Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Minskissä alkoi konfliktin jäädytys

Neuvottelut Ukrainan rauhoittamiseksi jatkuivat yöhön – toiveikkuutta jouduttiin hakemaan Putinin ja Porošenkon kättelystä

Ulkomaat
 
andrei stasevitš afp
Ukrainan presidentti Petro Porošenko (oik.) ja Venäjän presidentti Vladimir Putin kättelivät keskiviikkoiltana Minskissä. Ranskan presidentti François Hollande (vas.) ja Saksan liittokansleri Angela Merkel seurasivat vierestä.
Ukrainan presidentti Petro Porošenko (oik.) ja Venäjän presidentti Vladimir Putin kättelivät keskiviikkoiltana Minskissä. Ranskan presidentti François Hollande (vas.) ja Saksan liittokansleri Angela Merkel seurasivat vierestä. Kuva: andrei stasevitš afp

Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja Ukrainan presidentin Petro Porošenkon lyhyt, hymytön kättely oli toistaiseksi ainoa konkreettinen tulos myöhään torstai-iltana, kun rauhanneuvottelut Valko-Venäjän pääkaupungissa Minskissä olivat jatkuneet muutaman tunnin.

"Tilanne joko kehittyy kohti tulitaukoa   tai se riistäytyy hallinnasta", Porošenko sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan neuvottelujen aluksi. Hän puhui kokouksen isännälle, Valko-Venäjän itsevaltaiselle presidentille Aljaksandr Lukašenkalle.

Fakta

Ensimmäisenä tavoitteena loppu tappamiselle

 Valko-Venäjän pääkaupungissa Minskissä neuvoteltiin torstain vastaisena yönä tulitauosta Ukrainaan.

 Neuvottelut kutsuttiin koolle Saksan ja Ranskan aloitteesta. Niihin osallistuivat Saksan liittokansleri Angela Merkel, Ranskan presidentti François Hollande, Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Ukrainan presidentti Petro Porošenko.

 Ukrainan sodassa on tähän mennessä kuollut ainakin 5300 ihmistä. Uhreista huomattava osa on ollut siviilejä.

 Minskin neuvottelujen realistisena tavoitteena pidettiin tulitaukoa. Laajempaan ratkaisuun Itä-Ukrainan asemasta ei ole vielä edellytyksiä.

 Itä-Ukrainan päivän tilanteeseen rauhanneuvotteluilla ei keskiviikkona ollut vaikutusta. Taistelut ja tulitus raskain asein jatkuivat kiivaina.

Tilanteen vaikeutta kuvastaa, että toiveikkuutta jouduttiin hakemaan Putinin ja Porošenkon kättelystä. Ukrainan konfliktissa he ovat toistensa arkkivihollisia.

Minskin hatara optimismi perustui siihen, että kokous ylipäätään saatiin järjestettyä. Tapaamista edelsi Saksan liittokanslerin Angela Merkelin ja Ranskan presidentin François Hollanden kiivastahtinen sukkuladiplomatia. Sekä Merkel että Hollande olivat Minskin kokouspöydässä. Neuvottelujen odotettiin jatkuvan myöhään yöhön.

Samaan aikaan väkivalta Itä-Ukrainassa jatkui. Taisteluissa ja tulituksessa kuoli keskiviikkona yli 20 ihmistä.

Kesken Minskin neuvotteluiden tuli myöhään illalla tieto, että donetskilaista sairaalaa oli ammuttu raskaalla tulella. Ainakin yksi ihminen kuoli, kertoi uutistoimisto AFP.

Paras saavutettavissa oleva tulos Minskistä olisi taisteluiden lopettaminen eli tulitauko Itä-Ukrainassa, arvelevat venäläiset asiantuntijat.

Heidän mukaansa Donbassin kapina-alue Itä-Ukrainassa on liittymässä Venäjää ympäröivien jäätyneiden konfliktien sarjaan Vuoristo-Karabahin, Transnistrian, Etelä-Ossetian ja Abhasian seuraan.

"Vaihtoehto konfliktin jäädyttämisestä tuntuu minusta realistisimmalta", sanoo tutkija Aleksei Makarkin moskovalaisesta Poliittisten teknologioiden keskuksesta. "Ja kuten Transnistrian esimerkki osoittaa, taktinen kompromissi voi pysyä voimassa todella kauan: Transnistrian tapauksessa jo yli 20 vuotta."

Artikkeliin liittyvät

"Jäätynyt konflikti on realistisista lopputuloksista paras mahdollinen, kaikki muut vaihtoehdot ovat paljon huonompia", sanoo Russia in Global Affairs -lehden päätoimittaja Fjodor Lukjanov. "Alue tulee olemaan epävarmojen näkymien konfliktialue lähivuosien ajan."

"Tekninen tulitaukosopimus on melko varma", sanoo moskovalaistutkija Sergei Markov. "Siihen kuuluu vahvempi tarkkailijaryhmä, laajennettu tulitaukoalue ja raskaalta kalustolta kielletty alue. Tämä on jo melkein päätetty."

"Lisäksi Kiova voi lopettaa Donbassin humanitaarisen saarron, ja vastavuoroisesti Donetsk [kapinalliset] voi sallia alueella uudet vaalit, jotka järjestettäisiin Ukrainan lain mukaan", Markov jatkaa. "Mahdollisuudet tähän ovat 50–50."

Ensimmäinen tulitaukosopimus tehtiin Minskissä syyskuussa. Se rakoili koko ajan, erityisesti sen jälkeen, kun separatistit olivat pitäneet Donetskin ja Luhanskin "kansantasavalloissa" marraskuussa vaalit valtansa laillistamiseksi. Ehdokasasettelu saneltiin ase kädessä. Tasavallat on tunnustanut vain Etelä-Ossetia.

Lopullisesti tulitauko sortui, kun Kazakstaniin kaavailtu neljän valtion rauhankokous kariutui tammikuussa.

"Syyskuun sopimukseen nähden nyt ainakin parempaa se, että välittäjät ovat korkealta tasolta", Lukjanov sanoo. "Epäonnistuminen olisi Angela Merkelille valtava takaisku, hän riskeeraa tässä todella paljon."

"Toisekseen sekä kapinalliset että Ukrainan joukot ovat väsyneitä", Lukjanov jatkaa. "Kaikki ymmärtävät, ettei taisteluiden jatkaminen muuta tilannetta."

"Heikoin lenkki on Porošenko. Hänellä on kotona erittäin vähän liikkumavaraa, hänen on vaikea sitoutua mihinkään ja panna päätöksiä toimeen."

Vaikka uusi tulitaukosopimus saataisiin aikaan ja se onnistuttaisiin jopa sotatantereella toteuttamaan, ei "Minsk kakkoseksi" kutsuttu uusi sopimus merkitse todellista ratkaisua.

"Tämä ei tarkoita mitään korkean tason päätöksiä kriisin strategisesta ratkaisemisesta, niistä on täysin hedelmätöntä edes keskustella, ne ovat täysin poissuljettuja", Fjodorov sanoo. "Diili on puhtaasti käytännöllinen sopimus siitä, kuinka lopetetaan ampuminen. Suljettujen ovien takana voidaan toki puhua siitäkin, millaiset suurten kysymysten ratkaisut ovat joskus myöhemmin mahdollisia."

"Mikä sitten olisi strategisen tason ratkaisu?" Kremlin näkemyksiä usein myötäilevä tutkija Sergei Markov pohtii. "Amerikan kontrolloima Kiova ei hyväksy Ukrainaan liittovaltiota, koska se merkitsee rauhaa ja demokratiaa. Venäjä hyväksyy Ukrainan valtiollisen olemassaolon, muttei sellaista Ukrainaa, jota hallitsevat petturit, juntan rikolliset ja ulkopuoliset."

"Tämän jäätyneen konfliktin aikana Venäjä tulee odottamaan, koska Ukrainan talous romahtaa", tutkija Aleksei Makarkin ennustaa.

"Ja Ukraina odottaa, että talouskriisi muodostuu Venäjälle kestämättömäksi. Kyse ei ole siitä, ketä kriisi kohtelee karummin, vaan kenen talousvaikeudet muuttuvat nopeammin poliittisiksi vaikeuksiksi."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat