Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomessa asuva syyrialainen vieraili kotiseudullaan – serkut olivat liittyneet Isis-järjestöön

Suomen syyrialainen Ahmed vieraili Syyriassa tapaamassa sukulaisiaan. Osa heistä taistelee terroristijärjestö Isisin puolella.

Ulkomaat
 
Sami Kero HS
Syyriasta kotoisin oleva Ahmed, 28, on käynyt Syyriassa sodan aikana viidesti. Hän on asunut Suomessa pari vuotta. Nyt hän asuu Turussa.
Syyriasta kotoisin oleva Ahmed, 28, on käynyt Syyriassa sodan aikana viidesti. Hän on asunut Suomessa pari vuotta. Nyt hän asuu Turussa. Kuva: Sami Kero HS

Nuoren miehen silmien alla roikkuvat pussit.

Ahmed, 28, on palannut vain muutamia päiviä sitten Syyriasta kotikaupunkiinsa Turkuun.

Ahmed on kotoisin Syyriasta, mutta asunut pari vuotta Suomessa. Sodan aikana hän on käynyt Syyriassa viidesti.

"Viime kerralla olin päättänyt, etten mene enää sinne", hän sanoo turkulaisessa baarissa.

Sitten tuli tieto Ahmedin siskon 17-vuotiaan pojan kuolemasta. Tämä oli taistellut terroristiverkosto al-Qaidaan kytköksissä olevassa Jabhat al-Nusrassa Syyrian hallintoa vastaan.

"Viime vuonna vein hänet Syyriasta Turkkiin opiskelemaan. Vuokrasin asunnon hänelle ja pikkuveljelleni. Hän oli Istanbulissa ehkä seitsemän kuukautta. Sitten yhtäkkiä kuulin, että hän on taistelemassa."

Matka Pohjois-Syyriaan Ahmedin vanhalle kotiseudulle käy helpoiten Turkin kautta.

Ahmed matkusti joulupäivänä Istanbuliin, missä vanhemmat ja osa sisaruksista odottivat. He ovat paenneet Turkkiin.

Matkan ensimmäinen ilta oli iloinen, mutta jo aamulla Ahmed löysi perheensä itkemässä. Pari päivää sitten oli tullut tieto jälleen uudesta kuolemasta. Ahmedin serkku oli kuollut Isisin asetehtaalla. Vanhemmat eivät olleet hennoneet kertoa suru-uutista ensimmäisenä iltana.

Ahmedin mukaan serkku oli päätynyt tehtaalle, koska tarvitsi rahaa ruokkiakseen kolmelapsisen perheensä.

Ensin hän oli matkustanut hanttihommiin Turkkiin. Pomo oli jättänyt palkat maksamatta. Syyrialaispakolaisilla ei ole Turkissa työlupaa, joten heidän on mahdotonta pitää kiinni oikeuksistaan. Serkku oli palannut Syyriaan.

"Sitten Isis ilmoitti, että he tarvitsevat työntekijöitä asetehtaisiinsa", Ahmed kertoo.

Ahmedin kotialbumi
Syyrialaisen Ahmedin sisko esitteli naisten pukeutumistyyliä terroristijärjestö Isisin alueella. Ennen sotaa ranskan kieltä ja kulttuuria opiskelleella siskolla oli vaikeuksia tottua burkaan.
Syyrialaisen Ahmedin sisko esitteli naisten pukeutumistyyliä terroristijärjestö Isisin alueella. Ennen sotaa ranskan kieltä ja kulttuuria opiskelleella siskolla oli vaikeuksia tottua burkaan.

Serkulle tarjottiin 500 dollarin eli noin 440 euron palkkaa työstä Isisin epävirallisessa pääkaupungissa Raqqassa. Se on Syyriassa korkea palkka.

Raqqa on myös yksi Yhdysvaltojen johtaman liittouman kohteista, kun se moukaroi Isisiä ilmaiskuin. Joulukuussa ilmaisku osui asetehtaaseen ja tappoi serkun.

Toinen Ahmedin serkuista tunnisti kuolleen veljensä pahoin ruhjoutuneen ruumiin parrasta. Isis oli käskenyt eloonjääneen serkun kaivamaan ruumiit raunioista. Hänen mielenterveytensä on järkkynyt pahoin.

Asetehtaalla olleet serkukset eivät ole Ahmedin ainoat Isisiin liittyneet sukulaiset.

Matkalla kohti Syyrian rajaa Ahmed pysähtyi turkkilaisessa Gaziantepin kaupungissa ja tapasi toisen serkkunsa.

20-vuotias mies taistelee Isisin riveissä, mutta odotti Turkin puolella vaimonsa synnytystä. Sen jälkeen hän aikoi palata Syyriaan. Ahmed yritti kahden päivän ajan suostutella serkkuaan jäämään Turkkiin.

"Valitettavasti hän ei halua ymmärtää. Hän ei enää pidä minusta, perheestään tai kenestäkään, joka ei asu Isisin alueella."

Serkku uskoo vakaasti Isisin ideologiaan, hänen mielestään ei-uskovaiset sukulaiset voisi vaikka tappaa.

Ahmedin mukaan serkku oli pettynyt siihen, että länsi ei auttanut Syyrian kansannousua enempää. Puheita demokratiasta ja ihmisoikeuksista hän piti tekopyhinä.

Isis hallitsee laajoja alueita Syyriassa ja Irakissa. Ahmedin mukaan Isisin tukijoita ja jäseniä toimii myös Turkin puolella.

Ahmed kertoo käyneensä katsomassa Gaziantepissa jopa Isisin rekrytointitoimistoa. "Se oli valuutanvaihtopaikka, mutta kaikki tietävät, että he lähettävät taistelijoita Syyriaan."

Syyrian puolelle päästyään Ahmed tapasi sukulaisiaan ja ystäviään Azazin rajakaupungin lähistöllä. Monet ovat paenneet raja-alueelle muualta Syyriasta. Osa asui telttaleireissä, osa kaupungissa.

Alue on maltillisempana pidetyn kapinallisryhmä Vapaan Syyrian armeijan ja ääri-islamistisen Jabhat al-Nusran hallussa. Ahmedin mukaan ne ovat paikallisten keskuudessa Isisiä pidetympiä.

"Heitä ei näe kaupungeissa, koska ovat taistelemassa hallitusta vastaan. Mitä Isis tekee? He asuvat kaupungeissa, menevät naimisiin, ostavat taloja, ovat töissä ja syövät hyvää ruokaa."

Syyrian armeijan ilmaiskut tekevät kapinallisalueilla elämisestä vaarallista. "Aina kun aurinko paistaa, se tarkoittaa, että lentokoneet tulevat. Kun sataa vettä tai lunta, ne eivät tule."

Ahmedin mukaan tunnelma oli näillä seuduilla pari vuotta sitten vielä toiveikas. Silloin näytti siltä, että Syyrian hallinto voisi kaatua. Nyt monet paikalliset kertovat toivovansa, ettei koko kansannousua olisi tapahtunut.

"On tavallista nähdä kuolleita. Ihmisiä ilman päitä tai käsiä."

Azazin seudun asukkaat pelkäävät, että vain parin kilometrin päässä oleva Isis valtaa alueen. Isisiä paenneet kertovat julmuuksista, kuten julkisista teloituksista.

Ahmedin kotikaupunki al-Bab on Isisin hallussa. Siellä asuvat yhä hänen kaksi sisartaan ja kaksi veljeään.

Naisten on käytettävä ulkona vartalon ja kasvot peittävää burkaa. Ahmedin sisko ei halunnut aluksi mennä lainkaan ulos.

"Hän on moderni muslimi. Hän opiskeli ennen sotaa ranskan kieltä ja kulttuuria."

Ahmed kasvatti partaa ja pänttäsi Koraanin kappaleita, jotta voisi matkustaa sisartensa luo.

Kaikki läheiset kehottivat olemaan menemättä. Lännessä asuvalle voisi käydä siellä huonosti.

Yöllä ennen lähtöä Ahmed näki painajaista, jossa Isis oli tuominnut hänet tapettavaksi. Kaulaan oli laitettu roikkumaan kyltti: "Ahmed, joka asuu uskonnottomien kanssa, on tapettava Jumalan nimeen."

Aamulla hän päätti olla menemättä. Muutaman päivän kuluttua siskot ja täti tulivat al-Babista katsomaan häntä rajalle.

Toinen sisko oli menettänyt poikansa taisteluissa. Tädin lapsi taas oli kuollut asetehtaalle. Tämä yö vaivaa Ahmedia yhä Turussakin.

"Kolme naista itki koko yön. Se oli sydäntä särkevää. Se oli elämäni kamalin yö. He itkivät, enkä voinut tehdä mitään. En voi tuoda heitä takaisin."

 

HS ei kerro Ahmedin oikeaa henkilöyttä suojellakseen hänen Syyriassa olevia sukulaisiaan.

Isis selitettynä kolmessa minuutissa
Isis selitettynä kolmessa minuutissa
Mikä on jihadistijärjestö ja miten se toimii? Video näyttää, kuinka islamistit ovat vallanneet laajoja alueita Syyriasta ja Irakista. Toimittaja: Pipsa Palttala HS, grafiikka ja editointi: Uolevi Holmberg HS

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat