Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pegidan mielenosoitus jäi vaisuksi Ruotsissa

Islaminvastaisen liikkeen johtaja katselee jo Suomeen

Ulkomaat
 
Drago Prvulovic TT
Pegidan kokoontuminen Malmön Stortorgetilla maanantaina jäi odotettua vaisummaksi.
Pegidan kokoontuminen Malmön Stortorgetilla maanantaina jäi odotettua vaisummaksi. Kuva: Drago Prvulovic TT

Islaminvastaisen Pegida-liikkeen ensimmäinen mielenosoitus Ruotsissa, Malmön Stortorgetilla, kuihtui maanantaina pienen tukijajoukon kokoontumiseksi. Paikalla oli Skånen poliisin arvion mukaan muutamia kymmeniä liikkeen kannattajia.

Vastamielenosoittajia tuli sen sijaan paikalle odotettua enemmän, viitisentuhatta ruotsalaista. Iskulauseet kuuluivat Malmön keskustassa niin voimakkaina, etteivät Pegidan puhujat saaneet viestiään lainkaan kuuluviin, kertoi Ewa-Gun Westford Skånen poliisista. Mielenosoitus sujui hänen mukaansa pääosin rauhallisesti.

Tästä on kyse

 Nimi Pegida tulee saksan kielen sanoista "isänmaalliset eurooppalaiset länsimaiden islamisaatiota vastaan".

 Liike sai alkunsa viime syksynä Saksan Dresdenistä, jossa sen mielenosoitukset ovat keränneet kymmeniätuhansia ihmisiä.

 Pegida on levittäytynyt vähitellen myös muihin maihin. Pohjoismaissa mielenosoituksia on järjestetty myös Tanskassa ja Norjassa. Kokoontumiset ovat jääneet pieniksi.

Yksi vastamielenosoituksen järjestäjistä, malmöläinen Maja Skans, piti tärkeänä, että kaupunkilaiset osoittavat vastustavansa rasismia.

"Pegidan tukijat kohdistavat epäluuloja kaikkiin muslimeihin väittämällä, että Ruotsi on jollakin tavoin islamisoitumassa", hän sanoi aiemmin päivällä.

Paikallinen St. Petrin seurakunta soitti kellojaan ja järjesti jumalanpalveluksen mielenosoituksen alkaessa osoittaakseen solidaarisuuttaan Ruotsin muslimeille. Sydsvenskan-lehden mukaan kirkko sai uhkaavia viestejä kerrottuaan mielenilmauksesta.

Ruotsin Pegidan ja maanantain mielenosoituksen taustalla on malmöläinen taidegalleristi Henrik Rönnquist. Hän on kampanjoinut viime vuodesta asti aktiivisesti verkossa, jotta Saksassa syntynyt Pegida saisi jalansijaa Ruotsissa.

"Ruotsi on islamisoitumassa. Se ei ole yksittäisten muslimien syy vaan poliitikkojen syy", perusteli puhelimitse tavoitettu Rönnquist sitä, miksi hän haluaa tuoda Pegidan Ruotsiin.

Rönnquist kertoo, että hänen tavoitteenaan on kasvattaa Pegidan toimintaa Skandinaviassa, myös Suomessa. Hän perusti aiemmin helmikuussa Pegida Finland -ryhmän Facebookiin muutaman muun kiinnostuneen kanssa ja uumoilee, että jossain vaiheessa on Helsingin-mielenosoituksen aika.

"Se on itsestään selvä tavoite", Rönnquist sanoo.

Mitään konkreettisia suunnitelmia ei silti toistaiseksi ole, ja Rönnquistin perustama sivusto on hyvin pieni. Suomessa on myös toinen ja suurempi Pegidan Facebook-sivusto, jolla on vajaat kaksituhatta seuraajaa. Rönnqvist ei tunne ryhmän pitäjiä, eikä heitä ole tavoitettu HS:n haastatteluun.

Rönnquist perusti Ruotsin Pegidan viime joulukuussa. Aiemmin syksyllä hänet tuomittiin kansanryhmää vastaan kiihottamisesta ehdonalaiseen vankeuteen ja sakkoihin Malmön käräjäoikeudessa. Taustalla oli Rönnquistin galleriassaan järjestämä näyttely, jossa hän esitteli katutaiteilija Dan Parkin teoksia.

Park on tuomittu monesti kansanryhmää vastaan kiihottamisesta, ja hänet tunnetaan muun muassa romaneja ja tummaihoisia pilkkaavista teoksista.

Tuomiosta on valitettu vedoten sananvapauteen.

Rönnquist on haluton erittelemään sen tarkemmin, mitä hän tarkoittaa Ruotsin islamisoitumisella. Kehitys on Rönnquistin mielestä selvä hänen kotikaupungissaan Malmössä.

"Monet vastustajamme haluavat sanoa, että Ruotsissa vain 3–4 prosenttia on muslimeita, mutta nuo 3–4 prosenttia ottavat paljon suuremman siivun Ruotsista kuin ruotsalaiset", hän toteaa.

Mitä tarkoitat?

"Meidät ruotsalaiset, jotka kuulumme kansankotiin, jätetään huomiotta. On patoutunutta pettymystä, ärtymystä ja pelkoa siitä, että ruotsalaiset sivuutetaan", Rönnquist toteaa.

Hän sanoo, ettei Pegidan toiminnassa ole kyse rasismista. "Oma autokuskimme, joka ajaa meidät illalla suurtorille, on Bosnian muslimi. Emme ole yksittäisiä islaminuskoisia vastaan."

Elina Kervinen HS
Tukholma

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat