Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Interfax: Virhe Niinistö-uutisessa ei ollut tahallinen

Ulkomaat
 
Presidentti Niinistön haastattelu Münchenissä lauantaina
Presidentti Niinistön haastattelu Münchenissä lauantaina

Suomi vaati Interfaxilta näkyvää oikaisua käännösvirheeseen

Uutistoimisto Interfaxin Moskovan-toimitus kiistää, että sen uutisessa olisi tahallaan vääristelty presidentti Sauli Niinistön puhetta.

"Aivan varmasti virhe ei ollut tahallinen. Oletan, että se oli käännösvirhe. Presidentin sanoja ei ymmärretty oikein", sanoi nimettömänä puhunut päällikkötoimittaja HS:lle sunnuntaina.

"Ei sellaista tehdä", hän vastasi kysymykseen, onko virhe voitu tehdä tarkoituksella.

Interfax väitti lauantaina Niinistön vaatineen Venäjän täydellistä eristämistä.

Münchenin turvallisuuskokouksessa puhunut Niinistö sanoi todellisuudessa päinvastoin. Hän vastasi kysymykseen Venäjän tavoitteista Ukrainassa.

"Sen tiedän, mikä ei ole hyvä: Venäjän ei pidä antaa rikkoa kansainvälisiä sääntöjä ilman seurauksia. Mutta Venäjää ei myöskään pidä kokonaan eristää", Niinistö sanoi presidentin kanslian verkkosivujen mukaan.

Suomi vaati sunnuntaina Interfaxilta näkyvää oikaisua virheeseen, jotta uutistoimistoa lainanneet viestimet voivat korjata virheen. "Käsityksemme mukaan kyse on käännösvirheestä", sanoi Suomen Moskovan suurlähetystön lehdistöneuvos Kari Ahlberg.

Uutinen levisi väärässä muodossaan laajalle Venäjän netissä. Sunnuntaina Interfax korjasi jutun, mutta ei merkinnyt siihen tietoa korjauksesta. Uutinen on edelleen päivätty lauantaille.

Uutistoimisto Tass sai Niinistön sitaatin kerralla oikein.

Muutkin viestimet alkoivat korjata uutista, mutta vielä sunnuntaina väärä versio löytyi esimerkiksi uutissivusto Baltinfolta. Se levisi laajalle myös Ukrainan venäjänkielisessä mediassa Interfaxin Ukrainan-haaraosaston kautta.

Oppositiohenkinen televisiokanava Dožd oli yksi harvoista, joka kertoi oikaisseensa alkuperäistä uutista.

"Lauantai, kiire – uskon, että kyse oli inhimillisestä virheestä", Suomen asioista venäjäksi uutisoivan Fontanka.fi:n päätoimittaja Anna Nežinskaja arvioi.

"Varsinkin, koska olen seurannut venäläismedian työskentelytapoja sitaattien tarkistamisessa, esimerkiksi Johan Bäckmanin tapauksessa", hän jatkoi. Bäckman toimi pitkään venäläismedian lähes ainoana lähteenä Suomea koskevissa lapsikiistoissa. Useimmat väitteet menivät läpi ilman tarkistamista.

Nežinskaja ei usko, että virheellisen uutisen leviäminen vaikuttaa venäläisten kuvaan Suomesta.

"Ne, joita Suomi kiinnostaa, osaavat suodattaa uutiset. Loput ovat keskittyneet omiin ongelmiinsa eivätkä seuraa uutisointia niin tarkasti."

Anneli Ahonen
Pietari

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat