Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Isisin alamäki on jo alkanut

HS listasi neljä jihadistijärjestön vastoinkäymistä. Vielä Isisiä ei kuitenkaan ole lyöty.

Ulkomaat
 
Isis selitettynä kolmessa minuutissa
Isis selitettynä kolmessa minuutissa
Mikä on jihadistijärjestö ja miten se toimii? Video näyttää, kuinka islamistit ovat vallanneet laajoja alueita Syyriasta ja Irakista. Toimittaja: Pipsa Palttala HS, grafiikka ja editointi: Uolevi Holmberg HS

Kesällä maailma seurasi mykistyneenä jihadistijärjestö Isisin voittokulkua.

Ensin Isis valtasi salamasodassa Pohjois-Irakin suurimman kaupungin Mosulin ja levittäytyi etelään. Pian Isisillä oli hallussaan lähes Britannian kokoinen alue Syyriasta ja Irakista.

Isis oli suuruudenhulluuden vallassa. Heinäkuun alussa järjestön johtaja Abu Bakr al-Bagdadi julisti vallatut alueet Islamilaiseksi valtioksi ja nimitti itsensä kalifiksi, kaikkien maailman muslimien johtajaksi.

Nyt tuulet ovat kääntymässä. Viime viikkoina Isis on kärsinyt tappioita usealla rintamalla. Yhdysvaltain johtama kansainvälinen liittouma on onnistunut pysäyttämään Islamilaisen valtion laajenemisen. Joillakin alueilla Isis on joutunut perääntymään.

Maailmanvalloituksella pöyhkeilevää Isis-järjestöä ei ole vielä lyöty – kaukana siitä. On kuitenkin runsaasti näyttöä siitä, että alamäki on jo alkanut. 

1 Kirvelevä tappio Kobanissa
Ei oikeastaan voi kuin ihmetellä sitä, miksi Isis tuhlasi niin paljon voimiaan Syyrian ja Turkin rajalla kurdikaupunki Kobanin taisteluihin.

Rajakaupungin hallinnalla ei ole Isisille strategista merkitystä, sillä järjestö hallitsee joka tapauksessa laajoja alueita Syyrian ja Turkin rajalla.

Neljä kuukautta jatkuneiden taistelujen päätteeksi kurditaistelijat pakottivat Isisin vetäytymään Kobanista tammikuussa.

Kurdien vastarinta ja liittouman ilmaiskut aiheuttivat järjestölle raskaita tappioita. Syyrian sotaa tarkkaileva Syrian Observatory for Human Rights -järjestö arvioi, että jopa kaksituhatta Isis-taistelijaa kaatui Kobanissa.

Kobanin taisteluilla oli tärkeä symbolinen merkitys kurdeille, sillä se yhdisti hajanaiset kurdiryhmät. Ehkä myös Isis tavoitteli Kobanissa symbolista voittoa.

Se hävisi taistelun ja maksoi siitä kalliin hinnan. 

2 Tappiot muilla rintamilla
Kobanin lisäksi Isis on joutunut vetäytymään muuallakin. Joulukuun lopussa Irakin kurdien peshmerga-taistelijat valtasivat Isisiltä palan strategisesti tärkeää Sinjarin kaupunkia. Tammikuun lopussa Irak ilmoitti vapauttaneensa Diyalan maakunnan Isisin hallinnasta.

Samaan aikaan Syyrian hallituksen joukot ovat vallanneet Isisiltä alueita Deir al-Zorin maakunnassa. Kurdijoukot ovat vallanneet Isisiltä alueita Koillis-Syyrian Hasakassa lähellä Irakin rajaa.

Kobanin länsipuolella Syyriassa kapinallisjärjestöt kertovat, että Isisin-vastaisilla rintamilla on hiljaista.

Tämä viittaa siihen, että järjestöllä on kiireitä toisaalla. Isisin hallitsemilla alueilla Syyriassa on raportoitu pakkovärväyksistä, mikä saattaa kertoa äkillisestä miehistövajeesta.

Yhdysvaltain mukaan taisteluissa on tapettu elokuusta alkaen yhteensä noin 6 000 Isisin jihadistia.

Jopa puolet Isisin ylimmistä komentajista on kuollut, Yhdysvallat sanoo.

Vielä kesällä pelättiin Irakin pääkaupungin Bagdadin ja kurdikaupunki Arbilin puolesta. Nyt kaupunkien uskotaan olevan turvassa Isisin hyökkäyksiltä. 

3 Reikä lompakossa
Kesällä Isisiä kuvattiin kaikkien aikojen rikkaimmaksi terroristijärjestöksi. Isis valtasi öljyalueita Syyriassa ja Irakissa ja kahmi rahaa myymällä öljyä pimeillä markkinoilla.

Liittouma on kohdistanut pommituksia Isisin öljylaitoksiin. Tämän johdosta järjestön päivittäisten öljytulojen on arvioitu pienentyneen kolmannekseen kesän luvuista, kirjoittaa brittilehti The Economist. Myös öljyn maailmanmarkkinahinnan romahtaminen on vaikuttanut tulojen laskuun.

Isisin valtaamilla alueilla pankkien käteisvarojen arvellaan ehtyneen. Syyrian Raqqassa Isis maksaa yhä palkkoja taistelijoille ja julkisten alojen työntekijöille, mutta kaupungista tulevien raporttien mukaan järjestöllä on vaikeuksia ylläpitää palveluja.

Jos Isisillä ei ole varaa ylläpitää palveluja, sen suosio laskee. 

4 Massat Isisiä vastaan
Isis ei ole missään vaiheessa nauttinut kansansuosiosta muslimimaissa. Jordaniassa ja Arabiemiraateissa Isisin pommitukset ovat silti olleet kiistanalainen kysymys. Arabiemiraatit vetäytyi pommituksista joulukuussa turvallisuusriskien vuoksi.

Asennemuutos saatettiin nähdä tällä viikolla, kun Isis julkaisi sadistisen videon, jossa siepattu jordanialainen hävittäjälentäjä poltetaan elävältä.

Tuhannet ihmiset marssivat Jordaniassa Isisiä vastaan. Jordania käynnisti rajut ilmapommitukset Isisiä vastaan ja sanoi, että kostoisku on vasta alussa.

Jopa terroristiverkosto al-Qaidan toimintaa inspiroinut jordanialainen jihadistisaarnaaja Abu Mohammad al-Maqdisi totesi, ettei "mikään uskonto hyväksy" Isisin julmuuksia.


Silti: Edessä on pitkä tie
Tappioista huolimatta Isisillä on yhä tukeva ote Syyrian Raqqasta ja Irakin Mosulista. Sen riveissä arvellaan taistelevan jopa 30 000 asemiestä.

Ulkomaisia jihadisteja virtaa yhä sen riveihin.

Liittouman ilmaiskut ovat heikentäneet järjestöä, mutta ilman maajoukkoja Isisiä tuskin saadaan savustettua ydinalueiltaan.

Avainasemassa ovat Isisin kanssa liittoutuneet sunniheimot: jos niiden pää saadaan käännettyä, Isisin voi olla vaikea juurtua Syyriaan ja Irakiin.

Bulent Kilic AFP
Kurditaistelija katseli taisteluissa tuhoutunutta Kobania tammikuun lopussa. Kurdit ajoivat Isisin ulos rajakaupungista 26. tammikuuta.
Kurditaistelija katseli taisteluissa tuhoutunutta Kobania tammikuun lopussa. Kurdit ajoivat Isisin ulos rajakaupungista 26. tammikuuta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat