Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

USA:n ja Saksan vaikea yhtälö: Ukraina

Obama: Venäjä maksaa kovaa hintaa, ja sitä voidaan tarvittaessa korottaa

Ulkomaat
 
AFP ja REUTERS
Barack Obama ja Angele Merkel.
Barack Obama ja Angele Merkel. Kuva: AFP ja REUTERS

Obama: Venäjä maksaa kovaa hintaa, ja sitä voidaan tarvittaessa korottaa
Venäjä on maksanut "kovan hinnan" toimistaan Ukrainassa, sanoi Yhdysvaltain presidentti Barack Obama maanantaina Washingtonissa. Hän viittasi pakotteisiin.

"Toivottavasti tämä hinta on tarpeeksi korkea, jotta Venäjä päätyy diplomaattiseen ratkaisuun. Ellei, meidän täytyy yrittää korottaa hintaa", Obama sanoi.

Fakta

Ukraina haluaa häätää kapinalliset tulitaukolinjalle

 Viime syyskuussa Valko-Venäjän Minskiin kokoontuneet Venäjän, Ukrainan hallituksen, Itä-Ukrainan separatistien sekä Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin edustajat sopivat pöytäkirjasta, jossa linjattiin rauhansuunnitelman ehtoja.

 Minskin sopimuksessa neuvoteltiin myös tulitaukolinja kapinallisten ja Ukrainan hallituksen välille.

 Tulitauko ei ole pitänyt, ja kapinalliset ovat viime viikkoina vallanneet uusia alueita tulitaukolinjan ulkopuolelta.

 Keskiviikkona Minskissä neuvotellaan jälleen. Yksi kysymys on, annetaanko kapinallisten pitää valtaamansa uudet alueet.

 Ukrainan hallitus vastustaa myönnytyksiä jyrkästi. Viime viikolla Saksan liittokansleri Angela Merkel kiisti väitteet, että kapinalliset saisivat pitää alueet.

Hän sanoi pyytäneensä avustajia pohtimaan eri vaihtoehtoja, joista yksi on aseapu Ukrainalle. Obama kuitenkin korosti, ettei hän ole vielä tehnyt päätöstä.

Amerikkalaisten halua lähettää Ukrainalle aseita selittää historia.

Amerikkalaisten mielestä Saksa, Venäjä ja Lähi-itä ovat vuorollaan todistaneet, että diktaattorit kunnioittavat vain voimaa. Länsi voitti kylmän sodan, koska Yhdysvallat oli varustautumalla valmis ajamaan Neuvostoliiton vararikkoon. Yhdysvallat myös takasi ydinaseillaan rauhan Euroopassa toisen maailmansodan jälkeen.

Siksi etenkin oikeistolaiset ihmettelevät, miksi eurooppalaiset vastustavat aseapua Ukrainalle. Senaattori John McCain muistutti lauantaina Angela Merkeliä siitä, että kylmän sodan aikana amerikkalaiset olivat valmiita puolustamaan Länsi-Saksaa. "Emme sanoneet silloin, että hei, emme halua provosoida venäläisiä", McCain huomautti.

Ukrainassa Venäjän tukemat separatistijoukot ovat valloittaneet lisää alueita, vaikka länsi ei ole toistaiseksi lähettänyt aseita. Siksi moni amerikkalainen kysyy, miten puolustautuminen kärjistäisi tilannetta.

Amerikkalaisten asenteeseen vaikuttaa myös välimatka. Yhdysvalloille Venäjä ei ole tärkeä kauppakumppani.

On mahdollista, että Merkel ja Obama esittävät nyt Vladimir Putinille hyvää poliisia ja pahaa poliisia. Merkel tarjoaa Putinille viimeistä mahdollisuutta neuvottelupöydässä. Ellei se onnistu, Obama saattaa lähettää aseita.

Obaman epäröintiä voi kuitenkin ymmärtää. On eri asia sotia sekalaisia pyssymiehiä vastaan Irakissa kuin ottaa yhteen ydinasevaltion kanssa.

Putin saattaakin luottaa siihen, että Ukraina on lopulta tärkeämpi Venäjälle kuin Yhdysvalloille. Jos panoksia kasvatetaan tarpeeksi, Yhdysvallat antaa periksi ensin. Kaikesta Ukrainalle tarjotusta sympatiasta huolimatta maa ei kelpaa Natoon.

Merkel: Jos diplomatia epäonnistuu, Euroopan ja USA:n pitää etsiä keinoja
"Olemme Ranskan presidentin kanssa päättäneet yrittää vielä kerran diplomaattista ratkaisua Ukrainan tilanteeseen. Yrityksemme onnistuminen on kaikkea muuta kuin varmaa", sanoi Saksan liittokansleri Angela Merkel lehdistötilaisuudessa presidentti Barack Obaman kanssa Washingtonissa.

Ukrainan sodan osapuolten on määrä kokoontua neuvottelemaan keskiviikkona Valko-Venäjän pääkaupungissa Minskissä. Neuvottelut ovat syntyneet Saksan ja Ranskan aloitteesta.

Merkel sanoi, ettei voisi olla sovinnossa itsensä kanssa, ellei yrittäisi vielä kerran.

"Venäjän ja Ukrainan välillä on nyt olemassa suora yhteys", hän sanoi.

Merkel lisäsi, että jos diplomatia epäonnistuu, Euroopan ja Yhdysvaltojen on etsittävä yhdessä uusia keinoja. Hän toisti kielteisen kantansa aseidenvientiin.

Silti Saksan hallituksen kannassa oli maanantaina kuultavissa jonkinlaista rakoilua. Siitä vastasi ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier. "Jos tilanne kärjistyy sotilaallisesti, sitten on varmasti keskusteltava aseidenvientikysymyksestä ", hän sanoi Brysselissä.

Washingtonissa monien poliitikkojen, etenkin republikaanien, on hyvin vaikea ymmärtää Saksan liittokanslerin Ukrainan-politiikkaa.

Merkel on pitänyt tiukasti kiinni näkemyksestään, että aseidenvienti Ukrainaan ei edistä sodan lopettamista.

Miksi Merkel vastustaa Ukrainan aseistamista niin päättäväisesti?

Saksassa on esitetty analyysejä siitä, että hallitus haluaa yksinkertaisesti lopettaa taistelut Itä-Ukrainassa ja jäädyttää kapinallisten etenemisen. Saksan hallitus näkee Itä-Ukrainan kapinallisalueet autonomisina alueina, jotka kuuntelevat lähinnä Moskovaa.

Tähän näkemykseen aseidenvienti sopisi huonosti, sillä se voisi kiihdyttää taisteluja ja mahdollistaa kapinallisten etenemisen vielä pidemmälle.

Jos katsotaan maailmankarttaa, Ukrainaan on huomattavasti lyhyempi matka Berliinistä kuin Washingtonista. Euroopassa sota on naapurissa, Yhdysvalloista katsottuna kaukana. On vaikea kuvitella Saksan johtajan kannattavan avoimesti aseidenvientiä Ukrainaan.

Laura Saarikoski HS
Washington

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat