Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Itäukrainalaisen seurakunnan työntekijä: "Kaikki on päätetty murhata"

Luhansken kylä Itä-Ukrainassa on jäänyt rintamien väliin. Kuusi kyläläistä kertoo, millaista on elää sodan keskellä.

Ulkomaat
 
Nina Muzyka muutti Luhanskeen Tšernobylin läheltä 1986 ydinvoimalaonnettomuuden jälkeen.
Nina Muzyka muutti Luhanskeen Tšernobylin läheltä 1986 ydinvoimalaonnettomuuden jälkeen.

Vladimir Jerasimenko, 75,
voimalaitosinsinööri, eläkkeellä

"Tällä viikolla kaupunkiin on ammuttu useita kertoja ja monesta suunnasta. Horlovkaan on linnuntietä 20 kilometriä, tai ehkä viisitoista, siis keskustaan. Mutta missä siellä rintamalinja kulkee, sitä en tiedä. Kaikki Luhansken asukkaat ovat tehneet vuoteet kellareihin. Sähköä ei ole, kaasua ei ole, kaasunjakelu katkesi viime viikolla. Hanoista ei tule vettä, koska sähkökatkosten vuoksi pumput eivät toimi. Haemme vettä ämpärillä kaivosta. Pankit ovat auki mutta pankkiautomaatit eivät toimi, kauppa on auki ja kirkossa on järjestetty jumalanpalvelukset normaalisti tähän asti. Kuka tätä sotaa tarvitsee? Ei kukaan."

Anna ja Viktor Sendetsgije asuvat vain parinsadan metrin päässä lähimmistä Ukrainan hallituksen joukkojen asemista.
Anna ja Viktor Sendetsgije asuvat vain parinsadan metrin päässä lähimmistä Ukrainan hallituksen joukkojen asemista.

 

Ljolja Jerasimenko, 65,
lastentarhan opettaja,
eläkkeellä

"Meillä on kaksi tytärtä ja kolme lastenlasta, kaikki asuvat nyt Kiovassa, Verotška muutti siskonsa perheen luokse sinne kaksi viikkoa sitten. Soittelimme aiemmin viisi kertaa päivässä, ennen koko porukka oli aina kesäisin täällä. Me emme aio lähteä kotoamme mihinkään. Synnyin Ukrainassa ja haluan elää Ukrainassa, ja niin kaikki naapuritkin sanovat. En olisi vuosi sitten uskonut, että jotain tällaista voi tapahtua. Mutta kaikki muuttuu vielä hyväksi, ehkä jo tänään, tai huomenna."

Andrei korjaa kirkon ikkunoita taistelujen jäljiltä. Koko kylä oli kerännyt ikkunoihin rahaa kuukausi sitten.
Andrei korjaa kirkon ikkunoita taistelujen jäljiltä. Koko kylä oli kerännyt ikkunoihin rahaa kuukausi sitten.

 

Anna Sendetsgije, 70,
sähköasentaja, eläkkeellä

"Olen asunut Luhanskessa melkein 40 vuotta. Työt lopetin 12 vuotta sitten, viimeksi olin komennuksella Leningradissa. Osaan erottaa tulevat ja lähtevät laukaukset, mutta en halua olla mikään sodan asiantuntija, me haluamme elää rauhassa. Me emme lähde täältä mihinkään vaikka tapettaisiin. Kerrotteko totuuden siellä teidän televisiossa? Ne jotka ampuvat tänne, he ovat myös ihmisiä. Ennen täällä asuivat rikkaat kaivosmiehet ja voimalaitosinsinöörit, katso missä kunnossa talot ovat nyt!"

 

Viktor Sendetsgije, 76,
eläkkeellä

"Kaksi päivää sitten meidän pihalle ammuttiin Debaltseven suunnalta raketteja, onneksi ei oltu juuri silloin kotona. Molemmat osapuolet ovat ampuneet tänne. Kranaatti tuli kasvimaalle ja kaksi talon seinään. Naapuritalon seinä romahti kokonaan, he ovat onneksi muuttaneet pois, en tiedä minne. Miten minä olisin heille siitä soittanut, kun kännykät eivät toimi? Ei ole sähköä, ei internetiä, ei radiota eikä televisiota. Mutta vanha täti asuu täällä, mihin minä täältä lähtisin?"

Vladimir ja Ljolja Jerasimenkon mukaan kaikki Luhansken asukkaat ovat tehneet vuoteet kellareihin.
Vladimir ja Ljolja Jerasimenkon mukaan kaikki Luhansken asukkaat ovat tehneet vuoteet kellareihin.

 

Andrei, 36,
sekatyömies

"Kirkon eteen ammuttiin raketteja pari kolme päivää sitten, puoli kahdeksalta aamulla, paikkaamme ikkunoita muovilla. Uudet ikkunat oli hankittu kuukausi sitten, koko kylä keräsi rahaa niihin. Mutta ei tämä ketään kiinnosta. Ukrainalainen taistelee ukrainalaista ja venäläinen venäläistä vastaan. Mutta miksi Ukraina tuo sotilastekniikkaa asutusalueelle? Se on huono juttu, ei pitäisi tuoda mitään sotilasyksiköitä kaupunkeihin, siviilit eivät ole syyllistyneet mihinkään. Kukaan ei halua auttaa meitä, mikään YK:n organisaatio ei ole edes käynyt täällä. Miksi kukaan ei edes kysy, miten ruokin lapseni?"

 

Nina Muzyka, 54,
seurakunnan työntekijä

"Muutin tänne 1986 Tšernobylin onnettomuuden jälkeen Pripjatista ydinvoimalan läheltä, meidät evakuoitiin sieltä. Täällä oli joitakin sukulaisia ja tulin kesäksi tänne ja jäin sitten. Tankit seisovat täällä talojen pihalla, ei niin saa tehdä! Sota on aina paha mutta tämä on bezpredel (täysi anarkia). Kirkko on 126 vuotta vanha, 32 metriä korkea. Toisen maailmansodan aikana se oli kuulemma kiinni mutta ei sitä sentään ammuttu. Minkä tähden nyt? Tämä on omituinen sota, aivan käsittämätön. Viime keväänä vielä kaikki olivat veljiä keskenään. Ylhäältä tämmöinen on aloitettu, on päätetty murhata kaikki."

Pekka Hakala HS
Luhanske

HS vieraili hylätyssä sairaalassa Itä-Ukrainassa
HS vieraili hylätyssä sairaalassa Itä-Ukrainassa
Ukrainan sodan osapuolet eivät piitanneet tulitaukovaatimuksista lauantaina, vaan jatkoivat toistensa moukarointia. Svitlodarskin sairaala oli saanut täysosuman jo muutama päivä aiemmin ja seisoo tällä hetkellä hylättynä. Toimittaja, kuvaus ja editointi Kalle Koponen HS
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat