Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Putin tekee mitä tahansa pitääkseen yllä menneisyyden illuusiota Neuvostoliitosta

Ulkomaat
 
Petteri Tuohinen
Petteri Tuohinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimituksen toimittaja.
Merkel ja Lavrov puhuivat Münchenissä Ukrainan sodasta
Merkel ja Lavrov puhuivat Münchenissä Ukrainan sodasta
Ukrainan sodasta Münchenin turvallisuuskokouksessa 7. helmikuuta puhunut Saksan liittokansleri Angela Merkel painottaa, että Eurooppaan halutaan luoda turvallisuutta yhdessä Venäjän kanssa, ei Venäjää vastaan. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov syytti Yhdysvaltoja ja Euroopan unionia Ukrainan kriisin kärjistämisestä. (kuva: Reuters)

Münchenin turvallisuuskonferenssissa on puitu jo yli puolen vuosisadan ajan ihmiskuntaa uhkaavia kriisejä ja sotia. Kylmä sota. Rautaesiripun repeäminen. Terrorismi. Jugoslavian hajoamissodat. Lähi-itä. Kokousedustajilla ei ole ollut vaikeuksia löytää aiheita, joista puheita kirjoittaa.

Uhkakuvien kartoittaminen ei ole vaikeaa nytkään.

Ainakin eurooppalaisia eniten uhkaavat nyt Ukrainan sota sekä ääri-islamistinen terroristijärjestö Isis. Surullista on, ettei kummassakaan tapauksessa ole ratkaisuja näkyvissä.

Yhdysvallat liittolaisineen on yrittänyt kiitettävästi tuhota Isisin terroristeja Syyriassa ja Irakissa. Ilmaiskuilla saadaankin tuhottua esimerkiksi terroristien aseita, mutta Isisin jihadismia ja länsivihaa ei pommeilla kitketä. Syöpäsoluja on mahdotonta poistaa kirveellä.

Ukrainalaiset saavat puolestaan jäädä oman onnensa nojaan, koska maa ei ole kyennyt liittymään sotilasliitto Naton jäseneksi. EU:n ja Naton jäsenmaat voivat ainoastaan antaa pienimuotoista sotilaallista materiaaliapua, mutta sotaa sillä ei lopeteta.

Lännen asettamista Venäjän-vastaisista pakotteista huolimatta näyttää siltä, että presidentti Vladimir Putin tekee mitä tahansa hän haluaa pitääkseen yllä menneisyyden illuusiota Neuvostoliitosta.

Näin pessimistisesti arveltiin varmaan myös Jugoslavian hajoamissotien aikaan 1990-luvulla. Loppuivat nekin sodat lopulta – Yhdysvaltojen ja Naton pommeihin. Nyt ero on se, että länsimaita vastassa olisi Venäjän joukot. Suursotaa ei halua kukaan. Piensota jatkuu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat