Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ukrainan sodasta neuvotellaan keskiviikkona Minskissä – kokouksen ensimmäinen tavoite on tulitauko

Ranskan, Saksan, Ukrainan ja Venäjän johtajat tapaavat keskiviikkona Minskissä Valko-Venäjällä

Ulkomaat
 
MAXIM ZMEYEV / REUTERS
Venäjän presidentti Vladimir Putin (vas.), Ranskan presidentti François Hollande ja Saksan liittokansleri Angela Merkel neuvottelivat Moskovassa perjantaina ja jatkoivat keskusteluja puhelimitse sunnuntaina.
Venäjän presidentti Vladimir Putin (vas.), Ranskan presidentti François Hollande ja Saksan liittokansleri Angela Merkel neuvottelivat Moskovassa perjantaina ja jatkoivat keskusteluja puhelimitse sunnuntaina. Kuva: MAXIM ZMEYEV / REUTERS

Venäjän, Ukrainan, Saksan ja Ranskan johtajat tapaavat keskiviikkona Valko-Venäjän Minskissä tavoitteenaan edistää rauhansopimusta Itä-Ukrainaan.

Sunnuntaina maiden johtajat sopivat puhelinkonferenssissa valmistelevansa alkuviikon aikana keinovalikoiman, jota Minskissä on määrä käsitellä.

Rauhankokouksesta tiedotti sunnuntaina Saksan hallituksen tiedottaja Steffen Seibert.

Syyskuussa Ukrainan sodan osapuolet allekirjoittivat Minskissä sopimuksen sodan lopettamiseksi. Osapuolet rikkoivat tulitaukosopimusta heti.

Silloin Minskin sopimuksen allekirjoittivat Venäjän, Ukrainan, venäläismielisten separatistien ja Euroopan turvallisuusjärjestö Etyjin edustajat. Saman joukon on määrä saapua Minskiin myös nyt.

Ukrainan presidentti Petro Porošenko mainitsi moneen otteeseen Münchenin turvallisuuskokouksessa, että rauhanneuvottelut voivat jatkua ainoastaan syyskuun sopimuksen pohjalta. Sen jälkeen kapinalliset ovat vallanneet Itä-Ukrainassa paljon uusia alueita

"Minskin rauhansopimus ei ole Bayerische Hofin buffetpöytä. Siitä ei voi valikoida vain niitä asioita, jotka miellyttävät", sanoi Porošenko lauantaina. Hän viittasi hotelli Bayerische Hofiin, jossa Münchenin turvallisuuskokous pidettiin.

Porošenko on ilmoittanut, ettei Ukraina jousta kapinallisalueiden rajalinjoista.

Syyskuun sopimuksessa oli kaksitoista kohtaa. Keskeisin oli vaatimus välittömästä tulitauosta. Sopimuksen mukaan kaikki laittomat aseelliset joukot, sotakalustot, taistelijat ja palkkasoturit on vedettävä pois Ukrainasta.

Lisäksi siinä sovittiin laista, joka antaisi itsehallinnon Luhanskin ja Donetskin alueille. Kaikki vangit ja laittomasti kiinniotetut luvattiin vapauttaa heti. Myös Luhanskin ja Donetskin alueiden tapahtumiin osallistuneiden asettaminen syytteeseen tai tuomitseminen kiellettiin.

Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier arvioi saksalaisessa Tagesthemen-ohjelmassa, että seuraavat kolme päivää ovat ratkaisevia Ukrainan konfliktin ratkaisussa. Hän kehotti vastapuolia päättämään, haluavatko he tilanteen kärjistyvän entisestään vai mahdollistavan tulitauolla poliittisen ratkaisun. Hänen mukaansa nopeita ratkaisuja ei ole luvassa, mutta on tärkeää yrittää rajata konfliktia.

"Uskon, että nyt olemme todella tienristeyksessä", Steinmeier sanoi.

Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius tiivisti sunnuntaina Münchenissä Euroopan unionin neuvottelijoiden tavoitteen: "Tarvitsemme rauhan paikan päälle, emme paperille".

Petro Porošenko
Petro Porošenko
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat