Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oikeusvaltio syntyi Thamesin rannalla – ja viettää nyt 800-vuotisjuhliaan

Ulkomaat
 
Kuningas Juhana Maaton vahvisti Magna Cartan sinetillään 1215. Peruskirjaa ei siis allekirjoitettu.
Kuningas Juhana Maaton vahvisti Magna Cartan sinetillään 1215. Peruskirjaa ei siis allekirjoitettu.

Lontoo. Englannin kuningas Juhana Maaton ei ollut niitä historian suosituimpia hallitsijoita.

Juhana (1166–1216) oli tunnettu raa'asta ja mielivaltaisesta käytöksestään. Vihollisten murhauttaminen tai heidän perheittensä näännyttäminen nälkään ei ollut hänelle mikään ongelma.

Ulkopolitiikka oli kuninkaalle täynnä vastoinkäymisiä. Juhana menetti 1204 Normandian ranskalaisille ja sai siitä lisänimensä Maaton.

Jotta Juhana olisi päässyt uusille sotaretkille ottamaan vahingon takaisin, hän tarvitsi rahaa. Lypsylehminä saivat toimia feodaaliylimykset, jotka lopulta kyllästyivät kuninkaan ahneuteen.

Ylimykset painostivat kuninkaan neuvotteluihin, joiden tuloksena syntyi yksi historian tärkeimmistä asiakirjoista: Magna Carta eli Suuri Peruskirja.

Magna Cartan sinetöimisestä Thamesin rannalla tulee tämän vuoden kesäkuussa kuluneeksi tasan 800 vuotta.

Magna Cartan myötä kuninkaan mielivallalle asetettiin rajat. Hallitsija ei ollut enää lain yläpuolella.

Yksityiskohta Magna Cartasta.
Yksityiskohta Magna Cartasta.

Hyötyjiä olivat aatelisto, kirkko ja Lontoon City. Feodaaliylimystö sai suojan hengelleen, vapaudelleen ja omaisuudelleen. Kirkosta tuli itsenäinen, ja kaupankäynnin keskus eli Lontoon City sai erioikeuksia.

Juhanalla ei ollut tietenkään aikomustakaan kunnioittaa asiakirjaa, joka oli kirjoitettu lampaansuolesta valmistetulle pergamentille. Hän oli painanut siihen sinettinsä vain pakon edessä.

Seurasikin erilaisia juonitteluja kuninkaan, paavin ja ylimystön kesken. Juhana kuoli 1216, ja hallitsijaksi tuli hänen alaikäinen poikansa Henri III. Seurasi lisää juonitteluja, ja Magna Cartaa kirjoitettiin useasti uudelleen. 1200-luvun loppuun mennessä asiakirjasta oli kuitenkin tullut osa Englannin lainsäädäntöä.

Tänä vuonna Britannia juhlii 800-vuotista Magna Cartaa sadoin eri tapahtumin. Mikä asiakirjan merkitys on, ja miksi sitä pitää yhä muistaa?

Magna Cartan tärkein perintö

1. Hallitsijankin vallalla on rajansa. Laki rajoittaa mielivaltaista vallankäyttöä.

2. Kaikilla on oikeus saada asiansa kuulluksi laillisessa tuomioistuimessa. Oikeutta ei saa evätä, viivyttää eikä myydä.

3. Ketään ei saa vangita ilman laillista tuomiota.

4. Kellään ei ole rajatonta verotusoikeutta.

Magna Carta loi pohjan oikeusvaltiolle ja laillisuusperiaatteelle.

Ketään ei saanut enää vangita mielivaltaisesti. Keltään ei saanut evätä oikeudenkäyntiä. Ketään ei saanut enää verottaa mielin määrin.

Mikään yleinen ihmisoikeusjulistus Magna Carta ei kuitenkaan ollut.

Peruskirjan takaamat oikeuden ulottuivat aikoinaan vain aatelistoon eli vapaisiin miehiin. Ylimystönaiset saivat tiettyjä oikeuksia kuolleen puolisonsa omaisuuteen, mutta tämän tarkoitus oli lähinnä turvata miespuolisten jälkeläisten perintö.

Valtaosa kansasta oli vailla mitään oikeuksia. Heistä alimpina olivat maaorjat, joita feodaaliherrat saivat riistää, ruoskia ja jopa tappaa mielensä mukaan.

Kuninkaanvallan varhainen rajoittaminen vahvisti aatelistoa ja myöhemmin myös porvaristoa, kun parlamentti aloitti toimintansa.

Kun joku koki olonsa sorretuksi, saattoi hän vedota Magna Cartaan. Oikeusvaltion periaatteet tulivat kudottua vuosisatojen varrella Britannian yhteiskuntarakenteisiin.

Magna Cartasta otettiin oppia myös muissa maissa. Siitä saivat innoitusta muun muassa Yhdysvaltojen perustajaisät 1791. Magna Carta vaikuttaa myös YK:n ihmisoikeusjulistuksen (1948) taustalla.

"Voikin sanoa, että Magna Carta on ollut yksi Britannian merkittävimmistä vientituotteista", kertoo peruskirjan 800-vuotisjuhlahanketta johtava Sir Robert Worcester.

Peruskirjan sopimispaikasta Thamesin rannalla ei ole kuitenkaan juhlavuoden pyhiinvaelluskohteeksi.

Vieressä menee Heathrow'n lentokentän kiitorata. Magna Carta -keskuksen perustaminen on tyssännyt liikkumisen vapauteen jo parin vuosikymmenen ajan.

Matt Dunham AFP
Magna Cartan ainoat neljä alkuperäisversiota koottiin juhlavuoden kunniaksi British Museumiin. Myöhempiä versioita on säilynyt parisenkymmentä.
Magna Cartan ainoat neljä alkuperäisversiota koottiin juhlavuoden kunniaksi British Museumiin. Myöhempiä versioita on säilynyt parisenkymmentä.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat