Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU-komissio haluaa raottaa energiasopimusten saloja

Brittitutkija kehottaa pohtimaan, onko Venäjä yhä sopiva ydinvoimakumppani

Brittitutkija kehottaa pohtimaan, onko Venäjä yhä sopiva ydinvoimakumppani

Ulkomaat
 
Tiedä kahdessa minuutissa: Tämän vuoksi öljyn hinta heittelehtii markkinoilla
Tiedä kahdessa minuutissa: Tämän vuoksi öljyn hinta heittelehtii markkinoilla
Öljy on noussut uutisotsikoihin monen vuoden hiljaiselon jälkeen, kun raakaöljyn hinta on romahtanut. Mitä ihmettä öljymarkkinoilla oikein tapahtuu ja millaisia vaikutuksia sillä on? Katso kahden minuutin video niin tiedät tarpeellisen öljystä. Toimittaja Tuomas Niskakangas, grafiikka Boris Stefanov.

Öljyn hinnan romahtaminen kesän 2014 huippulukemista nykyisiin ale-hintoihin ravisuttaa geopoliittisia valtasuhteita.

Epävarmuuden pelätään lisääntyvän Venäjällä sekä Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan öljyntuottajamaissa, joiden öljytulot ovat romahtaneet. Samaan aikaan EU yrittää synnyttää tehokasta energiastrategiaa, jotta unionin energiariippuvuus kolmansista maista – etenkin Venäjästä – saataisiin kuriin.

EU-komissio haluaa nyt raottaa yksittäisten jäsenmaiden kolmansien maiden kanssa tekemien energiasopimusten salaisuuksia muillekin EU-maille.

Geopolitiikan muutokset eivät kuitenkaan koske vain öljyä ja kaasua. Lontoolaisen Chatham House -ajatuspajan Venäjän-tuntijan John Lough'n mukaan energiasektorin myllerryksessä on myös ydinvoimaulottuvuus, kun EU-maat Suomi ja Unkari suunnittelevat lisää ydinvoimaa yhteistyössä Venäjän kanssa.

"On ymmärrettävää, että kun Suomella on ollut pitkään energiayhteistyötä Venäjän kanssa, tätä yhteistyötä on vaikea hylätä", Lough sanoi Chatham Housen tilaisuudessa perjantaina.

Venäjälle Rosatom–Fennovoima-hanke on tärkeä, sillä suomalaispäättäjien hyväksyntä antaisi venäläiselle ydinvoimalle laatutakuun, josta olisi vientiapua muuallekin.

Ydinvoiman rakentamisesta venäläisen Rosatomin kanssa on kuitenkin kyse paljon muustakin kuin itse energiasta.

"Suomessa päätöstä on varmasti pohdittu tarkkaan. On silti syytä miettiä, onko kyseessä enää sama Venäjä kuin ennen. On mahdollista, että Venäjä on muuttunut niin paljon, että se vaikuttaa yhteistyösuhteen hallintaan", Lough sanoi HS:lle.

EU-komissio rakentaa parhaillaan unionin uutta energiastrategiaa, joka on määrä hyväksyä helmikuun lopussa. Kyse ei ole vielä uudesta lainsäädännöstä, vaan poliittisesta kehikosta.

Komissio haluaa lisätä läpinäkyvyyttä EU-maiden ja kolmansien maiden välisissä energiasopimuksissa. Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että sopimusten yksityiskohdista pitäisi kertoa myös muille EU-maille.

Auki on se, millä tavoin kaupallisten sopimusten liikesalaisuuksia voitaisiin avata muille.

"Tarvitsemme järjestelmän, jonka avulla informoimme toisiamme ja otamme naapurimmekin mukaan strategisiin energiapäätöksiin, vaikka päätökset tehdäänkin etupäässä kansallisella tasolla", energiaunionihankkeesta vastaava komission varapuheenjohtaja Maroš Šefčovič sanoi viime viikolla tiedotustilaisuudessa Brysselissä.

Vauhtia läpinäkyvyysvaatimuksiin on pannut sotku, joka seurasi South Stream -kaasuputkihankkeen kaatumista.

Venäjä ilmoitti yllättäen joulukuussa peruvansa Mustanmeren ali Bulgarian kautta EU:hun kaasua tuomaan suunnitellun South Stream -hankkeen. Kaikilla hankkeeseen osallisina olevilla EU-mailla oli kuitenkin ollut oma kahdenvälinen sopimus venäläisen Gazpromin kanssa. Venäläisosapuolen sopimusrikkomukset pitää näin setviä kunkin sopimuksen kohdalla erikseen.

Suomen ydinvoimahankkeen geopoliittiset haasteet eivät ole toistaiseksi puhuttaneet Brysselissä. Sen sijaan kysymyksiä herättää se, voiko EU rahoittaa ydinenergian lisärakentamista investointipaketin kautta.

Sergei Karpukhin Reuters
Nižni Novgorodissa Venäjällä tehtiin huhtikuussa putkia South Stream -kaasuputkilinjaa varten. Joulukuussa Venäjä perui hankkeen.
Nižni Novgorodissa Venäjällä tehtiin huhtikuussa putkia South Stream -kaasuputkilinjaa varten. Joulukuussa Venäjä perui hankkeen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat