Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Halpa öljy heiluttaa valtioiden välisiä valtasuhteita

Ulkomaat
 
Tiedä kahdessa minuutissa: Tämän vuoksi öljyn hinta heittelehtii markkinoilla
Tiedä kahdessa minuutissa: Tämän vuoksi öljyn hinta heittelehtii markkinoilla
Öljy on noussut uutisotsikoihin monen vuoden hiljaiselon jälkeen, kun raakaöljyn hinta on romahtanut. Mitä ihmettä öljymarkkinoilla oikein tapahtuu ja millaisia vaikutuksia sillä on? Katso kahden minuutin video niin tiedät tarpeellisen öljystä. Toimittaja Tuomas Niskakangas, grafiikka Boris Stefanov.

Vielä kesällä raakaöljy maksoi yli 115 dollaria barrelilta. Sitten alkoi romahdus, joka vei öljyn hinnan alle 50 dollarin.

Kahden viime viikon aikana öljy on kallistunut noin viidenneksellä. Öljyn ylitarjonta jatkuu.

Kuluttajille entistä halvempi bensiini tai lämmitysöljy on hyvä uutinen. Öljykriisi vaikuttaa myös geopolitiikkaan.

Saudi-Arabia ja muut Opec-maat päättivät marraskuussa olla leikkaamatta öljyntuotantoa, vaikka hinta oli luisussa. Taustalla oli ajatus panna Yhdysvaltain liuskeöljyntuottajat koville.

Rikasta Saudi-Arabiaa alijäämän kasvattaminen ei pelota.

"Monille muille öljyntuottajille tämä on sen sijaan iso ongelma", energia-alan tuntija professori Paul Stevens sanoi perjantaina.

Uhkana on, että levottomuudet pahenevat taloudellisen ja sosiaalisen kurimuksen myötä. Näppinsä öljyssä on myös jihadistijärjestö Isisillä. Chatham Housen tutkijan tohtori Valérie Marcelin mukaan Isisin kontrolloiman öljyn määrä ei ole suuri, mutta kyse on tuloista. Terroristit saavat öljystä rahaa, joka on pois Irakin hallinnolta.

Öljyn hinnan romahdus kiristää myös Venäjän taloustilannetta, sillä 70 prosenttia Venäjän viennistä koostuu öljystä ja kaasusta. Jos öljyn hinta pysyy alhaalla, Venäjän säästöt riittävät korkeintaan kahdeksi vuodeksi.

EU on hyvin riippuvainen venäläisestä energiasta, ja suhteesta irrottautuminen veisi vuosia. Ukraina puolestaan on tärkeä energian läpikulkumaa.

Samaan aikaan Venäjä etsii uusia vientituloja Kiinasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat