Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mustien johtamassa alabamalaisessa kaupungissa mustilla ei mene hyvin

Kun mustat saivat vallan, verotulot kuihtuivat valkoisten lähdön vuoksi

Ulkomaat
 
Dermot Tatlow
Selmalaisjuristi Carolyn Gaines-Varnerin mielestä Selman kurjuuden syy ovat huono taloustilanne ja "etelän tavat". Etelän tapa on hänen mukaansa se, että valkoiset ja mustat pysyttelevät omiensa parissa.
Selmalaisjuristi Carolyn Gaines-Varnerin mielestä Selman kurjuuden syy ovat huono taloustilanne ja "etelän tavat". Etelän tapa on hänen mukaansa se, että valkoiset ja mustat pysyttelevät omiensa parissa. Kuva: Dermot Tatlow

Etelävaltioiden kenraali Nathan Bedford Forrest oli epätoivoisessa tilanteessa. Pohjoisen armeija hyökkäsi 2. huhtikuuta 1865 Selmaan, jota Forrestin harvalukuiset joukot puolustivat poikien ja vanhojen miesten avulla.

Hyökkääjät mursivat puolessa tunnissa Selman puolustuksen, ja etelän sotilaat uivat Alabamajoen yli karkuun. Viikkoa myöhemmin Yhdysvaltain sisällissota olisi ohi.

Täällä Selmassa sota ei kuitenkaan vielä ole ohi. Live Oakin hautausmaalla kymmenien sisällissodassa kaatuneiden sotilaiden haudoilla liehuvat pienet etelävaltioiden liput. Forrestille on suunniteltu uutta patsasta.

Mustat selmalaiset eivät katso lippuja tai patsasta hyvällä. Forrest kun oli paitsi taitava kenraali, myös Ku Klux Klanin suurvisiiri. Sisällissodan aikana Forrestin joukot tappoivat satoja vangiksi jääneitä mustia sotilaita.

Mustasta kansalaisoikeusjuristista Faya Rose Sanders Tourésta on törkeää, että heidän valkoiset naapurinsa haluavat edelleen muistaa häntä.

"Klaani oli etelävaltioiden Isis", Touré sanoo viitaten islamilaiseen äärijärjestöön. "Järkyttävää, että kaupunki antaa perinnejärjestölle maata patsasta varten."

Selmalla on hurja historia. Täällä kansalaisoikeustaistelija Martin Luther King Jr. marssi mustien äänioikeuden puolesta 50 vuotta sitten, ja täällä valkoinen poliisi hakkasi aseettomia mielenosoittajia katuun.

Fakta

Selma lukuina

 Asukkaita 20 000. Mustia 80 prosenttia, valkoisia 20 prosenttia.

 Työttömyysprosentti 10,2 (koko maassa 5,7).

 Keskimääräiset vuositulot 16 500 dollaria (14 400 euroa). Asukkaista 42 prosenttia elää köyhyysrajan alapuolella.

 Yksinhuoltajaperheiden osuus kotitalouksista 33 prosenttia.

 Väkivaltarikoksia yli kaksi kertaa niin paljon kuin Yhdysvalloissa keskimäärin.

 

Lähteet: Tilastokeskus, työministeriö, City Data.

Tänään asiat ovat paremmin. Selmassa on saavutettu se, mitä mustat ympäri maata vaativat: mustalla kaupungilla on musta johto. Pormestari, poliisipäällikkö ja enemmistö kaupunginhallituksesta on mustia.

Silti Selman mustilla ei mene hyvin. Työttömyysprosentti on yli 10, ja 45 prosenttia tulonsaajista elää köyhyysrajan alapuolella. Kaupunki on täynnä hökkeleitä, joiden ovet on naulattu vanerilevyillä umpeen, ja panttilainaamoita, joiden ovi käy tiuhaan.

"Ikävä kyllä Selman perintö on hukattu", sanoo atlantalainen Denise Freeman, joka tekee Selmassa vapaaehtoistyötä.

"Rasismin on korvannut luokkajako", sanoo Touré. "King sen sanoi: mitä hyötyä on siitä, että saat syödä samassa pöydässä valkoisten kanssa, ellei sinulla ole rahaa ruokaan."

Freeman ja Touré näkevät asian näin: kun mustat saivat viimein Selmassa poliittisen vallan, valkoiset muuttivat kaupungin rajojen ulkopuolelle. Heidän mukanaan lähtivät yritykset ja verotulot. Valkoisten pako kurjisti monia muitakin amerikkalaiskaupunkeja 1960-luvulta lähtien.

Pahaksi onneksi vuonna 1969 lähistöltä suljettiin iso lentotukikohta. Sen mukana meni mustille tärkeitä valtion työpaikkoja – ja myös pohjoisesta tulleita valkoisia, jotka suhtautuivat mustien mukaan heihin paremmin kuin paikalliset.

Mikä on mustien vastuu Selman kurjuudesta?

Tourén mielestä orjuus ja sitä seurannut rotusorto murskasivat mustien itsetunnon. Heistä tuntuu, etteivät he edes ansaitse parempaa. Siksi he jättävät koulut kesken ja tuhoavat itsensä päihteillä.

"Eivät mustat lapset tiedä, että afrikkalaiset rakensivat pyramidit. Sukupolvi toisensa jälkeen ei ymmärrä omaa arvoaan", Touré sanoo.

Muutokseen tarvittaisiin ainakin parempia kouluja. Mutta köyhällä kaupungilla ei ole niihin varaa.

Mitä mieltä valkoiset selmalaiset sitten ovat?

Eläkeläiset Herbert McCreary ja Jim Lumpkin syövät aamiaismunakasta Downtowner-kahvilassa Selman keskustassa. McCreary on syntynyt pohjoisessa, mutta haki 1970-luvulla opettajaksi etelään välttääkseen Vietnamin sodan. Selmassa hän työskenteli koulussa, jossa oli sekä valkoisia että mustia lapsia, ja nousi rehtoriksi.

"Vedin mustille pojille baseballia ja halusin viedä heidät limsalle kahvilaan. Pojat sanoivat, että minun on paras hakea limsat heille kadulle. Meno oli aika erilaista kuin pohjoisessa", McCreary kertoo.

1980- ja 1990-luvun taitteessa roturiidat Selman kouluissa kärjistyivät. Mustan selmalaisjuristin Carolyn Gaines-Varnerin mukaan valkoiset ja mustat oppilaat pidettiin tarkoituksellisesti eri tasoryhmissä, joten rotuerottelu jatkui koulun sisällä.

Valkoisen McCrearyn mukaan mustat aktivistit halusivat tehdä koulusta kokonaan mustan. Mustien oppilaiden määrä kasvoi, ja he tulivat entistä köyhemmistä perheistä.

"Koulussa ei enää ollut turvallista. Vedin lapseni pois sieltä. Vasta siirryttyään muualle poikani sanoi, miten helpottavaa oli, kun ei enää tarvinnut vilkuilla olkansa yli", Jim Lumpkin sanoo.

Myös musta keskiluokka veti lapsensa pois ja muutti Selmasta muualle, McCreary kertoo. Vain ne, joilla ei ollut vaihtoehtoja, jäivät. Kun McCreary jäi eläkkeelle, hän oli koulun viimeinen valkoinen opettaja.

Mustien asema Yhdysvalloissa on parantunut 50 vuodessa valtavasti. Yhdysvalloissa on musta presidentti ja 46 mustaa kongressiedustajaa.

On kohtalon ivaa, että juuri Selma, jossa mustat marssivat oikeuksiensa puolesta, on yhä jakautunut.

"Mustilla ja valkoisilla on täällä vain pinnallisia ystävyyssuhteita, eivätkä ne yllä bisnekseen", sanoo Gaines-Varner.

"Ei minulla oikeastaan ole mustia ystäviä. Naapureita kyllä, mutta ei ystäviä", sanoo McCreary.

McCrearyn ja Lumpkinin mielestä molemmin puolin on ihmisiä, jotka eivät pääse menneistä yli. Myös se, että Selmassa käy paljon turisteja kansalaisoikeusmarssin takia, pakottaa sekä mustat että valkoiset jatkuvasti ajattelemaan rasistista historiaa.

Aika voi pysähtyä pikkukaupungissa, josta moni lähtee, mutta harva palaa.

"Olen asunut täällä 38 vuotta, ja välillä minua kutsutaan edelleen pirun jenkiksi", McCreary virnistää.

Laura Saarikoski HS
Selma, Alabama

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat