Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Britannian luovan luokan mekka pettyi: Vihreiden hallitessa kierrätyskin romahti

Ulkomaat
 
mark earthy
Työväenpuoluelainen Pete Gillman pitää vihreiden valtakautta Brightonissa epäonnistuneena. Hänestä vihreät toivat mukanaan kaaoksen.
Työväenpuoluelainen Pete Gillman pitää vihreiden valtakautta Brightonissa epäonnistuneena. Hänestä vihreät toivat mukanaan kaaoksen. Kuva: mark earthy

Brighton and Hove. Mitä saadaan, jos sekoitetaan Helsingin Punavuori, San Francisco ja Berliini?

Saadaan Englannin etelärannikolla sijaitseva Brighton: opiskelijoiden, seksuaalivähemmistöjen ja luovan luokan mekka.

Virallisesti pitäisi käyttää nimitystä Brighton and Hove, sillä naapuruskunnat yhdistyivät vajaat 20 vuotta sitten.

Brighton on yleisnimitys runsaan neljännesmiljoonan asukkaan kaupungille, joka symboloi Britanniassa vapaamielisyyttä ja liberaaleja aatteita.

Rento asenne näkyy kaupunkikuvassa. Kahviloita, ravintoloita ja taideviritelmiä riittää. Brightonista nousee myös paljon startup-yrityksiä.

Brighton and Hove on edelläkävijä politiikassakin. Se on Britannian ainoa kaupunki, jossa valtaa pitävät vihreät.

Vihreistä tuli Brightonin suurin puolue vuonna 2011. Enemmistöä vihreät eivät onnistuneet nappaamaan, vaan puolue hallinnoi vähemmistöpohjalta.

Vihreät vuodet ovat tuoneet paljon uudistuksia. Nopeusrajoitus pudotettiin 20 mailiin tunnissa, mikä on vähentänyt vakavia onnettomuuksia viidenneksen. Kunnan työntekijöille taattiin palkka, jolla elää. Kunnan vuokrataloja on peruskorjattu ja uusia rakennettu.

Elo ei ole kuitenkaan ollut pelkkää päivänpaistetta. Vihreä puolue on ollut riitaisa, ja vastuutehtävässä on ollut opettelemista. Ehkä nolointa on, että vihreiden valtakaudella kierrätys on romahtanut.

Sita-yhtiön vuonna 2014 julkistamien lukujen mukaan Brighton ylsi kierrätysahkeruudessa sijalle 302, kun vertailussa oli mukana 326 paikallishallintoa.

Toukokuussa selviää, jatkuuko vihreä valta. Paikallisvaalit järjestetään samaan aikaan kuin parlamenttivaalit.

Vihreään johtajuuteen on kyllästynyt ainakin Brightonissa perheineen asuva Pete Gillman, joka toivoo pääsevänsä työväenpuolueen kunnanvaltuutetuksi.

"Uskon ja toivon, että vihreitä odottaa vaaleissa šokki", kertoo markkinointitehtävissä työskentelevä Gillman kotisohvallaan.

Gillmania ärsyttää vihreiden hallinnon tehottomuus. Rahaa on tuhlattu aurinkopaneeleihin ja niityillä näkyviin lampaisiin.

Pahinta on kuitenkin se, että vihreät ovat muuttamassa Brightonia protestikaupungiksi. Mielenosoituksia ja leirejä nousee kuin sieniä sateella.

"Perheenisänä en pidä tästä. Se aiheuttaa epäjärjestystä ja antaa kaupungille väärän imagon."

Työväenpuolueesta vihreisiin vuotaa etenkin opiskelijoita ja koulutettuja nuoria aikuisia. Yksi heistä on filmialalla työskentelevä Matthew Thomas, joka kannatti aiemmin labouria.

"En hylännyt labouria, vaan labour hylkäsi minut", hän kertoo luomua ja ekologisuutta suosivassa kahvila-ravintola Silossa ja tilaa sienirisottoa.

Thomas on pettynyt labouriin, joka on alkanut myötäillä EU- ja maahanmuuttajakielteistä Ukip-puoluetta. Aiemmin tähän syyllistyivät vain konservatiivit.

"Olen huolissani EU-vastaisuuden kasvusta Britanniassa. Se ei perustu edes faktoihin", sanoo Thomas, joka on opiskellut eurooppalaista politiikkaa.

Brightonin vihreiden saamaa kielteistä julkisuutta Thomas pitää epäreiluna. Esimerkiksi kesän 2013 roskakuskien lakko ja sitä seurannut kierrätyskaaos johtuivat kaupungin tasa-arvoremontista.

Kunnan naistyöntekijät olivat saaneet samanarvoisesta työstä selvästi pienempää palkkaa kuin miehet. Kun palkkoja tasattiin, miehet menettivät osan eduistaan. Seurauksena oli lakko.

Thomas myöntää, että Brightonin ilmapiirissä on paljon myös idealismia. "Elämme täällä vihreässä kuplassamme."

Brightoniin muutama vuosi sitten muuttanut Matthew Thomas uskoo, että labour on pettänyt nuoret äänestäjät.
Brightoniin muutama vuosi sitten muuttanut Matthew Thomas uskoo, että labour on pettänyt nuoret äänestäjät.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat