Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Voiko Putinin toimia verrata Hitleriin?

Suomalaistutkijat varoittavat rinnastamasta nykytapahtumia toisen maailmansodan syntyhistoriaan

Ulkomaat
 

Ensin suurmaa liittää itseensä pienemmän naapurimaansa alueen, jossa ovat nousseet valtaan suurmaalle myötämieliset ja samankieliset asukkaat. Asukkaat antavat liitokselle kansanäänestyksessä lähes sadan prosentin tuen.

Seuraavaksi suurmaa käy puolustamaan toisaalla pienemmässä naapurimaassaan asuvia, itselleen myötämielisiä ja samankielisiä ihmisiä ja pääsee neuvottelemaan heidän asuinseutunsa kohtalosta muiden suurmaiden kanssa.

Kuvaus muistuttaa Venäjän toimia Ukrainassa, mutta tapahtui jo ennen toista maailmansotaa Keski-Euroopassa. Natsi-Saksa liitti Itävallan itseensä maaliskuussa 1938, mitä edelsi paikallisen natsipuolueen vallankaappaus. Jälkikäteen pidetyssä kansanäänestyksessä väitetysti 99,76 prosenttia itävaltalaisista tuki liitosta.

Venäjä liitti Ukrainalle kuuluvan Krimin niemimaan itseensä maaliskuussa 2014. Krimin alueparlamentin järjestämässä kansanäänestyksessä väitetysti 96,77 prosenttia krimiläisistä tuki liitosta.

Syyskuussa 1938 Tšekkoslovakian sudeettialueet liitettiin Saksaan kansainvälisellä Münchenin sopimuksella. Britannia ja Ranska toivoivat, että se estäisi suuremman sodan. Toinen maailmansota alkoi vuosi myöhemmin Saksan hyökkäyksellä Puolaan.

Minskissä Venäjän johto neuvottelee Ukrainan sodan päättämisestä Ukrainan, Ranskan ja Saksan johtajien kanssa.

Länsimaissa on varoiteltu, että Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja Venäjän tukemien ukrainalaiskapinallisten ei saa antaa sanella lopputulosta niin kuin natsi-Saksan johtajan Adolf Hitlerin annettiin aikoinaan Münchenissä.
Viime syksynä jopa Britannian pääministeri David Cameron vertasi Putinia epäsuorasti Hitleriin.

”Olemme vaarassa toistaa virheet, joita teimme Münchenissä”, Cameron sanoi italialaisen sanomalehden La Repubblican mukaan puhuessaan EU-maiden johtajille suljettujen ovien takana.

Mutta onko oikeasti mielekästä verrata Krimin valtaamista ja Ukrainan sotaa Saksan laajentumispyrkimyksiin 1930-luvulla? Esimerkiksi tämän jutun alun identtisiksi yksityiskohdiksi on poimittu tarkoitushakuisesti vain samankaltaisimmat piirteet tapahtumista, joiden välillä on yli 75 vuotta.

Maailmanpolitiikan professori Heikki Patomäki Helsingin yliopistosta sanoo, että Münchenin sopimus on yksi väärinkäytetyimpiä historiallisia vertauksia.

”Tutkimusten perusteella tiedämme, että melkein kaikki historialliset analogiat johtavat päätöksentekijöitä harhaan, ja niitä on vaarallista käyttää päätösten perusteena”, Patomäki kertoo.

”Oletus on, että jos vuonna 1938 oltaisiin oltu tiukempia ja toimittu Hitleriä vastaan, hänet olisi lyöty paljon aiemmassa vaiheessa. Sillä perusteella ollaan monesti myöhemmin oltu ryhtymässä sotaan."

"Münchenin neuvottelut ja niitä ympäröivä historiallinen tilanne olivat kuitenkin aika paljon monimutkaisempia. Sitä on vaikea soveltaa toiseen tilanteeseen toisessa ajassa.”

Patomäki huomauttaa, että Münchenin sopimuksella Britannia ja Ranska paitsi taipuivat Hitlerin tahtoon myös ostivat aikaa omalle sotilaalliselle varustautumiselleen.

”On täysin perusteeton oletus, että Saksa olisi ollut suhteessa heikompi, jos sitä vastaan olisi käyty aiemmin.”

Hieman ymmärtävämmin vertailuihin suhtautuu Johannes Remy, Itä-Euroopan historian dosentti Helsingin yliopistosta. Häneltä ilmestyi tammikuussa kirja Ukrainan historia (Gaudeamus).

”Vertaaminen on väistämätöntä, koska ihmiset haluavat oppia historiasta”, Remy sanoo. ”Tässä tapauksessa en kuitenkaan usko, että vertaaminen on hyödyllistä. Vertaukset eivät ole täysin hatusta vedettyjä, mutta tilanteiden taustoissa on suuria eroja.”

Saksasta tuli Hitlerin johtama militaristinen ja laajenemishaluinen valtio, koska ensimmäisen maailmansodan hävinneet saksalaiset olivat katkeria Versailles’n rauhansopimuksen ehdoista ja koska 1930-luvun lama nosti natsipuolueen kansansuosioon.

”Itävallan ja Tšekkoslovakian kohdalla Hitler käytti hyväkseen alueiden asukkaiden natsimielisyyttä ja pyrkimystä Saksan yhteyteen. Ukrainan kohdalla tilanne on eri. Kukaan ei tiedä varmuudella, mitä Itä-Ukrainassa ajatellaan, mutta todennäköisintä on, että enemmistö tuskin kannattaa sotaa tai alueiden liittämistä Venäjään”, Remy sanoo.

Hän muistuttaa myös, että Putinilta puuttuu tyystin Hitlerin rasistinen ideologia, joka johti kansanmurhiin. Lisäksi Hitlerin aggressiivinen valloitushalu kohdistui liki koko Eurooppaan.

Venäjä on muuttunut Putinin alaisuudessa yhä autoritaarisemmaksi valtioksi, joka rajoittaa kansalaistensa vapautta monin tavoin. ”Rajoituksista huolimatta siellä vallitsee yhä periaatteessa liberaali ja ihmisoikeudet huomioiva demokratia. Se on vielä aika kaukana Hitlerin Saksasta”, maailmanpolitiikan professori Patomäki sanoo.

Venäjän puuttumista Ukrainan sisäisiin tapahtumiin on selitetty sen halulla suojella etupiiriään Yhdysvaltojen ja sotilasliitto Naton vaikutuspiirin kasvamiselta omille rajoilleen. Usein muistutetaan, että Putin pitää Neuvostoliiton hajoamista valtavana geopoliittisena katastrofina.

”Vaikka on esitetty väitteitä, että Venäjällä olisi kaipausta vanhojen rajojen palauttamiseen, en ole nähnyt mitään sellaista dokumentaatiota, että nykytilanteessa olisi kyse laajemmista alueellisista pyrkimyksistä", Patomäki sanoo.

"Venäjän näkökulmasta kyse on moniarvoisen maailman ja sen sisällä Venäjän suurvalta-aseman puolustamisesta. Hitlerillä puolestaan oli aggressiivinen tavoite saada saksalaisille lisää elintilaa idästä. Se luki jo Mein Kampfissa."

Mutta jos länsimaat sortuvat heikkoon analogiaan hakemalla verrokkitilannetta 1930-luvulta, samaan saattaa sortua Patomäen mukaan myös Venäjä.

”Paradoksi tässä on, että Hitlerin yllätyshyökkäys Neuvostoliittoon vuonna 1941 voi toimia Venäjälle samanlaisena harhaanjohtavana ja vääränä analogiana sille, mitä on tapahtumassa Yhdysvaltojen ja Naton valtapiirin ja EU:n laajenemisen myötä. Pahimmassa tapauksessa tässä voi kohdata kaksi väärää analogiaa traagisin seurauksin.”

Itä-Eurooppaan erikoistunut Remy toivoo, että sotimiseen osallistumisen sijaan länsimaat pitävät Venäjän ahtaalla pakotteiden avulla ja varmistavat, että sota ei missään tapauksessa leviä Ukrainasta muihin valtioihin.

”En pidä Hollandea ja Merkeliä yhtä avuttomina kuin Britannian pääministeriä Neville Chamberlainia Münchenissä vuonna 1938.”

Korjaus 12. helmikuuta 2015: Aiemmin digilehdessä julkaistiin kirjoituksen lyhennetty versio, josta ei käynyt selvästi ilmi, mistä Münchenin sopimuksessa sovittiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat