Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Välimerellä kuoli viikonvaihteessa jopa 300

Tammikuussa meren yli Eurooppaan yritti paljon enemmän ihmisiä kuin samaan aikaan viime vuonna

Ulkomaat
 

Todennäköisesti yli 300 ihmistä hukkui viikonvaihteessa yritettyään Välimeren yli Libyasta Italiaan, kertoi YK:n pakolaisjärjestö UNHCR keskiviikkona. Arvio perustuu uponneista veneistä selvinneiden kertomuksiin.

"Tämä on valtava murhenäytelmä ja synkkä muistutus, että voimme menettää lisää henkiä, jos turvaa hakevat jätetään meren armoille. Henkien pelastaminen pitäisi olla ykkösasiamme. Euroopalla ei ole varaa tehdä liian vähän liian myöhään", sanoi UNHCR:n Euroopan-toimiston johtaja Vincent Cochetel tiedotteessa.

Selvinneiden mukaan neljä siirtolaisten täyttämää venettä lähti yhtä matkaa ylittämään merta Libyan pääkaupungin Tripolin lähistöltä lauantaina.

Siirtolaisista valtaosa oli afrikkalaisia ja todennäköisesti kotoisin Saharan eteläpuolisista ranskankielisistä maista.

Italialainen hinaaja-alus pelasti maanantaina yhdeksän ihmistä, jotka olivat selvinneet kahdesta uponneesta veneestä.

Sunnuntaina Italian rannikkovartiosto poimi kolmannesta veneestä 105 ihmistä. Heistä 21 kuoli hypotermiaan matkalla pelastuspaikalta Italiaan, kertoi uutistoimisto Reuters. Avomerellä lämpötila oli vain muutaman asteen plussan puolella ja aallot jopa kahdeksan metriä korkeita.

Neljännen veneen kohtalosta ei ole tietoa.

Selvinneet kuljetettiin Lampedusan saarelle, joka nousi otsikoihin lokakuussa 2013, kun saaren edustalla hukkui kerralla yli 360 siirtolaista.

Välimeren yli Eurooppaan yrittävien siirtolaisten ja yrittäessä kuolleiden määrät ovat kasvaneet huomattavasti verrattuna viime vuoteen. UNHCR:n mukaan tammikuun aikana Italiassa rekisteröitiin 3 528 maahanpyrkijää, kun viime vuoden tammikuussa luku oli 2 171.

Viime vuonna tähän aikaan Välimerellä oli todettu vain 12 siirtolaisen kuolleen. Tänä vuonna ennen viikonvaihteen suuronnettomuutta kuolleita oli todettu parikymmentä. Koko viime vuonna ainakin 218 000 ihmistä pyrki Eurooppaan luvattomasti meren yli.

Italia luopui viime syksynä pelastusoperaatiostaan nimeltä Mare Nostrum (suom. meremme). Sen korvasi Euroopan unionin rajavalvontaoperaatio nimeltä Triton, mutta uuden operaation käytössä on paljon vähemmän aluksia ja tarkkailtavana pienempi merialue.

Italia ja UNHCR ovat vedonneet EU:hun, jotta se ei antaisi ihmisten kuolla merellä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat