Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aseapu jakaa länsimaita

Presidentti Niinistö pitää lujia talouspakotteita tarpeellisina, jos taistelut Ukrainassa jatkuvat

Ulkomaat
 
Kaveh Rostamkhani
Sauli Niinistö (oik.) kuunteli yhdessä Liettuan ja Bulgarian presidenttien Dalia Grybauskaiten ja Rosen Plevnelievin kanssa, kun Ukrainan presidentti Petro Porošenko puhui Münchenin turvallisuuskokouksessa.
Sauli Niinistö (oik.) kuunteli yhdessä Liettuan ja Bulgarian presidenttien Dalia Grybauskaiten ja Rosen Plevnelievin kanssa, kun Ukrainan presidentti Petro Porošenko puhui Münchenin turvallisuuskokouksessa. Kuva: Kaveh Rostamkhani

Keskustelu Yhdysvalloissa aseiden viennistä Ukrainaan herätti eurooppalaiset johtajat toden teolla.

Presidentti Sauli Niinistö arvioi, että Yhdysvaltain senaatissa viime viikolla kiihtynyt keskustelu aseellisesta tuesta Ukrainalle sai Saksan liittokansleri Angela Merkelin ja Ranskan presidentin François Hollanden toimimaan nopeasti.

"Etenkin Merkeliltä se oli rohkea suoritus. Hän antoi sen kuvan, että on valmis tekemään mitä tahansa – jopa menemään Moskovaankin", Niinistö sanoi lauantai-iltana Münchenin turvallisuuskokouksessa.

Moskovasta liittokanslerilla ei ollut tuomisinaan suurta optimismia. Toisaalta rauhansuunnitelman esittämisellä ei mitään menetettykään.

Merkel puhui lauantaina hyvin vahvasti Ukrainan aseistamista vastaan.

"Ukrainan kriisiä ei ratkaista sotilaallisesti, olen siitä vakuuttunut. En usko, että Ukrainan varustaminen saisi Venäjän presidentin Vladimir Putinin perääntymään", Merkel sanoi.

Yhdysvaltalaiset republikaanisenaattorit Lyndsey Graham ja John McCain syyttivät Saksaa selän kääntämisestä liittolaiselle.

"Tämä eurooppalaisten ystäviemme linja ei loppujen lopuksi toimi", Graham sanoi.

Myös Britanniassa on paljon kannattajia aseiden viennille Ukrainaan.

Jos käytännössä viimeiset diplomaattiset rauhan solmimisyritykset eivät onnistu, on Euroopan unionin toimittava nopeasti.

"Jos Itä-Ukrainan separatistien aluevaltaukset jatkuvat, ensimmäisenä pallo tulee EU:n syliin", Niinistö sanoi.

Silloin sanktioita on kiristettävä, eikä pelkästään laajennettava nimilistoja. Kyseeseen tulevat Niinistön näkemyksen mukaan "kovat finanssipuolen aseet".

Niinistö kertoo olevansa erityisen huolestunut, jos Ukrainassa leviää laaja pettymyksen ilmapiiri lännen tarjoamaan apuun.

"On inhimillistä, että jos apua on luvattu, sitä odotetaan enemmänkin kuin sitä saadaankaan. Pelkään talouden kehityksen takia Ukrainan sisäisen keskustelua. Se helpottaisi ulkopuolisen eli Venäjän väliintuloa", Niinistö sanoi.

Sauli Niinistö osallistui turvallisuuskokouksessa paneelikeskusteluun, joka alkoi Ukrainan presidentin Petro Porošenkon tunteellisella puheella.

"Vuosi sitten täällä Münchenissä uskoin vielä kansainväliseen oikeuteen", Porošenko aloitti.

Hän esitteli venäläissotilaiden passeja ja kysyi: "Kuinka paljon todisteita vielä tarvitsette, että venäläiset ovat Ukrainassa".

Porošenko ilmaisi myös, että syyskuussa Valko-Venäjän Minskissä tehdyn sopimuksesta osapuolet eivät voi valikoida mieleisiään kohtia kuten rajalinjoja.

Venäjän presidentti Vladimir Putin kommentoi lauantaina kansainvälisiä yrityksiä Ukrainan taistelujen katkaisemiseksi.

Hänen mukaansa Venäjä ei suunnittele sotaa ketään vastaan.

"On kyseessä yritys jäädyttää nyt voimassa oleva maailmanjärjestys, johon kuuluu yksi voittamaton johtaja, joka myös haluaa pysyä sellaisena. Tällainen ei sovi Venäjälle, mutta emme aio sotaan ketään vastaan, aiomme tehdä kaikkien kanssa yhteistyötä", Putin sanoi.

Ukrainan rauhanponnistelut jatkuvat tänään sunnuntaina.

Saksan liittokansleri Angela Merkel matkustaa Washingtoniin tapaamaan Yhdysvaltojen presidenttiä Barack Obamaa.

Luvassa on myös puhelinneuvotteluja Venäjän, Ukrainan, Saksan ja Ranskan kesken.

Tiina Rajamäki HS
München

Merkel ja Lavrov puhuvat Ukrainan sodan ratkaisuista Münchenissa
Merkel ja Lavrov puhuvat Ukrainan sodan ratkaisuista Münchenissa
Ukrainan sodasta Münchenin turvallisuuskokouksessa 7. helmikuuta puhunut Saksan liittokansleri Angela Merkel painottaa, että Eurooppaan halutaan luoda turvallisuutta yhdessä Venäjän kanssa, ei Venäjää vastaan. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov syytti Yhdysvaltoja ja Euroopan unionia Ukrainan kriisin kärjistämisestä. (kuva: Reuters)
Putinin tiedottaja kertoo Ukrainan sodan neuvotteluista
Putinin tiedottaja kertoo Ukrainan sodan neuvotteluista
Venäjän presidentin tiedottaja Dmitri Peskov kertoo, mitä perjantaisissa neuvotteluissa Ukrainan sodasta saatiin aikaan ja mitä seuraavaksi tapahtuu. Keskusteluja Moskovassa kävivät Venäjän presidentti Vladimir Putin, Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Ranskan presidentti François Hollande. (Kuva: Reuters)
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat