattain.

Kun Viro ei ollut vielä Naton jäsen eli ennen vuotta 2004, Suomella oli laaja projekti Viron maanpuolustuksen kehittämiseksi.

Suomi lahjoitti käytettyä kalustoa ja kokonaisia maavoimien aselajeja on kehitetty Virossa Suomen avulla. Suomessa koulutettiin ilmaiseksi noin 70 virolaista upseeria ja kurssitettiin satoja sotilaita.

Viro muuttui tuen vastaanottajasta Suomen yhteistyökumppaniksi vasta sen jälkeen, kun siitä tuli sotilasliitto Naton jäsen. Tähän asti Viron jäsenyys Natossa ja liittolaisuus Yhdysvaltojen kanssa ei ole ollut este Suomen ja Viron puolustusyhteistyölle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat