Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pariisi karsii autoja ilmansaasteiden takia – autoala syyttää fobiasta

Ulkomaat
 
Charles Platiau Reuters
Pariisin ilmansaasteet kohosivat viime vuoden maaliskuussa vaaralliselle tasolle useina peräkkäisinä päivinä.
Pariisin ilmansaasteet kohosivat viime vuoden maaliskuussa vaaralliselle tasolle useina peräkkäisinä päivinä. Kuva: Charles Platiau Reuters

Pariisin pormestari Anne Hidalgo esitteli maanantaina kunnanvaltuustolle suunnitelmansa ilmansaasteiden vähentämiseksi.

Hidalgon tavoitteena on päästä asteittain kokonaan eroon dieselkäyttöisistä autoista ja luoda Pariisiin "vähäsaasteinen vyöhyke". Lisäksi vähäpäästöisille autoille tulisi omia kaistoja ja ydinkeskustassa rajoitettaisiin autoilua.

"Olemme päättäneet toimia nopeasti, koska [dieselkäyttöisistä ajoneuvoista tulevat] pienet hiukkaset – – ovat suuri terveyshuoli ", Hidalgo sanoi viime viikolla Le Monde -lehdelle.

Ensimmäiset rajoitukset tulevat voimaan heinäkuussa. Sen jälkeen kehäteiden sisäpuolella eivät enää saa ajaa yli neljätoista vuotta vanhat dieselkäyttöiset linja-autot ja rekat.

Siitä vuoden kuluttua kielto laajentuu koskemaan 20 vuotta vanhoja henkilöautoja ja kevyttä kuljetuskalustoa sekä ennen heinäkuuta 2000 käyttöön otettuja moottoripyöriä ja mopedeja, kertoo Le Figaro -lehti.

Kiellot laajenevat asteittain vuoteen 2020 asti. Lopulta "Pariisissa kulkisivat vain viiden tähden ajoneuvot", sanoi liikenteestä vastaava apulaispormestari Christophe Najdovski.

Le Figaron mukaan se tarkoittaisi, että Pariisissa liikennöisi vain heinäkuun 2015 jälkeen rekisteröityjä moottoripyöriä ja tammikuun 2011 jälkeen rekisteröityjä autoja.

Dieselautot tuottavat paljon hiukkaspäästöjä. Ranskan autokannasta noin 80 prosenttia käyttää dieseliä polttoaineena. Verohelpotusten takia diesel maksaa Ranskassa bensiiniä vähemmän.

Autoala vastustaa rajoituksia. Kuljettajia edustava ammattiliitto syytti Pariisia "autofobiasta" ja suunnitelmasta "tuhota kolme miljoonaa autoa". Moottoripyöräilijät taas ovat suivaantuneet "liikenteen sujuvuutta helpottavien" kaksipyöräisten rajoittamisesta.

Hidalgon mukaan kaupunki aikoo tukea yrityksiä ja kuljetusalaa "merkittävillä" taloudellisilla kannustimilla, jotta ne voivat hankkia vähäpäästöisiä autoja.

Suunnitelmissa on myös laskea julkisen liikenteen kuukausilipun hintaa ja yhteiskäytössä olevien kaupunkiautojen eli "Autolibin" jäsenyysmaksua.

Rajoitusten taustalla ovat Pariisin ilmansaasteet, jotka ovat Euroopan mittapuulla pahat. Viime maaliskuussa Pariisi rajoitti merkittävästi autoilua, kun ilmansaasteet olivat olleet vaarallisella tasolla useita päiviä peräkkäin.

Puhdistaakseen ilmaa Pariisi teki pikaisesti uusia rajoituksia kaupungin liikennöintiin. Maanantaisin saivat liikkua vain ne yksityisautot, joiden rekisterikilven luku on pariton, ja tiistaina vain ne autot, joiden kilvessä on parillinen luku.

Helsingissä vastaavaa rajoittamista ei ole harkittu, kertoo Helsingin seudun liikenteen (HSL) hallituksen puheenjohtaja Risto Rautava (kok).

Hänen mukaansa saasteiden vähentämiseen pyritään tukemalla sähköautoilua ja suosimalla esimerkiksi kaasubusseja, kun bussilinjoja kilpailutetaan. Lisäksi HSL tukee sähköbussikokeilua.

"Kehitämme tällä hetkellä vahvasti sähköbusseja. Tulevaisuus näyttäisi olevan niiden", Rautava sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat